12.10.2020, 20:39:46
Ale nie na Covid?
|
Odbudowa Państwowa Surmenii
|
|
13.10.2020, 09:40:46
Już wszystko przekazałem kanałem prywatnym. Mam jednak nadzieję, że dzieło Mikisigosów wypali, czego życzę.
† PIO DE MEDICI
![]()
13.10.2020, 09:53:12
Surmenia wskrzeszana jest już od dwóch lat. Z marnym skutkiem. Za każdym razem jest prezentowana ładna strona internetowa i na tym się kończy. Niemniej trzymam zawsze kciuki!
13.10.2020, 10:05:05
(13.10.2020, 09:53:12)Janusz Zabieraj napisał(a): Surmenia wskrzeszana jest już od dwóch lat. Z marnym skutkiem. Za każdym razem jest prezentowana ładna strona internetowa i na tym się kończy. Niemniej trzymam zawsze kciuki! A ja obawiam się, że na tym tylko się skończy. Surmenia na dobre zniknęła z polskiego Mikroświata i do niego nie powróci. Gdyby miała wrócić, gdyby miała zostać wskrzeszona to bylibyśmy świadkami tego już dawno temu. Obecne działania osób, które wskrzeszają Surmenię wygląda bardziej na "przypomnienie" mikronautom, że był kiedyś taki twór jak Królestwo/Demokracja Surmeńska. Bądźmy szczerzy, Surmenia nie miała w sobie nigdy nic na tyle wyjątkowego, aby wracać do niej cały czas. Nie miała magii Rotrii, klimatu RON czy atmosfery MAW, a teraz widzimy, że grupy rekonstrukcji Surmenii (a z tego co widzę to jest co najmniej dwie grupy??) nie mają żadnego pomysłu na jej odtworzenie, bo gdyby tak było to nasze oczy ujrzałyby forum, mieszkańców, jakieś formy aktywności. A my co widzimy? Deklarację o zachowaniu państwowości, deklarację niepodległości, etc. ZERO. ZERO. Zero jakichkolwiek konkretów, które mogłyby wskazywać na to, że Surmenia faktycznie się odradza i może zostanę zlinczowany za to co powiem, ale obawiam się, że Surmenia nigdy nie powróci do polskiego Mikroświata. (-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
13.10.2020, 10:10:50
Ja pozwolę się nie zgodzić. Demokracja Surmeńska miała właśnie niezwykle oryginalny ustrój, niespotykany nigdzie w mikroświecie. Aż dziwi, że ten klimat nie przyciąga restauratorów z poważnymi aspiracjami do odbudowy państwa.
13.10.2020, 10:17:25
(13.10.2020, 10:10:50)Janusz Zabieraj napisał(a): Ja pozwolę się nie zgodzić. Demokracja Surmeńska miała właśnie niezwykle oryginalny ustrój, niespotykany nigdzie w mikroświecie. Aż dziwi, że ten klimat nie przyciąga restauratorów z poważnymi aspiracjami do odbudowy państwa. W sensie, że republika? No to tak, owszem. Republik jest zdecydowanie za mało. Natomiast Surmenia jako królestwo nie była niczym specjalnym. (-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
13.10.2020, 10:21:30
Urzędy miały fajne, oryginalne nazwy. Eklezja, Archont. Dodatkowo posłowie głosowali nie jednym głosem, ale ich grupą w zależności od wyniku uzyskanego w wyborach. Np. jeden poseł miał 33 głosy, drugi 66.
13.10.2020, 10:30:54
Osobiście uważam, że Sumeria zostanie odtworzona, ale prawie nic się tam nie będzie działo.
14.10.2020, 15:23:21
14.10.2020, 15:39:37
O, właśnie.
Swego czasu Orjon von Thorn-Surma próbował wskrzesić Surmenię, ale też upadła, czy raczej zamarła. Nawet posiadałem jej obywatelstwo. http://orjon.rotria.pl/flarum/ Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |