Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wydarzenia w Księstwie Sarmacji
Ile trwa kadencja sejmu w Sarmacji? Czy rząd jest jakoś powiązany z sejmem? Tzn. czy jeśli jest wybrany Kanclerz to jeśli są wybory to on ustępuje? Tudzież po wyborach musi ustąpić?
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Wasza Ekscelencjo,

Spieszę z odpowiedzią. Kadencja Sejmu wynosi trzy miesiące. Kanclerza wybiera Sejm spośród zgłoszonych kandydatów. Sejm każdej kolejnej kadencji wybiera nowego kanclerza. Rząd ustępuje w chwili powołania nowego gabinetu przez nowego kanclerza. Sejm ogólnie kontroluje dzielność rządu.
[Obrazek: 99527777916551788.png]
(—) Vladimir ik Lihtenštán
Ambasador Księstwa Sarmacji
diuk Nólihtenštán
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

To tłumaczy te ciągle wybory no i debaty kandydatów na Kanclerza. A jako ktoś z wewnątrz uważa Ekscelencja Ambasador że długość kadencji jest dobra? Chodzi mi o to czy Kanclerz i rzad jest w stanie w te 3 miesiące zrobić to co zapowiada czy planuje.

I jeszcze takie inne pytanie czy jest limit bycia Kanclerzem czy można np. startować drugi raz z rzędu?
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

Odpowiedz

Wasza Ekscelencjo,

Co do długości kadencji sam nigdy nie kwestionowałem tego urządzenia. Czterokrotne wybory do Sejmu na rok to zawsze jakieś wydarzenie. Nawet jeśli często wybory sprowadzają się do "plebiscytu popularności". Czy kanclerz i rząd są w stanie wprowadzić wszystkie swoje zamierzenia? Trudno powiedzieć. Nigdy nie byłem szefem rządu. Pytanie, czy rząd musi wprowadzić wszystkie swoje plany w życie i czy ewentualny kandydat na kanclerza zawsze musi obiecywać z faktycznym zamiarem realizacji. Wink
[Obrazek: 99527777916551788.png]
(—) Vladimir ik Lihtenštán
Ambasador Księstwa Sarmacji
diuk Nólihtenštán
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(08.10.2026, 13:13:33)Vladimir von Lichtenstein napisał(a): Wasza Ekscelencjo,

Co do długości kadencji sam nigdy nie kwestionowałem tego urządzenia. Czterokrotne wybory do Sejmu na rok to zawsze jakieś wydarzenie. Nawet jeśli często wybory sprowadzają się do "plebiscytu popularności". Czy kanclerz i rząd są w stanie wprowadzić wszystkie swoje zamierzenia? Trudno powiedzieć. Nigdy nie byłem szefem rządu. Pytanie, czy rząd musi wprowadzić wszystkie swoje plany w życie i czy ewentualny kandydat na kanclerza zawsze musi obiecywać z faktycznym zamiarem realizacji. Wink
Może jestem naiwniakiem i prostym człowiekiem ale jeśli ktoś startuje to raczej powinien mieć jakiś plan i mieć chęć jego realizacji a nie że start tylko dla władzy, stanowiska. Może to jakieś życzeniowe myślenie bo w realu z tym raczej kiepsko i dlatego w wirtualu człowiek łudzi się utopią...
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis

• Pedro I Catalán
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.