Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Wasza Świątobliwość!
Pewne rzeczy nieubłaganie się kończą, także i moja droga jako duchownego dotarła do swojego kresu. Na emeryturze mikronacyjnej pisane jest mi świeckie życie. Dlatego świadomie i swobodnie rezygnuje ze stanu duchownego. Woli Waszej Świątobliwości pozostawiam swój kardynalski kapelusz - jeśli chcieć będziecie, pozostanę kardynałem - honorowym. W Rotrii jako dziedzic i Książę Parmy przebywać będę.
Z prośbą o błogosławieństwo,
Severino Castiglioni
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
02.07.2016, 22:42:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.07.2016, 23:16:53 przez Ksawery van Berden.)
Wieniek. Nie
*********** cyrków, za przeproszeniem.
Cytat:
P O S T A N O W I E N I E
Procedure sommaria.
2 VII AD MMXVI
Na podstawie kan. 65 § 1 i 2 w zw. z kan. 1 § 2, kan. 25, kan. 105 § 2 CA. Mater Nostra Ecclesia: Codex Iuris Canonici, a także art. 4 pkt. 2, 11 i 12 Bulli Iustitia et pax,
Penitencjaria Apostolska
władzą najwyższą, jaka na niej spoczywa, a działając w imieniu Ojca Świętego Sykstusa IV, wyłącza i odrzuca wszelkie przekazy, których stosowania zarazem zakazuje, pozostające w sprzeczności jednoznacznej z doktryną i prawem Kościoła, Matki Naszej.
A kto by woli i działaniu Penitencjarii Apostolskiej uchybiał, spotka go surowa kara, in nomine Domini +.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Rezygnacja jest zgodnie z CIC jednostronną czynnością prawną i nie wymaga przyjęcia ze strony Patriarchy. Moja decyzja jest ostateczna, a tylko od woli Ojca Świętego zależy czy pozostawić mi honorową purpurę. Niepotrzebne emocje ze strony Waszej Wielkoksiążęcej Mości.