Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja ogólnonarodowa
Czcigodni,

Przede wszystkim winniśmy opracować przejrzystą i precyzyjną ustawę zasadniczą (w formie bulli, czy konstytucji apostolskiej) regulującą żywotne kwestie dotyczące państwa i kościoła, w oparciu o tradycję i kulturowe nawiązanie do realnego Państwa Kościelnego, jak to było dotychczas. Korzystając ze sposobności do zbudowania systemu prawnego na nowo, należy opracować również jednolity dokument opisujący stan kapłański, ze wszystkimi tytułami i funkcjami honorowymi, dokument opisujący kościoły partykularne i kompetencje ich włodarzy (w tym w przypadku biskupów mianowanie diakonów i prezbiterów), dokument regulujący sprawy administracji kościelnej (dworskiej i kurialnej, a także administracji diecezjalnej), oraz dokument regulujący kwestie księstw lennych, odznaczeń i tytułów honorowych. Jest to baza, która stanowić będzie fundament prawny dla dalszego funkcjonowania i rozwijania Rotrii.
Jego Eminencja Albert Orański

[Obrazek: 2VgPQ.png]
Odpowiedz

Bardzo słuszne uwagi, Wasza Książęca Mość - nie sposób się nie zgodzić. A więc, enumeratywnie zaproponował Wasza Wysokość:

1. Kwestie dotyczące państwa i Kościoła w oparciu o tradycję realnego Państwa Kościelnego.
2. Dokument opisujący stan kapłański
a) Uwzględnienie tytułów
b) Uwzględnienie funkcji honorowych
3. Dokument opisujący kościoły partykularne i kompetencje ich włodarzy
4. Dokument regulujący sprawy administracji kościelnej
a) Administracji dworskiej
b) Administracji kurialnej
c) Administracji diecezjalnej (chyba, że można ppkt. c zaklasyfikować do pkt. 3?)
5. Dokument regulujący kwestię księstw lennych
6. Dokument regulujący kwestię odznaczeń i tytułów honorowych.
7. Dokument regulujący kwestię sądownictwa powszechnego (wcześniej zgłoszona propozycja utworzenia Kardynalskiej Kongregacji Świętej i Powszechnej Inkwizycji).
8. Dokument regulujący kwestię Uniwersytetu Rotryjskiego (propozycja zmiany nazwy na np. "Akademia Rotryjska" lub inną)

Od siebie, powołując się niejako na zainteresowania naukowe, które objawiałem na Uniwersytecie Rotryjskim, proponowałbym reformę dotychczasowego sądownictwa, o czym już wspominałem. Utworzyłbym jeden sąd, uprawniony do orzekania we wszystkich sprawach - zarówno państwowych, jak i kościelnych. Nie znajduje bowiem w moim przekonaniu uzasadnienia tworzenie odrębnego sądownictwa zarówno dla Państwa, jak i dla Kościoła, skoro całość stanowi Państwo Kościelne. Możemy w ten oto sposób ograniczyć odrobinę zbędne mnożenie urzędów Smile

Wracając jeszcze do kwestii ww. Uniwersytetu Rotryjskiego. Nie zmieniałbym zasad jego funkcjonowania, natomiast zmieniłbym kosmetycznie nazwę, na chociażby "Akademia Rotryjska" lub coś zbliżonego.

W związku z powyższym pozwoliłem sobie na dopisanie punktów 7 i 8, które oczywiście można usunąć, jeśli inna okaże się Braci wola Smile

Czy coś jeszcze, Szanowni Bracia, należałoby w niniejszym programie zawrzeć?
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Odpowiedz

Czcigodni Bracia! Dziś Pan Nasz mnie oświecił i stwierdziłem, że powinny spełnić się jego słowa: ut unum sint! Niech wreszcie stanie się jedno. Dlatego uznaję zwierzchnictwo przyszłego Patriarchy Rotrii i chcę pomóc w odbudowie prawdziwego, legalnego Państwa Kościelnego. Nie pragnę jednak stanowisk państwowych, bo takie pełnię w Demokracji Surmeńskiej. Pragnę jednak działać na niwie kościelnej i naukowej, by odbudować Owczarnię Pańską. Korzę się przed Twoim obliczem, Czcigodny Regencie i proszę o uznanie mojego tytułu biskupiego.

Cytat:
[Obrazek: 24XZA.png]

Dekret Arcybiskupa Wolnogradu

Na podstawie Kanonu XVIII w zw. z Kanonem XXIII Aktu Węgielnego

[font=georgia][size=10pt] Rozwiązanie Kościoła Starokatolickiego

Dnia dzisiejszego zajaśniała mi niczym jutrzenka prawda o tym, że nadszedł najwyższy czas zakończyć schizmę i podziały w wirtualnym Kościele Powszechnym. Likwidacja obediencji galicyjskiej, niderlandzkiej i powrót legalnego regenta Stolicy Apostolskiej utwierdziły mnie w przekonaniu, że Pan Nasz pragnie jedności w swym Kościele. Dlatego od tego momentu uznaję zwierzchność przyszłego Patriarchy Rotrii, a przez to zamykam działalność Kościoła Starorotryjskiego. Ut unum sint! Niech wreszcie zapanuje jedność! Amen!

Wolnograd, 19 grudnia 2015
abp Pius von Habicht
Odpowiedz

Ekscelencje,

w kwestii uniwersytetu proponuję nawiązanie do starych tytułów i formy kształcenia. Nie ma sensu powielać współczesnych rozwiązań, jak habilitacja czy tego typu wynalazki. Moim zdaniem najodpowiedniejsza byłaby taka struktura - Wydział Nauk Wyzwolonych (podstawy teologii, wiedzy o państwie, historia), który student kończyłby z tytułem bakałarza. Collegium Artes Liberales powinno zastąpić ASD. Następnie, jeśli student chciałby dalej się kształcić to będzie wybierał dziedzinę i tam zdobywał kolejne stopnie - magister, doktor, profesor.
Odpowiedz

Tak, system boloński i habilitacja to wymysł czasów współczesnych.
Odpowiedz

Witam Ekscelencję Biskupa w Państwie Kościelnym Rotria, gdzie przedstawiciele wielu narodów chrześcijańskich tworzą suwerenną Stolicę Apostolską Kościoła Rotryjskiego. Wierzę, że i w Demokracji Surmeńskiej Kościół Rotryjski pozyska nowych wyznawców, a osoba Ekscelencji Biskupa godnie będzie reprezentować wszelkie cnoty duchowne, jakie winny towarzyszyć stanowi kapłańskiemu.

Brat Farnese ma rację i również popieram jego propozycję.
[Obrazek: 65.gif]
Odpowiedz

Ja jednak postaram się bronić całą mocą zachowania autonomiczności wydziałów prawa w stosunku do innych wydziałów. Przypominam bowiem, że jako oddzielne jednostki dydaktyczne wydziały te pojawiały się w Bolonii już np. w XI wieku, zaś z domieszką prawa kanonicznego funkcjonowały od przełomu XI/XII w. Smile .

Czy jeszcze coś Bracia należałoby Waszym zdaniem ująć w naszych enumeratywnie wskazanych propozycja?
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Odpowiedz

Ależ tak, prawo musi być niezależne. Tylko pozostańmy przy jednym tytule zawodowym magistra net., stopniu naukowym doktora net. i tytule naukowym profesora. Wydaje mi się, że reforma Uniwersytetu Rotryjskiego przeprowadzona przez dr net. Ganganelliego była dobra w stosunku do tytułów zawodowych, stopni naukowych, tytułu naukowego i stanowisk uczelnianych.
Odpowiedz

Chciałbym zaapelować, żeby wszyscy wyrzekli się swoich stanowisk kościelnych z byłych Kościołów. Stanowiska te mogą przynieść wiele zbędnych kłótni i niesnasków, tym bardziej, że tytuły te nadane były przez schizmatyckie kościoły.
Odpowiedz

Bracie di Falco, czy popiera jednak brat jakąkolwiek zmianę w kaształceniu duchownych, a zwłaszcza w taki sposób, jak zaproponował brat Farnese?

Ja swego tytułu nie uznaję za ważny - Kościół Galicyjski przestał istnieć, a więc formalnie nie mogę być jego kapłanem. Zacznijmy wszyscy z równej perspektywy i z Bożym błogosławieństwem pracujmy na pożytek Rotrii.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.