Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
24.04.2020, 16:31:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.04.2020, 16:32:16 przez Taddeo Piccolomini.)
Słowo 'jak' powoduje, że to porównanie Wasza Świątobliwość
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Ja jako awatar mam rysunek św. Wardana Mamikoniana, który jest jednym z największych bohaterów narodowych Ormian. Był on ormiańskim możnowładcą w V w., kiedy Armenia pozostawała w niewoli perskiej. Persowie usiłowali wprowadzić w niej zaratusztranizm i prześladowali Kościół. Wardan zaparł się wiary, ale później powrócił do niej i stanął na czele powstania przeciw Persom, które zakończyła przegrana wskutek zdrady bitwa pod Awarajr w 451. Wardan zginął w bitwie i został uznany za męczennika, jest jednym z najbardziej czczonych świętych w Kościele Ormiańskim - kaplica pod jego wezwaniem znajduje się nawet w Bazylice Grobu Bożego w Jerozolimie.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Bardzo ciekawe. To święty Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego?
(26.04.2020, 22:17:59)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bardzo ciekawe. To święty Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego?
W nim głównie jest czczony, ale w Kościele Katolickim także - istnieją parafie pod jego wezwaniem. Apostolski Kościół Ormiański oddzielił się od Kościoła Powszechnego właściwie dopiero w 552 roku, a więc święci zmarli przed tą datą są czczeni również w Kościele katolickim. Poza tym wydaje mi się, że u Ormian unitów przyjąć można podobne postępowanie, jak to w stosunku do neounitów podjął Pius XI - święci kanonizowani po schiźmie mogą być czczeni, jeśli jawnie w swoim nauczaniu i postępowaniu nie byli przeciwni Kościołowi katolickiemu
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Tutaj powstaje interesujący problem, bowiem ówczesne kanonizacje dokonywały się niejako oddolnie poprzez oddawanie czci przez lud i nieformalne przyzwolenie lokalnej władzy. Sprawa staje się prostsza po roku 1181, kiedy to Aleksander III zastrzegł Stolicy Apostolskie prawo wynoszenia osób na ołtarze - wówczas to papież swoim autorytetem ogłasza, że dany człowiek jest wzorem do naśladowania dla całego Kościoła Powszechnego, angażując w sprawę swoją nieomylność (np. wtedy święci z Kościołów Wschodnich rozpoznawani są również w Kościele Łacińskim i vice versa). Mości Pan dysponuje jakimś dokumentem, w którym Pius XI umieścił takie rozstrzygnięcie?
Niestety nie udało mi się znaleźć dokumentu, informację tą zaczerpnąłem
stąd.
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Poszperałem w zasobach internetowych i udało mi się znaleźć Instrukcję Zelum amplitudinis - może chodzić o ten akt (niestety jego treść nie jest dostępna w sieci). To jedyny dokument związany z papieżem Piusem XI, który pojawia się kontekście Kościoła obrządku bizantyjsko-słowiańskiego.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(27.04.2020, 11:02:12)Hieronim Sieniawski napisał(a): Poszperałem w zasobach internetowych i udało mi się znaleźć Instrukcję Zelum amplitudinis - może chodzić o ten akt (niestety jego treść nie jest dostępna w sieci). To jedyny dokument związany z papieżem Piusem XI, który pojawia się kontekście Kościoła obrządku bizantyjsko-słowiańskiego.
To teraz... Może w takim razie podzieli się Eminencja z nami, kim jest postać z Waszego awataru.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Nie mam pojęcia

Wiem jedynie tyle, że jest to obraz irlandzkiego realisty Josepha Malachy Kavanagha, zaś samo dzieło funkcjonuje w sieci raptem na kilku stronach - wszędzie pod tym samym tytułem: "Portrait of a Cardinal before a View of St. Peter's".