Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
(28.09.2020, 18:08:00)Janusz Zabieraj napisał(a): (28.09.2020, 17:20:21)Stanisław Dmowski napisał(a): Ekscelencjo Zabieraj, także i ja jestem świadkiem tego pontifykatu i już wielokrotnie wyrażałem swoje ubolewanie z powodu faktu braku czasu patriarchy, różnorakich realowych spraw, które przyczyniły się do tego, że te niebawem kończące się cztery miesiące okazały się bardzo ospałe i tylko dzięki zaangażowaniu szanownych kardynałów i także Wasze u zaangażowaniu nie umarliśmy tutaj z nudów. Nie jestem jednak przekonany, czy remedium na ten stan rzeczy jest kolejne skracanie pontyfikatu. Problem nie leży w jego długości, ale w odpowiednim wyborze kolegium kardynalskiego i odpowiedzialnej postawie wybranej osoby, która musi osądzić, czy podoła tej, nie ukrywajmy, dużej odpowiedzialności kierowania Kościołem.
Okres 3 miesięcy oczywiście dałby dodatkową aktywność, ale jedynie w sferze legislacyjnej, zwiększając makulaturę nominacyjną. Kiedyś już dokonano zmiany długości pontyfikatu, jestem ciekaw, czy z perspektywy czasu oceniono by ten pomysł jako pobudzający aktywność i czy za kilka miesięcy kolejny sobór, ubolewając nad brakiem aktywności postanowi, że patriarcha rządzić ma miesiąc. Habemus, mowa, koronacja i fiu...
Osobiście jestem zwolennikiem przedłużenia pontyfikatu do poprzedniego stanu półrocznego, jednak jak widzę, w swojej opinii narazie jestem odosobniony. Państwu potrzebna jest stabilność, patriarsze czas na rozwinięcie skrzydeł i pracę, dlatego pomysł ewentualnego kolejnego z rzędu ścinania pontyfikatu po prostu nie spowoduje zamierzonych efektów. A i prestiż urzędu znacznie spadnie.
Pół roku aktywności patriarszej na poziomie Jana II, Piusa VI czy Sylwestra I?
Niemniej pomimo słabej aktywności centralnej postaci Rotrii - Patriarchy - pozostali mieszkańcy trzymają poziom, nie można mówić o stagnacji jak za rządów Orańskiego czy van Berdena.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 24
(28.09.2020, 18:08:00)Janusz Zabieraj napisał(a): (28.09.2020, 17:20:21)Stanisław Dmowski napisał(a): Ekscelencjo Zabieraj, także i ja jestem świadkiem tego pontifykatu i już wielokrotnie wyrażałem swoje ubolewanie z powodu faktu braku czasu patriarchy, różnorakich realowych spraw, które przyczyniły się do tego, że te niebawem kończące się cztery miesiące okazały się bardzo ospałe i tylko dzięki zaangażowaniu szanownych kardynałów i także Wasze u zaangażowaniu nie umarliśmy tutaj z nudów. Nie jestem jednak przekonany, czy remedium na ten stan rzeczy jest kolejne skracanie pontyfikatu. Problem nie leży w jego długości, ale w odpowiednim wyborze kolegium kardynalskiego i odpowiedzialnej postawie wybranej osoby, która musi osądzić, czy podoła tej, nie ukrywajmy, dużej odpowiedzialności kierowania Kościołem.
Okres 3 miesięcy oczywiście dałby dodatkową aktywność, ale jedynie w sferze legislacyjnej, zwiększając makulaturę nominacyjną. Kiedyś już dokonano zmiany długości pontyfikatu, jestem ciekaw, czy z perspektywy czasu oceniono by ten pomysł jako pobudzający aktywność i czy za kilka miesięcy kolejny sobór, ubolewając nad brakiem aktywności postanowi, że patriarcha rządzić ma miesiąc. Habemus, mowa, koronacja i fiu...
Osobiście jestem zwolennikiem przedłużenia pontyfikatu do poprzedniego stanu półrocznego, jednak jak widzę, w swojej opinii narazie jestem odosobniony. Państwu potrzebna jest stabilność, patriarsze czas na rozwinięcie skrzydeł i pracę, dlatego pomysł ewentualnego kolejnego z rzędu ścinania pontyfikatu po prostu nie spowoduje zamierzonych efektów. A i prestiż urzędu znacznie spadnie.
Pół roku aktywności patriarszej na poziomie Jana II, Piusa VI czy Sylwestra I?
Równie dobrze moglibyśmy mieć analogicznie takie dwa szybkie strzały wymienionych i co? Wyszłoby na to samo. Nie jest problemem jak pisałem długość okresu a dobór osoby. Do czegoś została stworzona instytucja regencji, by zapracowany patriarcha mógł zostać na jakiś czas zastąpiony. Trzeba z niej umiejętnie korzystać a nie odzierać urząd z potrzebnego na reformy czasu.
Cieszę się, że Ekscelencja Pronobis zadenuncjował swoje oczywiście warunkowe poparcie dla wydłużenia kadencji. Być może kiedyś ten postulat uzyska większość w debatach soborowych.
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 18
28.09.2020, 20:24:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2020, 20:25:15 przez Gagik Bagratyda.)
W celu zwiększenia aktywności patriarchy skrócono jego kadencję o 1/3 i co z tego przyszło? Tyle samo (albo i mniej) aktywności w krótszym czasie. Dalsze skracanie nic nie pomoże, byłbym raczej za jej wydłużeniem. Myślę, że w takim przeciągu czasu każdy patriarcha znajdzie choć trochę czasu na większą aktywność dla Rotrii i nawet mało aktywni patriarchowie zdołają dokonać czegoś ważnego, znaczącego dla następnych pokoleń.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 505
Liczba wątków: 79
Bracia
Patrząc na to, jak wiele opinii i sugestii przemawia na temat wydłużenia kadencji Biskupa Rotrii, to coraz bardziej przekonuję się do tego osobiście. Dlatego mam dwie propozycje: wydłużyć pontyfikat do 5 miesięcy albo wydłużyć do 6 miesięcy. Mam też trzecią, ale raczej nie realną do zrealizowania, aby dany pontyfikat trwał 1 rok. Chyba, że zostajemy bez zmian, czyli 4 miesiącach, wtedy też uszanuję tę decyzję.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 2095
Liczba wątków: 13
Tak jak jeden poprzedników powiedział, wszystko zależy od wybranego Patriarchy.
Ale 3 miesiące to na prawdę za mało
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Doprowadzi to do paraliżu państwa, nudy i odchodzenia ludzi. Do tego doprowadziły roczne rządy Piusa VI i półroczne Sylwestra I
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Skoro 4 miesiące to dla niektórych za dużo, dla niektórych za mało, a 6 miesiąca czy więcej to zdecydowanie za dużo, w takim razie najepszym rozwiązaniem będzie wydłużenie pontyfikatu do 5 miesięcy, albo zamknięcie tej dysputy i pozostaniem bez zmian.
Arcybiskup Walencji
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Bez zmian. Na wydłużenie non possumus.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 2095
Liczba wątków: 13
Może i lepiej zostawić tak jak jest
A więc Księże infułacie Zabieraj, może ksiądz zamknąć tę dysputę.
Arcybiskup Walencji
|