10.07.2022, 14:54:16 

Coś musimy wymyślić. Związek Wszechrotryjski z kim na czele?

| 

Nowy kształt Państwa Kościelnego

| 

| 

10.07.2022, 14:54:16 

Coś musimy wymyślić. Związek Wszechrotryjski z kim na czele?

10.07.2022, 15:14:07 

Mam kilka propozycji. 

1) Po prostu kolegium głów państw wchodzących w skład konfederacji. Na pewno byłyby to Rotria i Toskania, Antwerpia w miarę jej chęci i w ogóle jakiejkolwiek aktywności. O Urbino nie wspomnę, żeby nie wywołać skandalu dyplomatycznego, ale... Urbino również z miłą chęcią bym w Związku widział   To przecież również dziecko rotryjskiej kultury. Niemniej, to już decyzja nie nasza, a władz Księstwa.2) Naprzemiennie głowa któregoś z państw, trochę jak system prezydencji w UE. 3) "Scenariusz bośniacki", czyli połączenie obu poprzednich. Rządzi kolegium głów państw, ale naprzemiennie jedna spośród nich jest przewodniczącym. 4) Jakaś osoba trzecia, która niezależnie od głów państw (w ich imieniu lub suwerennie) zarządza sprawami konfederacji, nie wtrącając się w wewnętrzne sprawy państw członkowskich. Jaki będzie zakres wspólnych spraw, to już można ustalić. Ta osoba, np. prezydent, mogłaby być wybierana przez głowy państw członkowskich lub w wyborach powszechnych przez wszystkich obywateli. Tu jednak rodzi się problem, mianowicie w Rotrii nie ma obywatelstw i trudno byłoby stwierdzić, komu przysługuje czynne prawo wyborcze. Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]() 

10.07.2022, 16:34:24 

Zawsze podobała mi się idea otwartości Rotrii i braku obywatelstw, ale w tej sytuacji rzeczywiście należałoby je wprowadzić. Trzeba też rozważyć aspekt podwójnych obywatelstw, bo część z nas będzie obywatelami przynajmniej dwóch państw członkowskich, np. ja Rotrii i Toskanii. Wtedy trzeba będzie zdecydować, gdzie chcemy oddać swój głos. Co w ogóle Bracia sądzą o takich propozycjach?

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]() 

10.07.2022, 17:40:58 

No ale tu de facto mamy do czynienia z demokratyzacją. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jej chcemy?

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani  
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus 
![]() 

11.07.2022, 00:00:11 

Pozwólcie, że ja wypowiem się po swoim urlopie, tj. po 17 lipca.

† PIO DE MEDICI 
![]() 

11.07.2022, 08:44:35 

Ja to widziałem inaczej. Coś jak po zjednoczeniu Włoch. Papiestwo za Leona XIII.

11.07.2022, 11:16:02 

W ogóle ja bym tutaj nawiązał ściślejszą współpracę z Księstwem Urbino. Teraz można odnieść wrażenie, że ono sobie popłynęło na inny kontynent. Rzecz jasna niech sobie będą w unii z RON, na tamtejszym forum, ale mamy też dobre pole do wymiany kulturowej.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani  
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus 
![]() 

11.07.2022, 11:33:13 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2022, 11:34:11 przez Tymoteusz Dostojewski.)

Niedługo będziemy znowu w Rzeczpospolitej żeby udzielić koronacji JKM Stefanowi Danielowi, może wtedy porozmawiamy z Jego Książęcia Mością Adriano.

Tymoteusz Dostojewski  

Baron Arrezo 

12.07.2022, 02:17:03 

Nie chce mi się szukać, bo jestem zbyt leniwy, ale popieram Wieniawę. Przynajmniej po części. Przy czym widziałbym to tak - "watykan" ze starą gwardią z kontrolą nad serwerem, Królestwo Rotrii - z "nową gawrdią". MNawet zrobiłem rozpoznanie, miałbym chętnych by taki projekt rozpocząć.

+ Fiodor Godunow Wielki Inkwizytor 
 | 

| Użytkownicy przeglądający ten wątek: | 
| 1 gości |