Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sukcesja apostolska w Mikroświecie oraz legitymacja Świętego Kościoła Rotryjskiego
(01.02.2023, 01:49:14)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Oczywiście można odrzucić moją definicję (wówczas proszę o jakąś lepszą),

IMO Apostoł w vświecie=Ojciec Założyciel danego Kościoła. Obiektywnie patrząc sukcesję posiada wtedy każdy Kościół, zarazem patrząc z perspektywy danego Kościoła (nazwijmy go Kościołem A) sukcesji nie posiada żaden Kościół prócz Kościoła A.

Co przy okazji sprawiło że zacząłem sobie wyobrażać hipotetyczną (i moim zdaniem bardzo prawdopodobną) sytuację, w której Papaj (ten realny, nie żaden mirkonacyjny) ogłasza rozpoczęcie Misji Apostolskiej w internecie. Wiecie, że taka "msza w Robloxie" nie będzie gówniarską zabawą tylko będzie miała takie same znaczenie co Msza Święta XD. I wtedy dopiero mogłoby się robić pojebanie...
x. Joachim von Ribbentrop
[Obrazek: tbh27]
Odpowiedz

(01.02.2023, 14:17:32)Joahim-von-R napisał(a):
(01.02.2023, 01:49:14)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Oczywiście można odrzucić moją definicję (wówczas proszę o jakąś lepszą),

IMO Apostoł w vświecie=Ojciec Założyciel danego Kościoła. Obiektywnie patrząc sukcesję posiada wtedy każdy Kościół, zarazem patrząc z perspektywy danego Kościoła (nazwijmy go Kościołem A) sukcesji nie posiada żaden Kościół prócz Kościoła A.

Co przy okazji sprawiło że zacząłem sobie wyobrażać hipotetyczną (i moim zdaniem bardzo prawdopodobną) sytuację, w której Papaj (ten realny, nie żaden mirkonacyjny) ogłasza rozpoczęcie Misji Apostolskiej w internecie. Wiecie, że taka "msza w Robloxie" nie będzie gówniarską zabawą tylko będzie miała takie same znaczenie co Msza Święta XD. I wtedy dopiero mogłoby się robić pojebanie...

Właśnie wnioskiem z tej rozprawy jest fakt, że byli niegdyś - jak w prawdziwym świecie - jedni v-Apostołowie i to od nich wywodzić należy wszelką sukcesję. W świecie realnym ma ją wiele wspólnot, a Kościół katolicki jest jedną z wielu. Inaczej w Mikroświecie, gdzie ważną sukcesję zachowała jedynie Rotria. Chcieliśmy jej udzielić np. odłączonej wspólnocie w Sarmacji, ale nasza propozycja została odrzucona. 

Co do rytu robloxańskiego, jestem w stanie uwierzyć, że będzie on piękniejszy i godniejszy od NOM Big Grin
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,

To jedna z najlepszych prac, jakie czytaliśmy.

Rewelacyjna obrona wspaniałego naszego kardynała, który tak pięknie przedstawił swą pracę, a przede wszystkim odważył się w końcu na jej napisanie, o co bardzo prosiliśmy. Jego Eminencja bronił się przed tym doktoratem, a teraz w tej chwili jesteśmy świadkami wielkiego sukcesu i dziękujemy bardzo gorąco Kardynałowi za to, co uczynił dla Państwa Kościelnego Rotria i Kościoła Rotryjskiego. Teraz, doktorat daje mu jeszcze większe możliwości pracy w instytucjach rotryjskich. 

Przede wszystkim było to bardzo wzruszające spotkanie dlatego, że na spotkaniu byliśmy nie tylko my, ale i kardynał Faradobus, tęgi umysł rotryjskich uczelni, i inni budowniczy wielkiej Rotrii. Przewaga oczywiście duchownych, ale i świeckich. No i obrona była fenomenalna, recenzje też doskonałe. W czasie, gdy bywa tyle ataków na Państwo Kościelne Rotria, to tu było jednoznaczne zwycięstwo myśli, którą Wasza Eminencja nadaje Kościołowi Rotryjskiemu. Ja się bardzo cieszę, że była taka atmosfera na Uniwersytecie Rotryjskim. To jest ważne miedzy innymi dlatego, że jedną z części tego doktoratu była sprawa obrony Narodu, która zajmuje takie miejsce właśnie na tym Uniwersytecie, w tym co robi Wasza Eminencja i co jest ogromnie potrzebne. Rotria jest ogromnie zagrożona i potrzebna jest mobilizacja wszystkich myślących i czujących po Rotryjsku. Myślimy, że dzięki temu doktoratowi Wasza Eminencja będzie mógł to robić jeszcze skuteczniej niż zwykle. 

Przede wszystkim bardzo się cieszymy, że Wasza Eminencja jest teraz Waszą Eminencją, ponieważ zasłużył sobie na to swoją pracą, wieloletnia działalnością, a także swoją mądrością naukową, bo przecież to, co od lat mówi na Dworze Patriarszym, to jest także pewna mądrość teologiczna, która teraz zyskała swój wymiar także naukowy i komisja to doceniła. Myślimy, że to także wielka radość dla wszystkich czcicieli Kościoła Rotryjski, że odnowiciel i główny spirytus movens Państwa Kościelnego Rotria w tej chwili ma także cenzus naukowy i będzie prowadził swe dzieło z jeszcze większą radością, optymizmem, nadzieją rozwijał swoje dzieła. Bardzo się cieszymy, że w tym uczestniczyliśmy, że mogliśmy Eminencji Doktorowi – Kardynałowi osobiście pogratulować. Ta sala pełna entuzjazmu również świadczy o tym, że to było to bardzo ważne spotkanie i mam nadzieję, że Waszą Eminencję te wszystkie radosne gratulacje, dobre słowa jeszcze bardziej uskrzydlą.

Wnosimy o nadanie oceny bardzo dobrej cum magna laude i pragniemy, aby to dzieło stało się myślą przewodnią Ordine Nuevo, który rozpoczynamy.

(+) Pius VIII, p.p.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.