Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Cytat: 
Decretum 
VII VIII A.D. MMXVIII 

COOPERATORES VERITATIS 

de 

Michelangelo Piccolomini 

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej oraz na mocy Dekretu Biskupa Krakowskiego nr 1/MMXVIII, postanawiam co następuje: 

1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako proboszcza w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie, jednocześnie zezwalając Ci na przybywanie na terenie owej parafii podczas, kiedy przebywasz w Stolicy Apostolskiej.  
2. Czynię Cię proboszczem Parafii Archikatedralnej pw. świętego Stanisława i świętego Wacława na Wawelu w Krakowie, na terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów, gdzie odtąd będziesz posługiwał.  
3. Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia. 

(-) Aurelius Laurentinus Carolus de Medici y Zep 
Generalis Ordinis  

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. 

Cytat: 
Decretum 
VII VIII A.D. MMXVIII 

ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS  

de 

Silvestro Silwanelli  

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej  postanawiam co następuje: 

1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako wikariusza w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie. 
2. Czynię Cię proboszczem Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie, gdzie odtąd będziesz posługiwał.  

Generalis Ordinis  

Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 

Cytat: 
Decretum 
IX VIII A.D. MMXVIII 

DEUS IN ADIUTORIUM MEUM INTENDE 

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego, 
czynię co następuje: 

1. Zwołuję na dzień 11 sierpnia 2018 r. Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, której przysługiwały będą wszelkie prawa Kapituły Generalnej.  
2. Zobowiązuję każdego Jezuitę, niezależnie od stopnia w hierarchii kościelnej i zakonnej, do stawienia się na obradach.  
3. Ogłaszam i ostrzegam, że ujawnienie treści tajnych obrad, które odbędą się w podziemiach klasztornych, w Kaplicy pw. św. Franciszka Ksawerego, spotka się z najsurowszą karą. Zakazane są jakiekolwiek formy utrwalania treści rozmów, przekazywania ich treści światu zewnętrznemu, zarówno w trakcie jak i po zakończeniu obrad, a także uleganie jakimkolwiek formom zewnętrznego oddziaływania. 
4. Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia. 

(-) Aurelius Laurentinus Carolis de Medici y Zep 
Generalis Ordinis  

Cytat: 
Decretum 
IX VIII A.D. MMXVIII 

DEUS IN ADIUTORIUM MEUM INTENDE 

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego, 
czynię co następuje: 

1. Zwołuję na dzień 11 sierpnia 2018 r. Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, której przysługiwały będą wszelkie prawa Kapituły Generalnej.  
2. Zobowiązuję każdego Jezuitę, niezależnie od stopnia w hierarchii kościelnej i zakonnej, do stawienia się na obradach.  
3. Ogłaszam i ostrzegam, że ujawnienie treści tajnych obrad, które odbędą się w podziemiach klasztornych, w Kaplicy pw. św. Franciszka Ksawerego, spotka się z najsurowszą karą. Zakazane są jakiekolwiek formy utrwalania treści rozmów, przekazywania ich treści światu zewnętrznemu, zarówno w trakcie jak i po zakończeniu obrad, a także uleganie jakimkolwiek formom zewnętrznego oddziaływania. 

Generalis Ordinis  

Cytat: 
Decretum 
XVI VIII A.D. MMXVIII 

PASCE OVES MEAS 

de 

Michelangelo Piccolomini  

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje: 

1. Czynię Cię Progenerałem Towarzystwa Jezusowego. 
2. Nadaję Ci wszelkie prawa i obowiązki, które dla tego urzędu przewiduje Konstytucja Generalna.   

Generalis Ordinis  

Cytat: 
Decretum 
VII I A.D. MMXIX 

MISEREATUR TUI OMNIPOTENS DEUS 

de 

Silvestro Silwanelli  

Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej  postanawiam co następuje: 

1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako proboszcz w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie. 
2. Czynię Cię wikariuszem w Kościele Klasztornym pw. św. Ignacego Loyoli. 
3. Wyrażam wolę przywrócenia Ci utraconego zaszczytu probostwa, gdy powrócisz na łono Państwa Kościelnego. 

Generalis  

Liczba postów: 1676 
    Liczba wątków: 102

Cytat: 
Decretum 

VII III MMIX A.D. 

o obowiązku ukończenia Apostolskiego Seminarium Duchownego 

Ja, Michelangelo Piccolomini, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego oraz mając na względzie właściwe wykształcenie przyszłych członków Zakonu, czynię co następuje: 

1. Zobowiązuję każdego nowicjusza do ukończenia Apostolskiego Seminarium Duchownego. 
2. Wstąpienie nowicjatu Towarzystwa Jezusowego jest równoznaczne z rozpoczęciem nauk w Apostolskim Seminarium Duchownym. 
3. Uzyskanie dyplomu absolwenta Apostolskiego Seminarium Duchownego jest warunkiem niezbędnym do otrzymania nominacji prezbiteratu. 

(-) Michael Angelus Piccolomini SJ 
Generalis Ordinis  

Liczba postów: 983 
    Liczba wątków: 88

Cytat: napisał(a): 

Decretum 
 V VII A.D. MMIX 

PASCE OVES MEAS 

de 

Michelangelo Piccolomini  

Ja,Taddeo von Hippogriff-Piccolomini, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje: 

1. Czynię Cię Progenerałem Towarzystwa Jezusowego. 
 2. Nadaję Ci wszelkie prawa i obowiązki, które dla tego urzędu przewiduje Konstytucja Generalna.   

(-)Taddeo von Hippogriff-Piccolomini 
 Generalis Ordinis  

Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

Cytat: 

Decretum 
 II XI A.D. MMXX 

Adalbertus Pronobis  

Ja, Mikołaj kardynał Dreder SJ, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje: 

1. Mianuję Brata Adalbertusa Progenerałem Towarzystwa Jezusowego, aby swoim doświadczeniem w codziennej posłudze wspierał Generała Jezuitów. 
 3. Dekret Generała Zakonu wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia. 

(-) Mikołaj card. Dreder 
 Generalis Ordinis SJ  

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

Cytat: 

Decretum 
 II XI A.D. MMXX 

III Kongregacja Generalna  

Ja, Mikołaj kardynał Dreder SJ, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje: 

1. Zwołuję III Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, która zainaugurowana zostanie w najbliższą środę, tj. 4 listopada Roku Pańskiego MMXX.  
 2. Obradom Kongregacji będę przewodniczył osobiście, ze wsparciem Progenerała Zakonu.   

(-) Mikołaj card. Dreder 
 Generalis Ordinis SJ  

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 507 
    Liczba wątków: 79

(02.11.2020, 20:50:42)Mikołaj Dreder napisał(a):  Cytat: 

Decretum 
 II XI A.D. MMXX 

Adalbertus Pronobis  

1. Mianuję Brata Adalbertusa Progenerałem Towarzystwa Jezusowego, aby swoim doświadczeniem w codziennej posłudze wspierał Generała Jezuitów. 

(-) Mikołaj card. Dreder 
 Generalis Ordinis SJ   
Bóg zapłać Ojcze Generale. Jeśli dobrze rozumiem tę funkcję, to jest ona progenerałem, czy generałem emerytem, czy II generałem?

(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ, 
Prymas Królestwa Skarlandu 
Arcybiskup Walencji 
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa 
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII 

|