Liczba postów: 1337
    Liczba wątków: 193

(13.12.2016, 21:09:07)Hewret Faradobus napisał(a):  Myślę, że JE Andrzej Swarzewski, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego, byłby gotów do podjęcia współpracy międzyuczelnianej, aby przetrwać ten trudny okres.
https://spolecznosc.bialenia.org.pl/forum-56.html
Współpracy w jakim sensie?

Wilhelm Jan Orański-Nassau

Liczba postów: 1782
    Liczba wątków: 236

Myślę, że Hewret miał na myśli ten mikronacyjny wspólny uniwersytet.

Bardzo fajnie, że Paolo chce otworzyć Instytut Historii Rotrii, na pewno się przyda, ale może wpierw przeprowadźmy reformę UR? Tak jak wspomniałem kilka miesięcy temu - obecny system jest przestarzały, niektóre mikronacje już poczyniły pewne kroki ws. rekonstrukcji swoich uczelni, również i my nie możemy pozostawać w tyle. Magnificencjo, może czas zabrać się do roboty? 

Ale jakie reformy? Wszystko jest w sumie dobrze.

Właśnie nic nie jest dobrze, gdyby tak było, UR sprawnie by funkcjonował. Zaproponowałem, by działalność uniwersytetu oprzeć na dyskusji - wszyscy pracownicy ze stopniem lub tytułem naukowym byliby zobligowani, by np. przynajmniej dwa razy do roku publikować jakąś pracę, nad którą dyskutowaliby wszyscy - studenci i pracownicy. Na podstawie tych dyskusji nadawałoby się (lub nie) stopnie i tytuły. Wydziały, zakłady, instytuty, itd. powinny organizować zjazdy naukowe i zapraszać na nie naukowców z całego mikroświata. Chociaż gdy będziemy prowadzić ciekawe dyskusje, sami do nas przyjadą. Obecnie szkolnictwa wyższego nie ma w Rotrii, podobnie na całym Pollinie, jedną działalność edukacyjną u nas prowadzą zakony, przy czym jedyną (!) "książką" jak dotąd jest Skrypt Klementyński, do którego ja zebrałem materiały.

(07.04.2017, 10:44:50)Wilhelm Orański napisał(a):  Właśnie nic nie jest dobrze, gdyby tak było, UR sprawnie by funkcjonował. Zaproponowałem, by działalność uniwersytetu oprzeć na dyskusji - wszyscy pracownicy ze stopniem lub tytułem naukowym byliby zobligowani, by np. przynajmniej dwa razy do roku publikować jakąś pracę, nad którą dyskutowaliby wszyscy - studenci i pracownicy. Na podstawie tych dyskusji nadawałoby się (lub nie) stopnie i tytuły. Wydziały, zakłady, instytuty, itd. powinny organizować zjazdy naukowe i zapraszać na nie naukowców z całego mikroświata. Chociaż gdy będziemy prowadzić ciekawe dyskusje, sami do nas przyjadą. Obecnie szkolnictwa wyższego nie ma w Rotrii, podobnie na całym Pollinie, jedną działalność edukacyjną u nas prowadzą zakony, przy czym jedyną (!) "książką" jak dotąd jest Skrypt Klementyński, do którego ja zebrałem materiały.
Niech nie zapomina Eminencja o Traktacie, który powstaje w bibliotece klasztornej Paulinów. Pomysł słuszny, ale czy wymaga dużych zmian? Trzeba się zastanowić, przemyśleć. Instytut Historii Rotrii byłby takim impulsem.

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Na ostatnim sejmie w RON doszło do reformy akademii krakowsiej. Myśle że podobne rozwiązania i tu byłyby dobre.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji

Liczba postów: 359
    Liczba wątków: 29

Może lepiej zlikwidować UR, założyć wydział zamiejscowy jakiegoś dużego uniwersytetu, który dałby pewien "know-how", a potem reaktywować UR na bazie tegoż wydziału?

Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma

To też nie jest zły pomysł. Ale jaki obecnie uniwersytet w mikroświecie jest duży i dobrze prosperujący.

Liczba postów: 5
    Liczba wątków: 0