Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
W kwestii tytułów - oprócz wymienionych należy dodać tytuł Księcia Oranii i Księcia Nassau, zaś usunąć moim zdaniem tytuły związane z Mediolanem i Antwerpią (te nadawać może członkom rodu wedle uznania jako tytuły honorowe Wielki Książę). Dodatkowo proponuję zastrzec, iż tytuł Książę Orański zarezerwowany jest dla seniora rodu, a tytuły hrabiowskie przyznawane są dalszym krewnym, bocznym liniom, etc. Wobec tego tytuły rodowe powinny wyglądać następująco:
- Książę Niderlandów,
- Książę Oranii,
- Książę Nassau,
- Książę Orański,
- Hrabia Nassau,
- Hrabia Oranii,
- Kawaler Orański.
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Może być.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
W takim razie prawo zaktualizowałem. Teraz warto omówić kwestie przystąpienia do rodu oraz wykluczenia. Ktoś zechciałby przedstawić swoje propozycje?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Przystąpienie za zgodą seniora. Wykluczenie za zgodą całego rodu.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Mimo wszystko uważamy, że wykluczenie powinno nastąpić tylko za zgodą Seniora. Jeśli będziemy rozbudowywać nasz ród, trudno będzie zebrać wszystkich członków w jednym miejscu.
Musimy też określić, za jakie wykroczenia zostaje się usuniętym z rodu. Pierwsze zostało już wymienione przez Alberta, a jest nim przysposobienie lub małżeństwo bez zgody Seniora. Jakie jeszcze propozycje Familianci sugerują?
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 4
Wybaczcie mi bracia spóźnienie,
Wykluczenie wyłącznie za zgodą Seniora tylko przy konkretnie spisanym prawie za co może to nastąpić. Musimy uniknąć potencjalnych arbitralnych zachowań. Oprócz wcześniej wspomnianych, proponuję karę za przedstawianie niechrześcijańskich wartości. Niemoralne zachowania winny być tępione. Oprócz tego rażący brak szacunku dla rodowej tradycji i historii.
Jego Książęca Wysokość
Fryderyk Karol Albert Orański-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau, Antwerpii i Mediolanu, hrabia Kontich
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
Można też coś w rodzaju Trybunału Rodowego, w skład którego wchodziłby Senior i 2 członków rodu, którzy jednomyślnie mieliby takie sprawy rozsądzać.
Jego Eminencja Albert Orański
Dobry pomysł. Można utworzyć np. Trybunał Rodowy w Cremonie, który rozstrzygałby takie sprawy. Proponujemy, by to Senior wyznaczał wspomnianych dwóch członków. Pytanie tylko, jak by to robił? Poprzez wydawanie aktów prawnych?
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 4
(11.07.2017, 10:51:21)Bonifacy I napisał(a): Poprzez wydawanie aktów prawnych?
Raczej tak.
Jego Książęca Wysokość
Fryderyk Karol Albert Orański-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau, Antwerpii i Mediolanu, hrabia Kontich
Familianci,
zaproponowane zmiany naniosłem, dodałem również logo Trybunału Rodowego. Jest ono identyczne, jak logo trybunału w Królestwie Zjednoczonych Niderlandów
Widzę, że nie ma więcej uwag co do tego punktu, więc myślę, że możemy przejść dalej.
Jeśli chodzi o hierarchię i dziedziczenie, mamy zapis, że "Seniorem Rodu jest najstarszy żyjący członek rodu w linii sukcesyjnej do tronu Królestwa Zjednoczonych Niderlandów". Czy trzeba coś dodać, zmienić? Ja poruszyłbym temat seniorów Domów: "Seniorem Domu jest najstarszy żyjący członek danego Domu".
Omówmy od razu małżeństwa. Co do moich propozycji: małżeństwo musi mieć oczywiście zgodę Seniora Rodu. Dodałbym jeszcze zapis, że o ile jest to możliwe, ceremonii tej przewodniczy najwyżej postawiony lub najstarszy kapłan z naszego rodu.
Czekam na uwagi i propozycji odnośnie tych dwóch punktów.