02.12.2020, 10:38:45
Dowiedziałem się dziś, że Łukaszenka został ekskomunikowany:
http://www.belapc.org/naviny---galounaa/...ulukasenku
http://www.belapc.org/naviny---galounaa/...ulukasenku
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
02.12.2020, 10:38:45
Dowiedziałem się dziś, że Łukaszenka został ekskomunikowany:
http://www.belapc.org/naviny---galounaa/...ulukasenku Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 10:54:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2020, 10:55:04 przez Michał Franciszek Lisewicz.)
Jest napisane, że to zostało ogłoszone z Toronto, z Kanady. Także jest powiedziane o Białoruskiej Autokefalicznej Cerkwi, czyli niezależnej chyba od Patriarchatu Moskiewskiego? Czy to rzeczywiście jest ta sama Cerkiew?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
02.12.2020, 11:01:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2020, 11:02:42 przez Gagik Bagratyda.)
Białoruska Autokefaliczna Prawosławna Cerkiew to niewielka, niekanoniczna Cerkiew, która posiada wszystkiego 8 parafii (w tym jedną na Białorusi) i 1 misję. Dawniej utrzymywała przyjazne stosunki z Ukraińskim Autokefalicznym Kościołem Prawosławnym, ale po włączeniu go do KPU jest praktycznie odosobniona. Mają ładną, neogotycką katedrę na Brooklynie (zresztą dawny zbór protestancki).
Działa głównie wśród diaspory i jest powiązana z ugrupowaniami narodowymi na emigracji. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 11:01:56
To jest taka emigracyjna Cerkiew siedząca w piwnicy czy innym soborze-garażu.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
02.12.2020, 11:03:43
Toteż nie wiem, czy ekskomunika mogła być skuteczna.
Niemniej jednak, sam ten fakt, że coś takiego zaszło, ma znaczenie. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
02.12.2020, 11:07:45
Większego znaczenia nie ma, Łukaszenka jest wiernym Patriarchatu Moskiewskiego, a jednocześnie ateistą. A sobór mają lepszy niż piwnica czy garaż.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 11:16:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2020, 11:17:10 przez Michał Franciszek Lisewicz.)
Rzeczywiście.
Pewnie większego znaczenie nie ma, ale jednak jeśli zostanie ta informacja rozpowszechniona, to może mieć to znaczenie, że tak to ujmę, propagandowe. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
02.12.2020, 11:18:47
(02.12.2020, 11:03:43)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Toteż nie wiem, czy ekskomunika mogła być skuteczna. Swoją drogą Łukaszenki nie da się skutecznie ekskomunikować, bo już jest poza Kościołem, choćby dlatego, że nie uznaje niektórych dogmatów, np. dogmatu o nieomylności papieża. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 11:54:44
No dobra, mawiam tak przysłowiowo od czasu, gdy zobaczyłem jak wygląda katedra Denysenki w Nowym Jorku (aż kazałem mojemu przyjacielowi, który tam wtedy mieszkał pojechać i sprawdzić, ale okazało się że to tak daleko od centrum, że kosztowało by go to kilkadziesiąt dolarów).
W każdym razie ile oni mają wiernych na Białorusi? Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
02.12.2020, 12:13:57
Garstkę, istnieje jedna parafia w Mińsku. Bardziej rozwinięci są wśród diaspory: w Australii istnieją trzy parafie, tyleż (i jedna misja) w USA, po jednej w Kanadzie i Anglii. Jest to chyba jedna z poważniejszych niekanonicznych Cerkwii bez wsparcia państwowego, w odróżnieniu od "Patriarchatu Kijowskiego" nie powstała dla przysłowiowych "czapek" a z przyczyn narodowościowych.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |