Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Dowiedziałem się dziś, że Łukaszenka został ekskomunikowany:
http://www.belapc.org/naviny---galounaa/...ulukasenku
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Jest napisane, że to zostało ogłoszone z Toronto, z Kanady. Także jest powiedziane o Białoruskiej Autokefalicznej Cerkwi, czyli niezależnej chyba od Patriarchatu Moskiewskiego? Czy to rzeczywiście jest ta sama Cerkiew?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Białoruska Autokefaliczna Prawosławna Cerkiew to niewielka, niekanoniczna Cerkiew, która posiada wszystkiego 8 parafii (w tym jedną na Białorusi) i 1 misję. Dawniej utrzymywała przyjazne stosunki z Ukraińskim Autokefalicznym Kościołem Prawosławnym, ale po włączeniu go do KPU jest praktycznie odosobniona. Mają ładną, neogotycką katedrę na Brooklynie (zresztą dawny zbór protestancki).

Działa głównie wśród diaspory i jest powiązana z ugrupowaniami narodowymi na emigracji.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

To jest taka emigracyjna Cerkiew siedząca w piwnicy czy innym soborze-garażu.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Toteż nie wiem, czy ekskomunika mogła być skuteczna.
Niemniej jednak, sam ten fakt, że coś takiego zaszło, ma znaczenie.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Większego znaczenia nie ma, Łukaszenka jest wiernym Patriarchatu Moskiewskiego, a jednocześnie ateistą. A sobór mają lepszy niż piwnica czy garaż.
[Obrazek: 1024px-Belarusian_Autocephalous_Orthodox...t_2017.jpg]
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Rzeczywiście.

Pewnie większego znaczenie nie ma, ale jednak jeśli zostanie ta informacja rozpowszechniona, to może mieć to znaczenie, że tak to ujmę, propagandowe.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

(02.12.2020, 11:03:43)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Toteż nie wiem, czy ekskomunika mogła być skuteczna.
Niemniej jednak, sam ten fakt, że coś takiego zaszło, ma znaczenie.

Swoją drogą Łukaszenki nie da się skutecznie ekskomunikować, bo już jest poza Kościołem, choćby dlatego, że nie uznaje niektórych dogmatów, np. dogmatu o nieomylności papieża.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

No dobra, mawiam tak przysłowiowo od czasu, gdy zobaczyłem jak wygląda katedra Denysenki w Nowym Jorku (aż kazałem mojemu przyjacielowi, który tam wtedy mieszkał pojechać i sprawdzić, ale okazało się że to tak daleko od centrum, że kosztowało by go to kilkadziesiąt dolarów).

W każdym razie ile oni mają wiernych na Białorusi?
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Garstkę, istnieje jedna parafia w Mińsku. Bardziej rozwinięci są wśród diaspory: w Australii istnieją trzy parafie, tyleż (i jedna misja) w USA, po jednej w Kanadzie i Anglii. Jest to chyba jedna z poważniejszych niekanonicznych Cerkwii bez wsparcia państwowego, w odróżnieniu od "Patriarchatu Kijowskiego" nie powstała dla przysłowiowych "czapek" a z przyczyn narodowościowych.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.