09.12.2020, 12:31:25
Warto jednak zauważyć, że niektórzy prymasi swoją aktywnością mogli wpłynąć na tę decyzję.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
09.12.2020, 12:31:25
Warto jednak zauważyć, że niektórzy prymasi swoją aktywnością mogli wpłynąć na tę decyzję.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
09.12.2020, 12:36:51
Trzeba wiedzieć, że ta sprawa z interrexem nie wzięła się znikąd.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
09.12.2020, 12:45:58
Nie jest to moja wina. Ja Patriarchą, ani Prymasem nie byłem.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
![]()
09.12.2020, 12:49:18
Oczywiście, nie Waszej Ekscelencji.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
09.12.2020, 12:58:11
Na moim blogu ukazał się kolejny tekst pt. "Atrofia Kościoła, czyli Rotria karczemno - lenna"
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
09.12.2020, 13:28:21
Lenna stały odłogiem - źle. Lenna się rozwijają - źle.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
![]()
09.12.2020, 13:31:18
Nie chodzi mi o to, że się rozwijają, a o to, że Kościół jest niemal nieaktywny. Moim zdaniem w Państwie Kościelnym religia powinna odgrywać większą rolę niż lenna.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
09.12.2020, 13:36:53
Ale u was to akurat odgrywa.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
![]()
09.12.2020, 13:40:33
Większą niż lenna? Obecnie nie bardzo. 6% w porównaniu z 26%. O Kościele poza Państwem Kościelnym nawet nie chcę mówić.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
09.12.2020, 13:46:33
Ale lenna też mają swój wymiar religijny. W jednym stoi katedra, w innym odbywają się uroczystości. O religijnym lub świeckim wymiarze działania nie decyduje dział, w którym to się dzieje. Poza tym jak na mój gust to nie można iść ze skrajności w skrajność: Rotria chyba nie powinna być ofertą tylko dla v-duchownych, bo to prowadzi do ograniczenia targetu. Są ludzie tacy jak ja, którzy nawet nie są rotrystami, ale dobrze się tu bawią jako świeccy. Siłą rzeczy nie będę się za bardzo angażował w v-religię, ale chętnie coś porobię w lennie, nawet te moje szmateksy. Mam wrażenie, że kiedyś było takich osób więcej. W realowym Państwie Kościelnym też istniały sklepy z ciuchami, karczmy, a nawet (pewnie nielegalne) zamtuzy. Podejrzewam, że statystyczny mieszkaniec spędzał w nich więcej godzin w tygodniu niż w kościele (ale nie że koniecznie w zamtuzie, mówię ogólnie).
Co do działalności Kościoła poza granicami to chyba jedynym sposobem są działania oddolne. Nie da się zarządzać strukturami w innych krajach bez miejscowej kadry, tylko za pomocą "namiestników" przysyłanych z "centrali". A, no i najważniejsze, mówię o tym od dawna: nie fetyszyzujmy liczby postów. Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |