Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Co do Bokassy, to nie była NOMowa msza koronacyjna, bo NOM nie przewidywał formuladza takiej mszy. Bokassa koronował się na świecko, a później odprawiono mu jakąś mszę wotywną, tylko z pompiarską oprawą.
Odpowiedz

Wiem, mówię to tak trochę w cudzysłowie. W sumie ciekawe czy to mógł być argument dla Pawła VI, bo Bokassa na początku oczywiście chciał się koronować w katedrze. Ostatecznie zrobił to na stadionie do koszykówki, który mu wybudował Tito (po prostu przemianował go na PAŁAC KORONACJI XD).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Universum Woźnickiego od jakiegoś czasu kreowane jest na alternatywę dla US17.
Odpowiedz

A, to nie wiedziałem, że nie można odprawić w NOM Mszy koronacyjnej. Ale w zasadzie faktycznie nie kojarzę takiego formularza...

A rzeczywiście, było wcześniej powiedziane, że w katedrze koronowany nie był.

Tak naprawdę, to ja nie wiem, dlaczego w większości monarchii europejskich zrezygnowano z koronacji... Undecided
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Bo chrześcijaństwo jest już passé. To po prostu nie wypada, to obraza dla laickości, tolerancji i demokracji.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(20.01.2021, 01:28:02)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A, to nie wiedziałem, że nie można odprawić w NOM Mszy koronacyjnej. Ale w zasadzie faktycznie nie kojarzę takiego formularza...

Można podczas NOMowej Mszy skorzystać z Mszy koronacyjnej, chociażby Mozarta. Wink

Cytat:Tak naprawdę, to ja nie wiem, dlaczego w większości monarchii europejskich zrezygnowano z koronacji... [Obrazek: undecided.png]

Jedno pytanie: które monarchie są dziś naprawdę katolickie? Która monarchia rozumie sacrum bycia pomazańcem Bożym. W Wielkiej Brytanii ostatnia koronacja była w 1952 roku, ale w serialu The Crown widać, jak ważne było misterium koronacji - tak iż zasłaniano przed publicznością zasłonami (lub zmieniano bieg kamery), tak aby gawiedź nie widziała tego świętego momentu.

Niestety, dzisiejszy świat odrzucił sacrum, a wybrał profanum... Nawet w kwestii liturgii, czy życia moralnego, eklezjalnego itd.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Nie tylko świat, ale przede wszystkim Kościół. Taka smutna prawda.
[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Pio Maria de Medici
Odpowiedz

Za bardzo narzekacie Bracia.
Odpowiedz

Problem jest taki, jak mówił abp Sheen, ze to nie świat kroczy za Kościołem, ale Kościół za światem.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Mnie ciekawi czy król Karol III (albo Wilhelm V) postanowią się koronować. Regularne koronacje przeprowadza natomiast protestanckie Królestwo Tonga oraz różne sułtanaty Malezji. Niedawno koronowany był też król Tajlandii (swoją drogą paskudna postać).

W przypadki monarchii tradycyjnie katolickich to w Hiszpanii i w Belgii jest intronizacja w parlamencie (w Hiszpanii z użyciem korony leżącej na poduszce, ale tam nie koronuje się królów od kilku wieków, zaś Belgowie nigdy nie używali takiego insygnium jak korona, po prostu go nie mają) plus uroczysta msza. Tak naprawdę koronacje zaczęły zanikać co najmniej w XIX wieku. W Norwegii Olaf V zastąpił koronację "błogosławieństwem", w Szwecji jako ostatni koronował się Oskar II (ale to w ogóle jest dziś taka sterylna i mało barwna monarchia), a w Danii jakoś w połowie XIX wieku, kiedy zniesiono tam monarchię absolutną (która z kolei co ciekawe zmieniła formułę koronacji z tradycyjnej na taką, gdzie król sam nakładał sobie koronę przed ceremonią). Dzisiaj z kolei intronizacja wygląda tam tak, że monarcha pokazuje się na balkonie zaraz po śmierci poprzednika i premier ogłasza go królem/królową. Arcykatoliccy Habsburgowie też koronowali się tylko na królów węgierskich i do pewnego momentu także czeskich i lombardzkich (włoskich), a jako cesarzy Austrii po prostu ich proklamowano. Z kolei Francuzi zniechęcili się do koronacji w momencie kiedy tę tradycję próbował przywrócić Karol X, który delikatnie mówiąc nie był zbyt zdolnym i popularnym władcą.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.