Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(26.01.2021, 22:34:49)Gagik Bagratyda napisał(a): Bierzmować się powinno przy chrzcie.
Jeśli taki młody człowiek nie ma zapewnionego wychowania chrześcijańskiego albo sam nie stanie się katolikiem z przekonania

Ja bym preferował tę drugą opcję. Pewniejszy interes.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

[Obrazek: 143241603_921088848637784_83798502293199...e=6035E29D]

Miłej nocy. Smile Wink
Odpowiedz

Porządne wychowanie katolickie to takie, po którym młody człowiek jest katolikiem z przekonania. A jak nie ma go zapewnionego, to musi sam przekonać się o prawdziwości katolicyzmu.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Teoretycznie tak, grunt aby nie było ono płytkie, a mam wrażenie że to częste w rodzinach uznających się za arcykatolickie.
Odpowiedz

Jakby mi kazano coś takiego podpisać, nie byłbym bierzmowany. Albo przyjąłbym je u polskokatolików.
Odpowiedz

(26.01.2021, 22:40:16)Gagik Bagratyda napisał(a): Porządne wychowanie katolickie to takie, po którym młody człowiek jest katolikiem z przekonania. A jak nie ma go zapewnionego, to musi sam przekonać się o prawdziwości katolicyzmu.

Katolik z przekonania bardzo źle brzmi. Lepiej, aby był katolikiem z powodu swej wiary; swej relacji z Bogiem. Przekonania to są polityczne. Wiara nie jest przekonaniem, jest łaską.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Zależy czy patrzymy na to z religijnego czy ze świeckiego punktu widzenia.
Odpowiedz

(26.01.2021, 22:47:09)Giovanni III napisał(a):
(26.01.2021, 22:40:16)Gagik Bagratyda napisał(a): Porządne wychowanie katolickie to takie, po którym młody człowiek jest katolikiem z przekonania. A jak nie ma go zapewnionego, to musi sam przekonać się o prawdziwości katolicyzmu.

Katolik z przekonania bardzo źle brzmi. Lepiej, aby był katolikiem z powodu swej wiary; swej relacji z Bogiem. Przekonania to są polityczne. Wiara nie jest przekonaniem, jest łaską.

Chodzi mi o to, żeby taki katolik miał pewność, że katolicyzm jest prawdziwą i najlepszą wiarą. Relacja oczywiście jest ważna, ale potrzebny jest też fundament rozumowy - bez tego może się zdarzyć, że ktoś będzie kontynuował swoją relację z Bogiem... na przykład u protestantów (były takie przypadki).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Nie ma najlepszej wiary. Nie ma monopolu na wiarę. Ja jestem takim przypadkiem, że mógłbym swoją wiarę wyznawać w każdym chrześcijańskim zgromadzeniu. Czuję, że najbliżej mi zaczyna być polskokatolicyzmowi.
Odpowiedz

A to jak już jesteśmy w temacie to mam pytanie: czy wiecie może, czy polskokatoliccy księża zmieniają imiona? Bo ja poznałem jednego i wiedziałem, że w rzeczywistości nazywał się bodajże Marek (nie pamiętam, ale nieważne), a mi się przedstawiał jako Jan i tak figuruje wszędzie w internetach.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.