02.02.2021, 14:56:49
No to przecież nikt nie zmusza nikogo do tego, aby dawał.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![[Obrazek: 99633905753129374.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1018/99633905753129374.png)
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
02.02.2021, 14:56:49
No to przecież nikt nie zmusza nikogo do tego, aby dawał.
![]()
02.02.2021, 15:08:41
Cytat:Z tym, że ja nie mogę tego znaleźć. Rzeczywiście tutaj piszą, że Woodstock jest finansowany "z darowizn celowych oraz dzięki sponsorom, o których Fundacja każdorazowo zabiega." Wygląda na to, że się pomyliłem (choć szukając informacji nabieram coraz więcej wątpliwości co do tych rozliczeń). Niemniej nie zamierzam finansować reklamowania (serduszka, plakaty, etc.) organizacji, która opowiada się za zabijaniem niepełnosprawnych dzieci; oczywiście jeśli ktoś ma inne poglądy i pragnie wesprzeć WOŚP, nie będę mu tego zabraniał. Cytat:No to przecież nikt nie zmusza nikogo do tego, aby dawał. Niby nie, ja i moi bliscy spotkaliśmy się jednak wielokrotnie z pretensjami: "Czemu nie jesteś wolontariuszem?" "Na dzieci Pani nie da?" itd. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.02.2021, 15:21:11
(02.02.2021, 13:23:25)Janusz Zabieraj napisał(a): Na Facebooku mam status odnośnie do religii: liberal catholic. Nie ma czegoś takiego jak katolicyzm liberalny. Przeczą one sobie wzajemnie. „Liberalizm” poprzez zwolenników homozwiazkow, święceń kobiet, aborcji czy ogólnie pojętego „wolności moralnej od prawa” wyklucza bycie katolikiem. Dobroludzizm to nie wiara, to zaprzeczenie przykazaniom. Akcentowanie człowieka i ubóstwa pojętego jako „rozdawnictwo” nad Boga i Jego Prawo jest herezja, co podkreślał już Sługa Boży Fulton Sheen w latach 40. † PIO DE MEDICI
![]()
02.02.2021, 15:54:46
Akurat wpłacanie pieniędzy na WOŚP moim zdaniem jest rzeczą dobrą. Wpłacając pieniądze przecież nie wspieramy poglądów organizatora, przynajmniej tak sądzę.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
02.02.2021, 15:58:32
Finansujemy w ten sposób reklamowanie (serduszka, plakaty itd.) organizacji, która oficjalnie poparła "Strajk kobiet".
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.02.2021, 16:04:27
A to ciekawe, na mnie nikt nigdy nie wywierał presji, abym był gdzieś wolontariuszem ani żebym wpłacał na konkretną fundację. Nie powinno się tak robić, bo każdy pomaga tak jak lubi.
![]()
02.02.2021, 16:07:55
(02.02.2021, 15:21:11)Giovanni III napisał(a):(02.02.2021, 13:23:25)Janusz Zabieraj napisał(a): Na Facebooku mam status odnośnie do religii: liberal catholic. Na stronie jednego z Kościołów w tym nurcie napisano: Cytat:We do not dismiss the beliefs of other traditions or jurisdictions, rather we believe that each person is free to reach her or his own conclusion on those matters and that belief in them is not essential to Salvation nor do they affect our personal relationship with Christ. Mogę się pod tym podpisać.
02.02.2021, 16:27:27
Cytat:We accept people, as they are, where they are, just as Jesus did. Owszem, ale: J 8, 10-11 napisał(a):Wówczas Jezus podniósłszy się rzekł do niej: «Kobieto, gdzież oni są? Nikt cię nie potępił?» Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
02.02.2021, 16:50:24
Zawsze bawi nas, kiedy „liberalni katolicy” wybierają argument, ze Jezus nie potępił nierządnicy. Zawsze zapominają, że Jego ostatnimi słowami był nakaz powstrzymywania się od tego grzechu. No ale cóż... Współczesny świat nigdy nie czyta do końca.
† PIO DE MEDICI
![]()
02.02.2021, 17:52:40
(02.02.2021, 16:50:24)Giovanni III napisał(a): Zawsze bawi nas, kiedy „liberalni katolicy” wybierają argument, ze Jezus nie potępił nierządnicy. Zawsze zapominają, że Jego ostatnimi słowami był nakaz powstrzymywania się od tego grzechu. No ale cóż... Współczesny świat nigdy nie czyta do końca. No tak... Właśnie też to zacytowałem. I o te ostatnie słowa mi chodziło. Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |