Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Dobrze, ja też się zrzekam swojego tytułu i będę czekał na decyzje przyszłego Patriarchy. Zgadzam się, ale ze zmianami proponowanymi przez Ekscelencję Regenta.
Liczba postów: 667
Liczba wątków: 80
(19.12.2015, 12:42:52)Giuseppe Bertelli link napisał(a):Chciałbym zaapelować, żeby wszyscy wyrzekli się swoich stanowisk kościelnych z byłych Kościołów. Stanowiska te mogą przynieść wiele zbędnych kłótni i niesnasków, tym bardziej, że tytuły te nadane były przez schizmatyckie kościoły.
Drogi Bracie,
warunkiem przysposobienia do Państwa Kościelnego Rotria jest zrzeczenie się wszystkich urzędów i godności, posiadanych w postrotryjskich odłamach kościelnych. Celem Stolicy Apostolskiej winno być zjednoczenie wszystkich, którzy utożsamiają się z eklezjologicznym poczuciem wartości i duchem zasad, natomiast nie będzie to możliwe, jeśli Wieczne Miasto pochwalałoby funkcjonowanie w innych kościołach. Wszystkie godności przyznane w kościołach, które uznały zwierzchność Stolicy Apostolskiej, zostały wygaszone - w zgodzie z wydanymi w czasie regencji bullami, do lektury których serdecznie zachęcam

.
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Giuseppe Bertelli
Niezarejestrowany
Mój apel był skierowany do brata Pio von Habicht, który nadal bezprawnie tytułował się tytułem arcybiskupa. Cieszę się również niezmieniernie, że wróciła "Stara Gwardia" - ludzie z czasów Piusa III i wcześniej

Mam szczerą nadzieje, że uda się zbudować silną III Rotrię ponad podziałami.
Tytuł arcybiskupa został zlikwidowany wraz z dekretem, natomiast ja proszę abyś ty przestał się tytułować profesorem, bo ten tytuł jest całkowicie bezprawny. Jesteś Bracie doktorem net.
Giuseppe Bertelli
Niezarejestrowany
Wyjaśniłem już Bratu w Bialenii, iż to tam zdobyłem swoje najważniejsze tytuły. Mam prawo się nimi tytułować.
Nie wyjaśniłeś, ale dobra odpuszczam. To kwestia przyszłego prawa czy uznamy takie tytuły, czy nie. Nie chcę żywić do ciebie urazy na początku drogi w odbudowie prawdziwej Rotrii.
Juan José de Villagómez
Niezarejestrowany
Bracia, nie kłóćcie się o tytuły! Zarzućcie wszelkie, które byly wam nadane w schizmatyckich kościołach, a z Bożym błogosławieństwem pracujcie, aby te tytuły uczciwie uzyskać!
Giuseppe Bertelli
Niezarejestrowany
Brat chyba nie zrozumiał iż tytułu naukowego nie uzyskałem w zadnym Kościele.
Na Uniwersytecie Rotryjskim tytuł doktora net. Natomiast w Bialenii nie widziałem żadnej pracy naukowej napisanej przez Brata.
Juan José de Villagómez
Niezarejestrowany
To było raczej do brata Habichta vel Falco.
Bracie Bertelli, jeśli wskażecie ważny dokument nadania tego tytułu, to wtedy można będzie go ewentualnie uznać... Wkład pracy na profesorskiej katedrze też możemy zobaczyć.