Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
25.12.2021, 20:44:39
No i pokrzyżował mi Ekscelencja plany
Chciałem całkowicie usunąć stare ordery ... A tu dobra propozycja.
dr szt. Krzysztof Windsor
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu
Arcybiskup Grodziski
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(25.12.2021, 18:01:22)Ametyst I Dziecię napisał(a): Swoją drogą tak czytam wstępnie tę bullę i proponuję kilka korekt:
1. Po pierwsze trzeba odznaczenia ułożyć według rangi: ordery, krzyże, medale i gwiazdy.
2. Sugeruję wyłączyć dystynktoria z kategorii odznaczeń i po prostu uznać je za insygnium godności kanonika. Natomiast fajnie byłoby je zwizualizować indywidualnie dla każdej kapituły.
Co do orderów to wstępnie sugerowałbym coś takiego (przy okazji układam według proponowanej hierarchii):
1. Najwyższy Order Zwiastowania - bardzo rzadko nadawany order za całokształt. Można nawet uznać, że aby go otrzymać trzeba w przeszłości przynajmniej raz piastować godność patriarchy i mieć Order Maryi Matki Kościoła.
2. Order Maryi Matki Kościoła - zgodnie z nazwą sugeruję, aby był to order dla zasłużonych duchownych o godności co najmniej kardynała (dla wielkich rycerzy), biskupa (dla rycerzy 1. klasy) lub prałata (dla rycerzy 2. klasy) - niech się trzeba będzie trochę wysilić, aby go dostać.
3. Order Ducha Świętego - możemy zrobić z niego najwyższe odznaczenie dla zaprzyjaźnionych głów państw obcych - co do zasady dla tych katolickich z możliwością uczynienia wyjątku z koniecznością uzasadnienia.
4. Order Świętego Andrzeja - order dla tych, którzy z poświęceniem pracują zarówno na rzecz Kościoła, jak i państwa rotryjskiego.
5. Order Świętego Michała Archanioła - najwyższy order wojskowy, może aby go dostać niech będzie trzeba być kawalerem najwyższej klasy Orderu Cnót Rycerskich albo Orderu Bożego Grobu?
6. Order Cnót Rycerskich - order świecki ze szczególnym uwzględnieniem zasług wojskowych, nadawany szlachcie rotryjskiej.
7. Order Bożego Grobu - może order dedykowany zakonom rycerskim?
8. Arcychrześcijański Order Sykstusa III - order przeznaczony dla tych, którzy czynią zasługi na rzecz rozwoju Rotrii jako państwa. Głównie mam na myśli działalność świecką, a także (zgodnie z nazwą) dla osób promujących wartości chrześcijańskie.
9. Order Apostolski Aleksandra III - order dla zasłużonych pracowników instytucji kościelnych (kongregacji itp.).
10. Order Szlachetnych Dam - order kobiecy.
11. Order Gołębicy i Oliwnej Gałązki - order przeznaczony dla obcokrajowców i ludzi miłujących pokój.
12. Order Tiary - order nadawany za działalność bieżącą, ogólną aktywność, a także za osobiste zasługi dla Dworu Patriarszego. Można nadawać go często i regularnie, bez większych ograniczeń.
Układając tę hierarchię przyjąłem taką zasadę, że ordery odnoszące się do sacrum stoją wyżej od tych nazwanych na część patriarchów. Z kolei te drugie są nad pozostałymi.
I to się nazywa profesjonalizm. Akceptujemy ten podział i prosimy kontynuować według niego.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
(25.12.2021, 20:44:39)Krzysztof Windsor napisał(a): No i pokrzyżował mi Ekscelencja plany

Chciałem całkowicie usunąć stare ordery ... A tu dobra propozycja.
Przepraszam, nie chciałem. Inna sprawa, że potem i tak byście ustanawiali nowe albo przywracali zniesione. W niedalekiej przyszłości postaram się sporządzić spis kawalerów tak, aby było wiadomo kto co ma.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Myślę, że dziś dam radę wystawić jeszcze zapisy prawne do bulli pod rozpatrzenie
Arcybiskup Grodziski
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Miguel de Catalan
A ja się postaram za niedługo dać jakieś propozycje co do wyglądu insygniów (w ogóle chętnie bym sporządził jakąś krótką instrukcję, z której będzie można korzystać, bo tak to bardzo często trzeba na nowo ludziom tłumaczyć co to jest komandoria, jak wyglądają insygnia wielkiego oficera albo czym się różni krzyż od orderu i medalu).
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Miguel de Catalan
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 3
Dobry podział.
(+) x. inf. Stefano Agostini
Wikariusz Generalny Archidiecezji Walenckiej
Kanonik Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie
Protonotariusz Apostolski
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Dobrze wykonana robota. Za całokształt wkładu w Rotrię powinien eksclencja @
Ametyst I Dziecię otrzymać jakiś medal.
Mam już dwa, bo pamiętam że poza Michałem dostałem też kiedyś Aleksandra III.
Mam szybkie pytanie co do stworzenia bulli. Czy napisać że ważność tracą wszystkie ordey, krzyże itd. i je wymienić, potem napisać nową listę, nawet z tymi samymi orderami ?
Do tego punkt o powołaniu KKO (Księgi Kawalerów Odznaczeń) i opisać jej zasady działania.
Arcybiskup Grodziski
Nie no, przecież ich nie znosimy.
(25.12.2021, 21:59:37)Krzysztof Windsor napisał(a): Do tego punkt o powołaniu KKO (Księgi Kawalerów Odznaczeń) i opisać jej zasady działania.
Ja bym to ujął ogólnie - że taka będzie istniała, a jak to już się okaże w praniu.