Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sukcesja apostolska współczesnych biskupów Kościoła Rotryjskiego
Cieszę się, że ta kwestia została wreszcie uregulowana. Tym bardziej mnie cieszy, że być może moje naukowe rozważania stały się przyczynkiem to tej formalnej deklaracji. Swego czasu pisałem pracę traktującą o problemie, który Jego Świętobliwość właśnie rozstrzygnął. Praca wciąż nie jest opublikowana i chyba tak zostanie, bo straciła już na aktualności Smile
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(03.08.2026, 22:47:43)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Cieszę się, że ta kwestia została wreszcie uregulowana. Tym bardziej mnie cieszy, że być może moje naukowe rozważania stały się przyczynkiem to tej formalnej deklaracji. Swego czasu pisałem pracę traktującą o problemie, który Jego Świętobliwość właśnie rozstrzygnął. Praca wciąż nie jest opublikowana i chyba tak zostanie, bo straciła już na aktualności Smile
Ciekawie będzie ujrzeć pracę o przerwanych sukcesjach. Tutaj szczególnie przypadek Abp. Krzysztofa Windsora, ale i biskupów jacy z jego rąk zostali mianowani.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Zacząłem kiedyś pracę, ale niestety real nie pozwolił skończyć. Na pewno wrócę do tej kwestii, o ile Wasza Świątobliwość nie uprzedzi mnie z ostatecznym jej rozstrzygnięciem. W ramach ciekawostki mogę dodać, że niegdyś sam byłem biskupem w "wagansowej" linii, wówczas działałem w Kościele Ekumenicznym. Pius VI tej nominacji nie uznał, wynosząc mnie do episkopatu jako prezbitera. To jednak nie zamyka naszych dociekań Smile
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

(03.08.2026, 23:00:47)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Zacząłem kiedyś pracę, ale niestety real nie pozwolił skończyć. Na pewno wrócę do tej kwestii, o ile Wasza Świątobliwość nie uprzedzi mnie z ostatecznym jej rozstrzygnięciem. W ramach ciekawostki mogę dodać, że niegdyś sam byłem biskupem w "wagansowej" linii, wówczas działałem w Kościele Ekumenicznym. Pius VI tej nominacji nie uznał, wynosząc mnie do episkopatu jako prezbitera. To jednak nie zamyka naszych dociekań Smile

Jeszcze inna kwestia jest taka, że do dziś brakuje wyroku w sprawie (anty)patriarchów... A tak przypomnimy, że Eminencja stoi na stanowisku Wielkiego Inkwizytora, bo poprzednik zaginął. Liczyliśmy, że Eminencja da radę wydać wyrok w toczących się sprawach. Czy zawiódł nas zmysł?
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Dla przyszłych pokoleń, eksplorujących ten wątek w poszukiwaniu odpowiedzi na problemy naukowe, zamieszczam (prawie) pełną genealogię:
[Obrazek: 101005704499843261_t.png]

• Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.