Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
My dodamy jedynie, że warto ustalić w prawie rodowym zasady dziedziczenia. Co do reszty popieramy w całej rozciągłości.
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Dodałem zapis, że dziedziczenie tytułu Seniora odbywa się na zasadzie primogenitury męskiej. Czekam na opinie pozostałych członków.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 67
Liczba wątków: 4
Cytat:Ja poruszyłbym temat seniorów Domów: "Seniorem Domu jest najstarszy żyjący członek danego Domu".
Tak będzie doskonale.
Cytat:Omówmy od razu małżeństwa. Co do moich propozycji: małżeństwo musi mieć oczywiście zgodę Seniora Rodu. Dodałbym jeszcze zapis, że o ile jest to możliwe, ceremonii tej przewodniczy najwyżej postawiony lub najstarszy kapłan z naszego rodu.
Myślę, że tutaj ranga powinna mieć wyższe znaczenie niż długość żywota.
Jego Książęca Wysokość
Fryderyk Karol Albert Orański-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau, Antwerpii i Mediolanu, hrabia Kontich
Dziękuję za opinię, uwzględniłem ją w naszym prawie

Kolejny punkt dotyczy
codziennego życia. Wymieniłem następujące kategorie: kultura, wojsko, majątek, biblioteka. Ja osobiście mógłbym zająć się kulturą, tym bardziej że nadzoruję stronę graficzną naszego rodu. Chociaż wydaje mi się, że pod kulturę można by również podpisać bibliotekę. Czekam na zgłoszenia Familiantów oraz propozycje na kolejne kategorie i pomysły, jak zagospodarować życie codzienne.
Mowa o jakiejś Gwardii Rodzinnej czy też wewnątrz rodzinnym prawie spadkowym?
Jego Książęca Wysokość
Na razie nie mamy ani jednego, ani drugiego, więc ten, który obejmie pieczę nad tymi dziedzinami będzie mógł sam nakreślić plan ich rozwoju.
Bawienie się w księgowości i majątki to nieszczególnie moja bajka. Jeśli chodzi o wojsko, mogę podjąć się narracji militarnej wszelkich uroczystości rodowych.
Jego Książęca Wysokość
Super. W takim razie pozostaje jeszcze majątek. Maurycy, może ty się tym zajmiesz? W Rotrii dobrze ci idzie, tutaj też powinno
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Mogę.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
W takim razie kolejny rozdział mamy zamknięty.
Przejdźmy więc do orderów. Na pewno powinniśmy reaktywować Orański Order Domowy, nadawany za wybitne zasługi na rzecz naszego rodu i jego członków. Posiadać mógłby trzy klasy. Pytanie do Was - kto ma nadawać ten order? Sam senior, czy może kilka osób ma podejmować decyzję?
Kawaler Wielkiego Krzyża:
Komandor Krzyża Honorowego:
Krzyż Honorowy:
W Królestwie Zjednoczonych Niderlandów był jeszcze Order Lwa Niderlandzkiego, również jego możemy jakoś spożytkować, decyzja należy do Was.