Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Nie wiem co to za moda, żeby konsumować żonę. No ale w sumie jak mi dadzą, to jem.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

(24.05.2021, 19:25:10)Michał Jerzy Potocki napisał(a): A mam takie pytanie, bo się nawet nad tym zastanawiałem. Czy istnieją w v-świecie rozwody?
Czy jest możliwe uzyskanie rozwodu jesli się wzięło v-ślub w kościele/obrządku Rotryjskim ? ?

W Kościele Rotryjskim nie istnieją rozwody. W naszej Tradycji przyjęło się, że duchowni rotryjscy sakramentów nie sprawują i sam ślub rotryjski nie ma wydźwięku sakramentalnego, natomiast stanowi przysięgę wobec Boga, duchownego rotryjskiego i zebranych świadków, że małżonkowie będą razem aż ich śmierć (wirtualna) nie rozłączy. I według prawa kościelnego i chyba też konkordatowego, jest to przysięga wiążąca, zarówno dla Kościoła jak i państwa, bo zdaje się, że konkordaty zawierają zapis o tym, że świeckie władze państwowe muszą uznawać małżeństwa zawarte w ramach Kościoła Rotryjskiego. 

Do tej pory nie miał u nas miejsca żaden rozwód ani żadne unieważnienie, chociaż w tej kwestii Patriarcha Rotrii ma prawo i przywilej je unieważnić, jak każdy inny akt kościelny - kreacje kardynalską, biskupią i małżeństwo, gdyż żaden z tych aktów nie posiada mistyki sakramentalnej. Jest czysto świecki. Nigdy też nie doszło do sytuacji, że małżonkowie wnioskowali o unieważnienie małżeństwa, stąd też wszystko jest sferą domysłów, ponieważ nie mamy żadnego prawa regulującego kwestie ślubów. Myślę, że słusznym jest, aby trwający Synod Biskupi omówił tę kwestię. Sam jestem ciekaw, do jakiego porozumienia uda się nam dojść. Niemniej ja jestem zdania, że każdy akt kościelny Kościoła Rotryjskiego powinien być "dożywotni", bez możliwości unieważnienia go.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Co do ksiąg, to potrzeba trochę czasu na ich wprowadzenie. Przynajmniej dla mnie. Smile
Odpowiedz

Oczywiście Smile Zresztą, wpisy do ksiąg metrykalnych nie będą zbyt częste. Mało mamy sytuacji, które wymagają odnotowania.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

A my dzisiaj z kulegą Godunowem mieliśmy posiedzenie ekumeniczne.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Miałem ostatnio takie luźne przemyślenie... czy nie byłoby lepiej gdyby Rotria była usadowiona na południe od Austro-Węgier tak, aby jej północne prowincje znajdowały się po południowej stronie Alp? Ogólnie wiem, że to pomysł raczej nierealny albo spóźniony o co najmniej kilka lat, ale tak sobie myślę, że fajnie by było gdyby lokacja w mikroświecie albo przynajmniej w ramach naszego kontynentu ułatwiała powiązania kulturowe.
Odpowiedz

Ciekawy pomysł, myśl. Smile
Odpowiedz

Z drugiej strony mielibyśmy problem z Trydentem i całym Tyrolem Południowym.
Odpowiedz

Teoretycznie Rotria mogłaby być gdzieś pod MAW na miejscu Kamankesz na terytorium dawnej Surmenii...
Odpowiedz

(23.06.2021, 21:01:29)Ametyst I Dziecię napisał(a): Miałem ostatnio takie luźne przemyślenie... czy nie byłoby lepiej gdyby Rotria była usadowiona na południe od Austro-Węgier tak, aby jej północne prowincje znajdowały się po południowej stronie Alp? Ogólnie wiem, że to pomysł raczej nierealny albo spóźniony o co najmniej kilka lat, ale tak sobie myślę, że fajnie by było gdyby lokacja w mikroświecie albo przynajmniej w ramach naszego kontynentu ułatwiała powiązania kulturowe.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.