Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(21.07.2018, 21:04:17)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Można i tak. Ale czy wszyscy się pogodzimy?
Spe salvi facti sumus
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
A co zmienią przenosiny na jedno forum? Nic. Nam potrzeba skoku cywilizacyjnego, żeby wybudzić mikroświat z marazmu. Jeśli nadal pozostaniemy przy koncepcji samego forum, nasze dziedzictwo przepadnie wraz z nami, bo kolejne pokolenia tak chętnie i licznie nie przybędą.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
(21.07.2018, 21:41:27)Wilhelm Orański napisał(a): A co zmienią przenosiny na jedno forum? Nic. Nam potrzeba skoku cywilizacyjnego, żeby wybudzić mikroświat z marazmu. Jeśli nadal pozostaniemy przy koncepcji samego forum, nasze dziedzictwo przepadnie wraz z nami, bo kolejne pokolenia tak chętnie i licznie nie przybędą.
Eminencjo, 100% zgody. Dlatego właśnie potrzebujemy Soboru, by gruntownie przedyskutować tę kwestię. Oczywiście dobrze przygotowanego Soboru

. Mam nadzieję, że przyszły Biskup Powszechny doprowadzi do niego i do odrodzenia mikroświata. Inną kwestią jest to, i tu piję do Kolegium Kardynalskiego, żeby trzeba wybrać kogoś z wizją, kogoś kto umie myśleć niekonwencjonalnie. Dziś bowiem żyjemy w czasach, gdy zwykłe recepty nie przynoszą skutku. Dziś potrzebujemy Patriarchy na skalę Syktusa I, Aleksandra III i Piusa IV razem wziętych. To musi być człowiek, któremu po półrocznym pontyfikacie nawet nie sami Rotryjczycy, a cała Orientyka i Vaarland będzie chciała postawić złoty pomnik w centrum naszego Apostolskiego Miasta

.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 667
Liczba wątków: 80
Wasze Wysokości, umiłowani Bracia - troszkę zbaczając z wątku, który się wywiązał, jednak nie może być pominięty; serdeczne Bóg zapłać wszystkim Wam za złożone gratulacje
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
I po sztormie aktywności, cisza na morzu...
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Niedziela - Dzień Pański, to wszyscy w swoich parafiach świętują. I ja dam jakiś opis dzisiaj.
Liczba postów: 92
Liczba wątków: 7
No właśnie dzisiaj jest niedziela, jesteśmy w Państwie Kościelnym, a tu nawet nikt Mszy Świętej nie napisał.
ks. Silvestro Silwanelli SJ.
Kustosz Muzeum Narodowego
(22.07.2018, 18:10:19)Silvestro Silwanelli napisał(a): No właśnie dzisiaj jest niedziela, jesteśmy w Państwie Kościelnym, a tu nawet nikt Mszy Świętej nie napisał.
Napisałem.
Liczba postów: 667
Liczba wątków: 80
Inni zaś mszę koronacyjną celebrowali (Rzeczpospolita Obojga Narodów), więc również się liczy!
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
A to ja nie wiem, co dzieje się w innych krajach.