Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja ogólnonarodowa
Proszę zwracać się do mnie di Falco, w każdej mikronacji odmieniam imię i nazwisko na język w niej dominujący, nie wiem czemu Bialenia skojarzyła mi się z niemieckim. Smile Może Habicht brzmi lepiej niż Jastrząb.
Odpowiedz

Proszę Braci o zachowanie spokoju. Jedynym obowiązującym aktem prawnym w Państwie Kościelnym jest BULLA EXSURGE DOMINE, inne prawa uległy kasacie, dlatego też wszystkie tytuły kościelne jak i uniwersyteckie zostały utracone.
[Obrazek: 65.gif]
Odpowiedz

W sprawie administracji i wladzy kościelnej w diecezjach, co bracia sądziliby o zerwaniu z bezpośrednią nominacją biskupa na rzecz pośredniego wyboru przez duchownych diecezji?

To wyłącznie luźno rzucony pomysł.
Odpowiedz

Cóż to za protestancki pomysł! Duchowni diecezji mogą jedynie sugerować Patriarsze kandydatów. Za to należy umożliwić biskupom diecezjalnym nominowanie diakonów i prezbiterów.
Odpowiedz

Protestancki? Taki system nominowania kandydatów funkcjonował w diecezjach katolickich, a gdzieniegdzie do dziś... Ale i tak to tylko luźna sugestia. Nominacja partriarsza zawsze działa i leipej jednak przy niej zostańmy.
Odpowiedz

Nie, duchowni podają nuncjuszowi swoich kandydatów, a ten przekazuje papieżowi.
Odpowiedz

Bardziej skłaniałbym się ku koncepcji w której na terenie diecezji istnieje kolegiata o określonej liczbie członków, która przedstawia Stolicy Apostolskiej kandydatów na biskupa. Problem diecezji w państwach konkordatowych wynikł z braku zaangażowania wiernych w danym państwie, co skutkowało słabnącą pozycję Kościoła Rotryjskiego. Biskup powinien mieć prawo powoływania diakonów i prezbiterów, którzy będą go wspomagać pracy na terenie diecezji.
[Obrazek: 65.gif]
Odpowiedz

Tylko chodziło mi raczej o system, że duchowni przekazują kandydatury do Patriarchy, ten zas odsyła do diecezji listę zaaprobowanych kandydatów, z których kapituła katedralna wybiera jednego kandydata, którego Patriarcha by zatwierdził i nominował. Dodatkowo dodałoby się prawo Patriarchy do nominowania własnych kandydatów

Takie raczej połaczenie idei braci di Falco i Cordóby.
Odpowiedz

Odsyłam zatem do Statutu UB z sierpnia 2013r.
Odpowiedz

Ja swojego pomysłu oczywiście nie bronię, to tylko luźna sugestia.

A co do stopni naukowych, zmieniłbym stopień magistra na licencjata - czyli system bakałarz-licencjat-doktor - system znany z współczesnych uniwersytetów papieskich. To też sugestia dla brata Falco.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.