Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(20.02.2016, 20:35:36)Leonardo Mario Castiglioni link napisał(a): Wydaje mi się, że w Trizondalu się coś odwidziało i chyba chcą podpisać konkordat, a przynajmniej dopytują się kiedy wrócą do nich duchowni.
Może i mężem stanu nie jestem, raczej marnym politykie, ale nawet marny polityk wie, że takich rzeczy nie mówi się publicznie, tylko na prywatnej audiencji  .
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Ta trizondalska wtopa będzie nas wiele kosztować.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 14
Ta informacja nie jest czymś co miałoby pozostać w tajemnicy, bo tajemnicą nie jest. Trizondal sam to publicznie stwierdził. Tak więc Bracie Mancini proszę abyś nie wprowadzał zbędnych zamieszań i nieścisłości.
Liczba postów: 127
Liczba wątków: 10
Brat Mancini slusznie prawi
/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
No ja bym raczej na publicznym forum nie napisał o państwie, na którego odzyskania zaufania nam zależy, że mu się coś "odwidziało". Napisałbym tak na privie Jego Świątobliwości, a publicznie określiłbym to dyplomatyczniej. Władze Trizondalu to nie panna na wydaniu, żeby im się coś "odwidziało". No ale widzę, że w Rotrii dalej poza swoimi tyłkami i wzajemnym ich lizaniem nic nie widzicie.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 1125
Liczba wątków: 203
(22.02.2016, 20:42:49)Tommaso Mancini link napisał(a): No ja bym raczej na publicznym forum nie napisał o państwie, na którego odzyskania zaufania nam zależy, że mu się coś "odwidziało". Napisałbym tak na privie Jego Świątobliwości, a publicznie określiłbym to dyplomatyczniej. Władze Trizondalu to nie panna na wydaniu, żeby im się coś "odwidziało". No ale widzę, że w Rotrii dalej poza swoimi tyłkami i wzajemnym ich lizaniem nic nie widzicie.
Czekałem, aż "pokorny Mancini", sługa uniżony, etc... ponownie ewoluuje we właściwą dla siebie formę "Szczekciniego".
Aczkolwiek przyznać trzeba, że ta sprawa z Trizondalem wyszła ciut niezręcznie.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Liczba postów: 127
Liczba wątków: 10
"Ciut niezręcznie" to daleko idący eufemizm.
/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
(23.02.2016, 11:23:51)Alberto de Orange-Nassau link napisał(a): [quote author=Tommaso Mancini link=topic=54.msg856#msg856 date=1456166569]
No ja bym raczej na publicznym forum nie napisał o państwie, na którego odzyskania zaufania nam zależy, że mu się coś "odwidziało". Napisałbym tak na privie Jego Świątobliwości, a publicznie określiłbym to dyplomatyczniej. Władze Trizondalu to nie panna na wydaniu, żeby im się coś "odwidziało". No ale widzę, że w Rotrii dalej poza swoimi tyłkami i wzajemnym ich lizaniem nic nie widzicie.
Czekałem, aż "pokorny Mancini", sługa uniżony, etc... ponownie ewoluuje we właściwą dla siebie formę "Szczekciniego".
[/quote]
No i po co te uszczypliwości, kochany panie kolego? Teraz już nie będę szczekać, bo nie mam na to energii. Mówiąc Stonogą, to jak patrzę na władze Rotrii, to szkoda bylo te wszystki afery ujawniać  . I tak za pare dni występuje ze stanu duchownego, więc bedziecie mieli ode mnie spokój. To już kurde za Ferdka i jego klonów było ciekawiej.
Taj na odchodne - może zakopiemy topór wojenny? Przynaje, że byłem często dupkiem i przepraszam za to. No, jakbys wpadł do Almery, to zapraszam na wódeczke.
Adieu!
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 1125
Liczba wątków: 203
(23.02.2016, 11:25:40)Ludwik Tomlinson link napisał(a): "Ciut niezręcznie" to daleko idący eufemizm.
Moralizując nt. dyplomacji miałbym wyrazić się niedyplomatycznie?
(23.02.2016, 23:01:13)Tommaso Mancini link napisał(a): No i po co te uszczypliwości, kochany panie kolego? Teraz już nie będę szczekać, bo nie mam na to energii. Mówiąc Stonogą, to jak patrzę na władze Rotrii, to szkoda bylo te wszystki afery ujawniać . I tak za pare dni występuje ze stanu duchownego, więc bedziecie mieli ode mnie spokój. To już kurde za Ferdka i jego klonów było ciekawiej.
Taj na odchodne - może zakopiemy topór wojenny? Przynaje, że byłem często dupkiem i przepraszam za to. No, jakbys wpadł do Almery, to zapraszam na wódeczke.
Adieu!
Chętnie. Kto wie, być może kiedyś mnie tam nogi poniosą. Bon voyage!
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Liczba postów: 308
Liczba wątków: 67
Ufam jednak, że Władze Trizondlau wykażą się wyrozumiałością względem słów Jego Eminencji Castiglioniego, gdyż nie tylko z jego ust padły słowa nierozważne, które mogłyby zaważyć nad wzajemnymi relacjami naszych państw.
Dlatego też pragnę zapewnić, iż Jego Świątobliwość pamiętając o Kościele w Triozondlau powołał moją osobę na urząd Prymasa Trizondalu i Biskupa Trizopolis. Jako Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej dołożę wszelkich starań by stosunki między Stolicą Apostolską a Republiką Trizondalu uległy ociepleniu.
Jednak do tego czasu Ojciec Święty ustanowił w Trizondalu Diecezję Trizopolis, na czas próby. Rozstrzygnie to ważne zagadnienie w relacjach między naszymi krajami, a mianowicie czy Trizondla będzie częścią Wspólnoty Chrześcijańskiej Kościoła Rotryjskiego, czy też postanowi pójść odmienną drogą.
Głęboko wierzę, że dojdziemy do wspólnego porozumienia zakańczając spory, które rzucały cień na Kościół Rotryjski w Trizondalu.
|