Liczba postów: 1782 
    Liczba wątków: 236

Nie rozumiem tego zakończenia. Dlaczego dostaje zawału? Jest młody, nic na to nie wskazuje. Wystąpił publicznie, bo tylko tak mógł odnaleźć rodziców. Ale rozczarował się. 

Chyba już teraz po przemyśleniach mogę podsumować serial. Niestety w gruncie rzeczy przedstawia on Kościół chory i jest pewnym rodzajem ataku na niego. Sam Pius XIII - pomimo wielkiego plusa (chwała za to reżyserowi, może kiedyś doczekamy się prawdziwego papieża, który to zrobi) w postaci powrotu do majestatu papiestwa i prawdziwej Mszy, jest przecież niewierzący. Wielokrotnie to powtarza. Nie czerpie siły z wiary. Święty? Czy święty modli się do Boga, aby kogoś spotkała kara? Tak Pius zrobił z zakonnicą z Afryki. Pomijając samego Bellardo, to jaką wizję duchownych przedstawia reżyser? 2/3 homoseksualistów? Przesada. Fakt, że Gutierrez okazał się homoseksualistą bardzo mnie zawiódł. Wyeksponowany brak przestrzegania celibatu - kardynał kolega z bidula papieża wygłasza płomienne kazanie, a kilka godzin wcześniej posuwał (tak - celowo użyłem tego słowa, bo inaczej nie da się nazwać jego wyuzdania) żonę narkobossa. Wstrząsnęło mną lekkie podejście do tajemnicy spowiedzi samego papieża i watykańskiego spowiednika. Tak naprawdę żaden z bohaterów nie miał silnej wiary. Myślę, że taki Kościół nie jest naprawdę. I nie mówię tego wyłącznie o swoim środowisku ludzi związanych z Mszą Trydencką. Już wolę "Kościół Kremówkowy" niż ten przedstawiony w "Młodym papieżu".

Liczba postów: 891 
    Liczba wątków: 148

Pieprzysz głupoty jak zawsze Wieniek. Pius XIII powiedział, że nie wierzy kilkakrotnie by potem powiedzieć, że wierzy. Ile razy my mamy kryzysy wiary - Bellardo jest przedstawiony jako człowiek kryzysu wiary przez to co go spotyka. Czasem ma silną wiarę, czasem słabą. Jak każdy - każdy ma swoje kryzysy, nawet wierni.  

Co do siostry z Afryki - myślę, że Lenny modlił się nie o karę dla niej, a pewnie o sprawiedliwość. Czy to coś złego prosić o sprawiedliwość? 

Co do faktu łamania tajemnicy spowiedzi - zgadzam się, to ogromny grzech. 

Co do homoseksualizmu - pokazanie 4 przypadków homo dla Ciebie to 2/3 kolegium? Gratuluję mądrości matematycznej. Te osoby są pokazane tak, jak z nimi walczy lub nie Pius XIII lub Bóg - Guteriez nie zgrzeszył na filmie. Bycie gejem nie jest grzechem, ale czyny gejowskie jak najbardziej. Kardynała od spraw duchowieństwa pokarał, kumpla Bellardo ukarał Bóg, kardynała z USA pokarał Pius XIII. Więc nie pitol. 

Patrzenie na Piusa względem tylko ceremonii i trydenckiej jest jak czucie smaku barszczu przez jedzenie tylko ziół. Ni to pies ni wydra. Wieniek, bardzo płytko obejrzałeś Młodego Papieża i widać to po Twoich komentarzach. Obejrzyj jeszcze raz, zrozum dramat człowieka i możliwości w walce z efektami modernizmu i dopiero wtedy komentuj. Żal takie komentarze czytać.

Ile tych kryzysów wiary było? Co chwilę u papieża? Ty miałeś takie w swoim życiu? Ja jeden przez 24 lata. Voilello powiedział Piusowi XIII, że jak rozprawi się z gejami, to Kościół straci 2/3 duchowieństwa. Ja obejrzałem płytko, Ty nie uważałeś do końca. Natomiast celnie zauważyłeś, że każdego ze złych spotkała kara. A siostrę z Afryki mógł po prostu odwołać.

Liczba postów: 1072 
    Liczba wątków: 195

Mógł odwołać? Teoretycznie. Osoby wyeksponowane na takich stanowiskach nie są łatwe do usunięcia, choć w teorii wystarczy jedno słowo przełożonego. W praktyce takie osoby mają swoje grona wyznawców, sztaby klakierów przytakujących na wszystko. Gdyby siostra została odwołana, to spora grupa ludzi stanęła by za nią i to papież wyszedłby na "tego złego". Taka decyzja mogłaby wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Jeśli zaś papież modlił się o sprawiedliwość... cóż z Bogiem ciężko się nie zgadzać. 

Odcinek nie pozwala wywnioskować, iż papież modlił się o karę. Ale nawet jeśli, to co z tego? Nie dyskwalifikuje to ze świętości. Świętość to przede wszystkim życie według zasad Bożych, dawanie świadectwa i ogromna wiara. Co więc może zrobić święty na widok takiej nieprawości? Pomodlić się o "odgórne" rozwiązanie. Pomodlić się o karę właśnie. Papież mógł sam ją ukarać, wiedział, miał pewność, iż siostra postępuje źle, wiedział, że zasłużyła na karę. Pokazał wielką pokorę rezygnując z własnych prerogatyw, zdając się w tym miejscu na Stwórcę.

Jego Eminencja Albert Orański  

Liczba postów: 102 
    Liczba wątków: 1

(11.12.2016, 13:11:45)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a):  Chyba już teraz po przemyśleniach mogę podsumować serial. Niestety w gruncie rzeczy przedstawia on Kościół chory i jest pewnym rodzajem ataku na niego. Sam Pius XIII - pomimo wielkiego plusa (chwała za to reżyserowi, może kiedyś doczekamy się prawdziwego papieża, który to zrobi) w postaci powrotu do majestatu papiestwa i prawdziwej Mszy, jest przecież niewierzący. Wielokrotnie to powtarza. Nie czerpie siły z wiary. Święty? Czy święty modli się do Boga, aby kogoś spotkała kara? Tak Pius zrobił z zakonnicą z Afryki. Pomijając samego Bellardo, to jaką wizję duchownych przedstawia reżyser? 2/3 homoseksualistów? Przesada. Fakt, że Gutierrez okazał się homoseksualistą bardzo mnie zawiódł. Wyeksponowany brak przestrzegania celibatu - kardynał kolega z bidula papieża wygłasza płomienne kazanie, a kilka godzin wcześniej posuwał (tak - celowo użyłem tego słowa, bo inaczej nie da się nazwać jego wyuzdania) żonę narkobossa. Wstrząsnęło mną lekkie podejście do tajemnicy spowiedzi samego papieża i watykańskiego spowiednika. Tak naprawdę żaden z bohaterów nie miał silnej wiary. Myślę, że taki Kościół nie jest naprawdę. I nie mówię tego wyłącznie o swoim środowisku ludzi związanych z Mszą Trydencką. Już wolę "Kościół Kremówkowy" niż ten przedstawiony w "Młodym papieżu". 
No jakbym czytał recenzję Zdorta w Rp - czyli pisanie pod tezę. Tyle tylko, że jego artykulik sprawiał wrażenie, że autor chyba nie obejrzał serialu, a Ty twierdzisz, że owszem. Więc nie wiem, najpewniej obejrzałeś go wybiórczo. Właściwie mógłbym napisać to samo co przedmówcy, ale szkoda się powtarzać, dlatego tylko ogólnik - serial został skonstruowany tak, by nie dawać konkretnych odpowiedzi na bardzo konkretne (a czasem nieco mniej) pytania. Unika on jednoznaczności; można nawet pójść za scenariuszem i powiedzieć, że ten film to sprzeczność, czy raczej zawiera wiele sprzeczności i niejednoznaczności, gdyż pomimo pokazywania pewnych kontrowersyjnych kwestii, obraz nie narzuca jednoznacznej oceny moralnej, czy też oceny jako takiej w ogóle. Dlatego pisanie, że "Młody papież jest pewnym rodzajem ataku na Kościół" to jakieś nieporozumienie.

Więcej tych niejednoznaczności przemawia nanniekorzyść. Dlaczego nie stworzono filmu o papieżu,który ma wiarę niezachwianą i niczym Wallenrod rozwala modernizm od środka i przywraca Kościół do stanu sprzed 1958?

Liczba postów: 891 
    Liczba wątków: 148

Bo taki film nie sprzedalby się we współczesnym świecie? Myśl Ty czasem. A jak tak Ci brakuje tradifilmów to sam nakręć swój.

Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup, 
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep 
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,  
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii. 
Obecnie: truchło w grobowej tumbie. 
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać. 

Liczba postów: 125 
    Liczba wątków: 11

Po takich sprzeczkach i komentarzach mam dużą wątpliwość czy w ogóle ten serial oglądać, nawet jeśli będę miał okazję.

/-/ brat Μακαρηος  
Archimandryta Zakonu Bazylianów 

GG: 57248945

Liczba postów: 1337 
    Liczba wątków: 193

Ja przystanąłem na 6 odcinku, o ile dobrze pamiętam, i takie dyskusje jedynie zachęcają, by obejrzeć do końca i wyrobić sobie własne zdanie. Przynajmniej mnie   

Wilhelm Jan Orański-Nassau 

|