Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inwestytura biskupia JE Paolo della Chiesa
Gratulacje!
/-/Hrabia Daniel Krak SJ
Odpowiedz

Plurimos annos!
Jego Królewska Wysokość
Pedro I Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 2rT66.png]

Wasza Świątobliwość,
Wasze Eminencje i Ekscelencje,
Wasza Królewska Wysokość,
Drodzy Bracia!

Jestem niezmiernie szczęśliwy, że moja inwestytura biskupia mogła odbyć się dnia 1 maja, w uroczystość św. Józefa Robotnika. Niech ten Mąż Opatrznościowy Świętej Rodziny i opiekun ludzi pracy czuwa nade mną na dalsze dni mojej posługi.

W tym miejscu jeszcze raz serdecznie dziękuję Jego Eminencji Fernandowi kardynałowi d'Este y Córdoba, który jako Ojciec Święty Klemens III w Niedzielę Wielkanocną dostrzegł moją pracę dla dobra Kościoła Rotryjskiego i Państwa Kościelnego i wyniósł mnie do godności biskupiej. Zauważył moją pracę, która powróciła za jego pontyfikatu, gdyż dopiero wtedy uznałem, że moje miejsce jest w Stolicy Apostolskiej i że nareszcie nastał kres zagranicznych wojaży. Nadszedł czas oddania ponownie swoich wysiłków prawdziwej ojczyźnie, ażeby ją jak najbardziej ubogacić.

Składam podziękowania Jego Świątobliwości Bonifacemu I za przewodniczenie ceremonii i że to z jego rąk mogłem otrzymać pierścień, pastorał i mitrę. Wyrazy wdzięczności kieruję również wobec Jego Eminencji Albertowi Orańskiemu i monsignore Danielowi Krakowi za udział w mojej inwestyturze, bez którego nie mógłbym dzisiaj stać przed Wami jako pełnoprawny biskup. Bardzo się cieszę, że w tak gorący dla wszystkich okres wiosennego wypoczynku znaleźliście czas na przeprowadzenie długiej jak na warunki rotryjskie uroczystości.

Dziękuję także Wam Bracia za złożone gratulacje i życzenia. Pragnę dalej służyć Wam oraz Państwu Kościelnemu i Kościołowi Rotryjskiemu dla jego wzrostu jego chwały.

Zawsze wierny i oddany Jego Świątobliwości,

dr net. Paolo della Chiesa OSSPE
Biskup Wenecji

[Obrazek: 2rvkE.png]

Odpowiedz

Najserdeczniejsze gratulacje! Wink
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.