Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I posiedzenie Signorii Księstwa Sieny (14.07.17 r. - 25.07.17 r. ).
Mam jedną: nie wiem, czy "święto narodowe" to na pewno dobra nazwa. W końcu nie ma chyba osobnego narodu Sieńczyków. Nie lepiej "główne święto lokalne"?

Mam też nadzieję, że w Dzień Tadeuszowy będzie wykonywana pieśń Kapeli znad Baryczy.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]

Cytat:
[Obrazek: 2v5Lr.png]

Ustawa Signorii
o świętach w Księstwie

z ... lipca 2017 r.

Artykuł I

W celu upamiętnienia najważniejszych dla Księstwa dni, ustanawia się następujące święta:

1) 4 lipca - Święto Księstwa Sieny - na pamiątkę dnia otrzymania na wieczne zarządzanie Księstwa Sieny;

2) 30 kwietnia - Uroczystość Świętej Katarzyny ze Sieny - na pamiątkę głównej patronki Księstwa;

3) 15 sierpnia - Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny - jako odpust parafialny sieneńskiej katedry;

4) 10 czerwca - Dzień Pawłowy - na pamiątkę urodzin Jego Katolickiej Mości Księcia Sieny;

5) 19 styczna - Dzień Tadeuszowy - na pamiątkę urodzin Jego Katolickiej Wysokości Hrabiego Pienzy.

Artykuł II

Książę w drodze Mandatamentum Księcia ustala corocznie przebieg Święta Księstwa Sieny oraz przewodniczy jego obchodom jako najuroczystszemu dniu w ciągu roku.

Artykuł III

Książę w drodze Mandatamentum Księcia może ustalić przebieg każdego ze świąt narodowych i przewodniczyć jego obchodom.

Artykuł IV

Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia w Dzienniku Praw.

Naniesiona słusznie poprawka Szlachetnego Barona. Myślę Panowie, że możemy głosować. Oczywiście jestem za.

Ja też jestem za.

ZA. 

.,.,.,.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR

Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa

Dziękuję Szlachetnym Panom. Projekt przeszedł jednogłośnie. Ustawę podpisuję i niech święta wejdą do naszego kalendarza. Teraz wracamy do kwestii armii. Jak zapatruje się Czcigodny Baron na poruszone kwestie?

A ile ma Xiążę dywizji?

Na dywizję nas nie stać. Sad

Ech. Ja bym to zorganizował w ten sposób, aby jedynie Książę dysponował oddziałami ofensywnymi. Wojska utrzymywane przez lenników służyłyby raczej celom obronnym na wypadek zagrożenia. Od tego trzeba zacząć.

Tak też chciałem. Tadeusz jednak nie jest za obowiązkowymi wojskami lenników.

Zależy, czy uznamy że każdego na to stać. Może faktycznie niech obowiązek ten spoczywa na Księciu i tych lennikach, którzy są właścicielami twierdz (konieczność utrzymania załóg). Jeżeli Rotria to renesans to mamy już do czynienia z wojskami najemnymi, a więc armią profesjonalną, zrewolucjonizowaną.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.