Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(06.06.2026, 14:05:17)Vilarte napisał(a):
Nie operujemy (jako firma) w MBP, ale między MBP a Bankiem Sarmacji funkcjonuje kantor, więc nie jest to jakiś wielki problem. 
Czy jest sporządzona jakaś mapa Rotrii-miasta (bo rozumiem że stolica nazywa się tak samo jak kraj)? Żebyśmy w razie rozpoczęcia budowy nie operowali w fabularnej próżni.
Będąc państwem śródlądowym, zawsze można położyć nacisk na takie sektory, jak rolnictwo, różna produkcja rzemieślnicza (alkohole klasztorne  Cool  ), surowce odnawialne typu drewno, które chętnie zaimportujemy do stałolądowej części Hasselandu, tj. Dornostii. Dornostia jest z kolei w zamyśle osadzona w epoce napoleońskiej, więc drewniane belki i deski będą w sam raz choćby do budownictwa mieszkalnego. A że po drodze karawany z takimi towarami muszą przechodzić przez ziemię niczyją, rodzi to z kolei potencjał do narracji o bandach napadających na nie.

Okej. Dziękujemy za wyjaśnienie. A ten kantor to jakiś prywatny czy systemowo zrobiony?
Co do mapy to chyba obecnie nie ma, nigdzie nie widzieliśmy, nie jesteśmy pewni czy kiedyś nie było, jednak nawet jeśli to sporo lat minęło. Przydałoby się może też zrobić taką mapkę. 
Oczywiście stolica tj. Apostolskie Miasto Rotria ma nazwę jak PKR. 
Co do towarów cenne uwagi. Najlepiej byłoby gdyby może poza samym mną, jeszcze ktoś się włączył, zrobił jakąś firmę od siebie, bo też tak dziwnie by nagle być głową państwa i monopolistą, czy właścicielem koncernu.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae

[Obrazek: aPzjbNc.png]
Odpowiedz

Kantor jest państwowy i dostępny tutaj:
https://www.sarmacja.org/bank/kantor

To prosty mechanizm który wymienia liberty na piny (nasza waluta w leockim banku) i na odwrót. Przy sprzedaży libertów jest pobierany 10% podatek. Więc chcąc wymienić liberty na rotryjską walutę, trzeba potem dokonać drugiej transakcji już w MBP.

W takim razie potrzebujemy wyznaczenia jakiejś działki z krótkim opisem - w jakiej części miasta się znajduje, przy jakiej ulicy, czy w jej otoczeniu są jakieś istotne obiekty Big Grin
Odpowiedz

(07.06.2026, 15:31:08)Vilarte napisał(a): Kantor jest państwowy i dostępny tutaj:
https://www.sarmacja.org/bank/kantor

To prosty mechanizm który wymienia liberty na piny (nasza waluta w leockim banku) i na odwrót. Przy sprzedaży libertów jest pobierany 10% podatek. Więc chcąc wymienić liberty na rotryjską walutę, trzeba potem dokonać drugiej transakcji już w MBP.

W takim razie potrzebujemy wyznaczenia jakiejś działki z krótkim opisem - w jakiej części miasta się znajduje, przy jakiej ulicy, czy w jej otoczeniu są jakieś istotne obiekty Big Grin

Dziękujemy jeszcze raz za fachowe przeprowadzenie Nas po meandrach tych łańcuchów zależności. 
Co do kwestii działki, to skontaktujemy się z kolegami z Rotrii, a także ogarniemy by dodać Rotrię do MBP.
Istnieje oczywiście opcja by Rotria miała rachunek w Sarmacji, ale niezbyt widzi mi się opcja zapłaty podatku tam, przy wyprowadzeniu tej kwoty do MBP, tudzież opłatach stałych podatków dziennych.

Odpowiedz

Tzn. podatek jest pobierany tylko w jedną stronę (przy sprzedaży libertów), więc gdybyście w celu zapłacenia nam kupili liberty, to podatku nie ma. Więc dodałem to tak informacyjnie. My jako ISSA posiadamy konto wyłącznie w Banku Sarmacji. 

Będę więc czekał na więcej info ad. działki.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

(07.06.2026, 21:26:11)Vilarte napisał(a): Tzn. podatek jest pobierany tylko w jedną stronę (przy sprzedaży libertów), więc gdybyście w celu zapłacenia nam kupili liberty, to podatku nie ma. Więc dodałem to tak informacyjnie. My jako ISSA posiadamy konto wyłącznie w Banku Sarmacji. 

Będę więc czekał na więcej info ad. działki.

Tylko, że te trybiki w Rotrii to się wolno obracają. Więc nie wiem kiedy będzie opcja by taką mapę miasta mieć.

Odpowiedz

W sensie nie musi to być nawet mapa miasta, ale chociaż skreślenie w Paincie planu samej działki z najbliższym otoczeniem. Żebyśmy wiedzieli, wokół czego się poruszamy
Odpowiedz

(08.06.2026, 23:47:22)Vilarte napisał(a): W sensie nie musi to być nawet mapa miasta, ale chociaż skreślenie w Paincie planu samej działki z najbliższym otoczeniem. Żebyśmy wiedzieli, wokół czego się poruszamy

Z wstępnych informacji wiem że raczej mapy miasta nie ma. Kiedyś były próby stworzenia ale nie zostały zrealizowane.

Odpowiedz

@Albertmam na myśli - wystarczy mi nawet dosłownie kratka jak w kółko i krzyżyk, w środku "moja" działka, na rogach nazwy ulic, choćby wymyślone ad hoc  Wink
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

(10.06.2026, 23:46:36)Vilarte napisał(a): @Albertmam na myśli - wystarczy mi nawet dosłownie kratka jak w kółko i krzyżyk, w środku "moja" działka, na rogach nazwy ulic, choćby wymyślone ad hoc  Wink

Tak wiem, rozumiem, aczkolwiek dziwnie tak bez mapy coś narysować, bo wtedy co jak będzie mapka i działka się zmieni...

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.