Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Mnie się bardzo podobał pomysł Czcigodnego Ojca Tommasa, chociaż z drugiej strony Signoria to nazwa zakorzeniona w tradycji PKR. Być może pomysł Jego Emimencji Carlosa jest rozwiązaniem kompromisowym.
PS No tak ta pieczęć i podpis to nieco wyjście przed szereg. Patriarcha ma prawo weta bezwzględnego.

Nie musi podbić ustawy Signorii.
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Pieczęć i podpis jest oczywiście moją omyłką. Byłem zmęczony i jej nie usunąłem przy kopiowaniu. Najmocniej przepraszam.
Jeśli chodzi o nazwę, trzeba coś ustalić. Protonotariusz Patriarszy, Szambelan Patriarszy...?
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
Są to stanowiska, które już w Rotrii istnieją i mają inne zadania. Poza tym szukamy nazwy dla urzędu Signorii, więc może niech to nie będzie urzędnik "patriarszy". Proponowałbym coś w stylu Kanclerz Signorii, Marszałek Signorii...
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Szukałem nazwy odpowiednio kościelnej. Kanclerz czy marszałek kojarzą się raczej z państwem świeckim.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
Wszak Signoria jest właśnie organem świeckim.
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Organ nie jest czysto kościelny (w jego składzie jest kilka świeckich osób), więc urząd nie musi mieć kościelnej nazwy. Jestem za Cancelliere di Signoria.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
A co powiedzą Panowie na spikera?
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Mi osobiście podoba się Marszałek, ale jest to kwestia subiektywna i drugorzędna. Proponuję, żebyśmy w najbliższym czasie przegłosowali przedstawione propozycje.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Marszałek (Maresciallo di Signoria?) wydaje się rzeczywiście najlepszą nazwą... Myślałem też nad czymś w stylu Pierwszego Ministra - może Primo Consigliere (chociaż ten termin za bardzo kojarzy się z włoską mafią) albo Primo Signore (to z kolei brzmi sztucznie).
Popieram ks. Aureliusza Pawła, przejdźmy szybko do głosowania, żeby móc zająć się kolejnymi sprawami.
Dostojny, cóż to wspaniała propozycja! Premier Signorii to byłoby idealne. Premier pochodzi od łacińskiego primus, czyli pierwszy. Premier byłby pierwszym z równych Panów w Signorii. Co sądzicie o tej propozycji?