Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja ogólnonarodowa
Co do prawa w którym biskup diecezjalny powoływać miałby diakonów i prezbiterów zgadzam się. Trudno mi się zgodzić z pomysłem aby to kapituła katedralna ostatecznie wybierała osobę, która miała by zostać biskupem, moim zdaniem decyzja ta powinna zostać jedynie w woli Patriarchy.
Odpowiedz

(19.12.2015, 14:31:08)Leonardo Mario della Popoly link napisał(a):Co do prawa w którym biskup diecezjalny powoływać miałby diakonów i prezbiterów zgadzam się. Trudno mi się zgodzić z pomysłem aby to kapituła katedralna ostatecznie wybierała osobę, która miała by zostać biskupem, moim zdaniem decyzja ta powinna zostać jedynie w woli Patriarchy.

Tak, dokładnie. Co do stopni naukowych, to wolałbym pozostać przy magister - doktor - profesor. Natomiast Brat Bertelli - w Bialenii kwestię uniwersyteckie reguluje przede wszystkim ustawa, nie statut. I ona stanowi, że tytuł profesora nadaje prezydent po przygotowaniu książki profesorskiej.
Odpowiedz

Nie wiem czy dobrym wyjściem jest aby u nas profesurę nadawał Patriarcha (bo to z tego zrozumiałem), było by chyba wygodniej aby zajmował się tym Rektor. Dawniej wyglądało to chyba podobnie, trzeba było posiadać rozwinięty dorobek naukowy i napisaną rozprawę.
Odpowiedz

Co do wyboru biskupów przez kapitułę... Funkcjonowała taka idea we wczesnym średniowieczu, jednak została wyparta bezpośrednią nominację papieską. Moim zdaniem była do ewolucja w dobrą stronę, niezależności Kościoła oraz sztandarowy postulat reform gregoriańskich Wink

Co do tytułu profesorskiego - nie ma potrzeby wciągać Patriarchy w cały proces. Profesora powinien nadawać Rektor/Senat Wink
Odpowiedz

Też uważam, że wynien czynić to Rektor.
Odpowiedz

Przydałoby się określić wymagania jakie trzeba uzyskać aby zdobyć każdorazowy tytuł naukowy.
Proponuję aby na tytuł mgr. wymagane było posiadanie wiedzy z wykładów podstawowych oraz napisanie pracy magisterskiej. Na tytuł dr. wymagane były wykłady rozszerzone oraz napisanie trzech wykładów monograficznych i pracy doktorskiej. Po przyswojeniu wykładów przystępowało by się do egzaminu lub dwóch w zależności od rozłożenia materiału. Co do prof. trzeba by było się zastanowić jeszcze.
Odpowiedz

To już powinien określać statut. Na razie też nie ma żadnych wykładów.
Odpowiedz

Myślę, że Uniwersytet Rotryjski to w tym momencie najmniej ważna sprawa, ba, większość dokumentów i wszystkie wykłady przekopiowałem do Skarlandu i nadal tam wszystko jest. W tym momencie musimy określić, jak pójdziemy prawnie, jakie powołać instytucje, tytulaturę, budynki, kulturę i klimat. I w tym temacie żądam od Braci propozycji, które następnie rozważy kolejny Ojciec Święty.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli, 
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.

Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.

[Obrazek: 2s4JK.png]
Odpowiedz

W sprawie Kolegium Kardynalskiego chcę zaproponować, aby na Kolegium składali się kamerling oraz archiprezbiterzy bazylik większych - a przez to ograniczyć liczbę kardynałöw tak, jak to przyjmuje bulla Laetare Ierusalem. Czy jednak bracia wolą tradycyjne, szersze grono bez godności tytularnych?
Odpowiedz

Z godnościami tytularnymi, ale jak było dawniej. Nie tylko czterech.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.