Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
Cieszę się, że Wasza Wysokość wykazuje postawę patriotyczną! Prywatnie zgodzę się, że hazard jest ciekawszym sposobem wydatkowania prywatnych środków niż podatki, ale jako urzędnik muszę zaprotestować
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
Jeśli by nawet wprowadzić takie opłaty urzędowe to wtedy tacy goście zagraniczni też by je musieli opłacać? Bo może być tak, że gosc niezbyt aktywny w Rotrii nie miałby tyłu pieniedzyby opłacić chyba że opłaty byłyby stosunkowo niskie.
Co do pensji itp. Pomysł byłby dobry, ale póki co Skarb Państwa ma stosunkowo mało funduszy i może przydałoby się uzyskać wyrównanie choćby za okres istnienia Rotrii od 2025 do teraz. Wedle moich wyliczeń to dałoby kilkanaście tysięcy lirów do skarbu co umożliwia wszelkie wypłaty pensji itp.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Nigdy nie byłem mocny w v-gospodarce, ale Wasza Eminencja skutecznie wyjaśnił mi zasady bankowości, a co ważniejsze - od razu zostałem przekonany do włączenia się w tę inicjatywę. Konto założone, saldo będzie rosło, ale najbardziej cieszy mnie wspólna korzyść wszystkich mieszkańców Patrymonium
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
(19.09.2026, 09:48:19)Fryderyk van Oranje napisał(a): Jeśli by nawet wprowadzić takie opłaty urzędowe to wtedy tacy goście zagraniczni też by je musieli opłacać? Bo może być tak, że gosc niezbyt aktywny w Rotrii nie miałby tyłu pieniedzyby opłacić chyba że opłaty byłyby stosunkowo niskie.
Co do pensji itp. Pomysł byłby dobry, ale póki co Skarb Państwa ma stosunkowo mało funduszy i może przydałoby się uzyskać wyrównanie choćby za okres istnienia Rotrii od 2025 do teraz. Wedle moich wyliczeń to dałoby kilkanaście tysięcy lirów do skarbu co umożliwia wszelkie wypłaty pensji itp.
Można robić przelewy między rachunkami z różnych krajów, z przewalutowaniem. Testowałem  Poza tym znam jednego majętnego arcybiskupa, który chętnie udziela pożyczek
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 34
Umiłowani!
Choć jesteśmy biedni jak mysz kościelna, wszak wymaga tego od nas Chrystus, byśmy nie gromadzili sobie skarbów na ziemi, gdzie rdza i mól niszczą, to całym sercem popieramy projekt reformy gospodarczej. Jest ona bardzo wymagająca, bo do tej pory chyba żadna mikronacja nie wprowadziła żadnego udanego i ciekawego rozwiązania. Różne próby prowadzenia gospodarki bankowej pojawiały się już w przeszłości, ot choćby system który próbował stworzyć niejaki Ganganelli. Były to próby owszem ciekawe, ale zazwyczaj paliły się na panewce i kończyły niepowodzeniem. Niemniej jednak to, co zaproponował Eminencja Orański, wydaje się rozwiązaniem sensownym i pewnej mierze nowatorskim. Pytanie, które należy sobie postawić brzmi: co nam ten system gospodarczy rzeczywiście da i czy nie będzie utrudnieniem dla nowoprzybyłych do naszej mikronacji?
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
![[Obrazek: 101005704499842947_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1407/101005704499842947_t.png)
Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
Jak słusznie w rozmowie na Discordzie zwrócił uwagę Czcigodny Mancini - aby gospodarka miała jakikolwiek sens, musi mieć realne przełożenie na nasze wirtualne życie. Pieniądze nie mogą więc służyć wyłącznie gromadzeniu, konieczne jest ich wydawanie, bo z jednej strony zapobiega to galopującej inflacji wynikającej z co raz większej ilości pieniądza w obiegu, a z drugiej strony nadaje sens udziałowi w gospodarce.
Zapraszam zatem na co moglibyśmy wydawać pieniądze - zaznaczę, że chodzi nam o wydatki, które powodowały bezpowrotną utratę określonej kwoty i jej wycofanie z obiegu.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
Liczba postów: 1148
Liczba wątków: 55
Ode mnie:
Fundacje: kościoły, klasztory, szpitale, schroniska
Ekskluzywne życie: rezydencja i jej kolejne rozbudowy, limuzyny, jachty, może utrzymanie dworu, prywatne zbiory sztuki czy inne kolekcje, prywatny teatr/chór/opera etc., wojska prywatne
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau OT
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego
Arcybiskup Jerozolimy
Kardynał Prezbiter Bazyliki Świętego Wawrzyńca za Murami
Doża Wenecji
Hrabia Prato i Legnano
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
Ale to wydawanie macie na myśli, że w MBP byśmy przelewali na rachunek skarbu państwa tak?
Przy czym w takich warunkach jeśli by nawet była inflacja to zawsze można zwiększać ceny.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Maurycy Orański
Liczba postów: 1191
Liczba wątków: 58
Ja wydałbym w całości na ubogich.
Jego Eminencja dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego, arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny, Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
Ja jestem zdania, że skoro już ciężko pracujemy na te pieniądze (w MBP pieniądze dostaje się przecież za aktywność), to powinniśmy wydawać je na coś realnie wartościowego. Jeśli do tej pory samochody, kosztowności, a nawet sztukę mogliśmy mieć czysto narracyjnie - po prostu pisząc, że to mamy, to żadna frajda musieć teraz nagle na to wydawać pieniądze. Jedynym wyjątkiem mogłyby być przedmioty unikatowe, jak np. właśnie dzieła sztuki, artefakty itp. i wówczas "posiadanie" wiązałoby się z tym, że nikt inny nie może tego użyć w swojej narracji, ale nie wiem, czy to też nie jest trochę naciągane. Mimo to zastanawiałem się nawet, czy nie rozszerzyć działalności OIC o usługi quasi-notarialne. A co się tyczy nieruchomości, to mam wrażenie, że w Rotrii i tak już większość jest rozdysponowana, a same nieruchomości nie mają dużej wartości użytkowej, bo w przeciwieństwie do starego projektu systemu gospodarczego Rotrii (tego wprowadzanego przez Mandatamentum, na które powoływałem się zakładając OIC), obecnie nieruchomości nie wpływają na zwiększenie przychodów w MBP.
Na co zatem wydawać pieniądze?
- Oczywiście na usługi! (Zapraszam serdecznie do OIC). Moim zdaniem największą wartość zawsze powinna mieć praca innych użytkowników - ich realnie poświęcony czas, umiejętności, pióro, decyzje etc. Ktoś mógłby zająć się odpłatnym tworzeniem herbów, ktoś inny pisaniem na zlecenie przemówień lub mów odpowiadających kazaniom, a jeszcze inna osoba prowadzić historyczny research. Godne to i sprawiedliwe, że jesteśmy wszyscy tak pomocni i altruistyczni, ale moim zdaniem powinniśmy przestać robić tak wiele rzeczy za darmo. Niech żyje dziki kapitalizm!
- Symonia! -- HEREZJA ALERT -- Inkwizycja na urlopie, to mogę pozwolić sobie również na dużo bardziej kontrowersyjny pomysł. Nie ma bowiem dla przeciętnego Rotra rzeczy bardziej cennej niż urzędy, tytuły i godności. A gdyby tak państwo zaczęło je spieniężać? (Oczywiście z wyłączeniem kardynalatu.) Standardowa ścieżka byłaby otwarta bez zmian, ale za abstrakcyjnie wysoką kwotę można byłoby kupić sobie np. nominację biskupią. Należałoby, myślę, zastrzec kilka rzeczy: np. że taka osoba nie mogłaby być wcześniej karana w Rotrii, że stopnie trzeba kupować z zachowaniem należytej kolejności (np. nie można od razu nominacji arcybiskupiej, jeśli nie jest się duchownym) oraz potencjalnie wymaganych minimalnych odstępów czasu między transakcjami. Być może trzeba by również wrócić do dyskusji na temat statusu mieszkańca. Ewentualnie, jeśli to za duża rewolucja i zniewaga dla godności, to alternatywnym, lecz mniej atrakcyjnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie tytułów dedykowanych zakupom za gotówkę.
- Dyspensy. To trochę rozwinięcie poprzedniego pomysłu. Tak jak Kościół miał niegdyś swoje odpusty, tak my moglibyśmy mieć dyspensy. Za odpowiednio wysoką opłatą można byłoby uzyskać zwolnienie z niektórych obowiązków wynikających z prawa, oczywiście tam, gdzie sama natura obowiązku na to pozwala.
- Funkcjonalności forum. Ja na przykład byłbym gotów zapłacić za utworzenie działu na forum na potrzeby OIC. To trochę taki odpowiednik nieruchomości, ale mający realną funkcję. Zapłaciłbym też za możliwość załadowania wybranego przeze mnie fontu z Google Fonts, bo dopiero tworząc Dekapentelog uświadomiłem sobie, że wstawianie swojego fontu nie działa, a u mnie wyświetla się prawidłowo tylko dlatego, że mam go wgranego u siebie na komputerze.
- Personalizacja. Nie wiem, na ile silnik forum na to pozwala, ale wyobrażam sobie, że można by kupować jakieś nakładki na awatara czy belki profilowe wyświetlające się przy każdym poście. Jakieś dodatkowe elementy, tak jak w Skarlandzie ordery wyświetlające się przy każdym poście użytkownika. A być może nawet wyróżnianie całego szablonu posta (np. tak, żeby ramka posta danego użytkownika była zawsze złota).
- Dostęp do informacji. Wyobrażam sobie na przykład, że można by utajnić całe Archiwum Rotryjskie (niczym watykańskie), zostawić tylko indeks działów i wątków (trochę jak katalog biblioteczny), a pełen i nieskrępowany dostęp do archiwalnego forum mieliby tylko pracownicy naukowi UR. I wówczas, gdyby ktoś na własne potrzeby chciał dostać się do treści któregoś wątku, płaciłby UR za wykonanie zrzutu/druku do PDF-a itp.
- Podatek za przestój. Nie jestem fanem podatków pobieranych tylko dlatego, że ktoś coś posiada (szczególnie że, jak mówiłem wcześniej, w Rotrii prawie każdy coś posiada), ale można byłoby odwrócić tę logikę i opodatkować bezczynność. Jeżeli ktoś posiada nieruchomość, ziemie lub inny zasób i generuje w związku z tym aktywność, to nie płaci nic. Jeśli jednak od miesiąca nie pojawia się tam żaden post, to ponosi stosowną opłatę.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
|