Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Powołać prymasa może jedynie Jego Świątobliwość. Ja jestem biskupem Krakowa, ale to oczywiście nie wystarcza. Myślę, że Ojciec Święty znajdzie kogoś kompetentnego na to stanowisko.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 17
(17.01.2019, 20:36:59)Maurycy Orański napisał(a): Wielebni!
Czy jest aktywny ktoś kompetentny do powołania Prymasa. Pytam ponieważ potrzebny jest interrex.
Taka nominacja leży tylko w kompetencji Patriarchy.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Jego Królewska Mość Sebastian January II zwołał Sejm Walny i wyznaczył główne punkty jego obrad:- uporządkowanie systemu prawnego i Dziennika Ustaw
- określenie dokładnych uprawnień członków kancelarii królewskiej oraz JKM co do wydawania dekretów i edyktów
- sprawa podatków
- wnioski szlachty.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Ogłaszam, że Jego Królewska Mość Sebastian January II dokonał zmiany na stanowisku Kanclerza Wielkiego. JE x. abp Taddeo von Hippogriff-Piccolomini został zastąpiony przez pana Michała Jerzego Potockiego (dawniej: Michała von Rokuszewskiego) vel Miguela Jorge de Borbón-Conti de Catalan.
Gratuluję i życzę powodzenia na tym stanowisku!
A oto list nowego Kanclerza Wielkiego:
Cytat:Kanclerz Wielki
Michał Jerzy Potocki
Wasza Królewska Mość,
Jaśnie Oświeceni Książęta,
Wielmożni senatorowie, Posłowie,
Panowie bracia!
Zgodnie z Dekretem Królewskim DK30/20 o zmianie na stanowisku kanclerza, wydanym 18 września, zostałem powołany na stanowisko Kanclerza Wielkiego. Z tego miejsca chciałbym jeszcze raz podziękować Jego Królewskiej Mości Sebastianowi January II za obdarzenie mnie zaufaniem.
Mam nadzieję że nie zawiodę JKM, oraz całej społeczności Rzeczypospolitej.
W swoich działaniach zamierzam pomagać Królowi oraz całemu narodowi w każdej sprawie, jeśli tylko będę umiał zaradzić i pomóc to na pewno zrobię wszystko.
Rzecz którą na pewno w najbliższym czasie pragnę przeprowadzić to spis powszechny obywateli.
Z wyrazami szacunku i estymy
/-/ Michał Jerzy Potocki
Kanclerz Wielki
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Zapomniałem hasła do RON to napiszę tu, na jedno wyjdzie.
Generalnie nie wnikam w ten cały spór o nowy Kościół, ciekawa ale nie moja sprawa, ale pomysł aby diecezja (eparchia?) wileńska była unicka jest niezły i chyba wpisze się w podejście miejscowych, aby odwzorowywać realową sytuację. Mi na przykład w RON zawsze jakoś tak brakowało elementów wschodniochrześcijańskich. Szkoda tylko, że w grę wchodzi odrodzenie jednego ośrodka. Jeśli chodzi o prawosławie i grekokatolicyzm w Rzeczypospolitej to myślę, że warto też nawiązać do tradycji metropolii kijowskiej i halickiej (ośrodek lwowski), eparchii turowsko-pińskiej (jest o tym nawet monografia), przemyskiej (w końcu najdłużej trwająca przy prawosławiu, a potem ważne centrum unii) albo chełmskiej. Macie też klasztory - Poczajów, którego rozkwit to bazylianie, Supraśl albo Jabłeczna, która była zawsze taką nieprzerwanie prawosławną enklawą.
W ogóle życzę powodzenia, gdybyście potrzebowali literatury itp to mogę pomóc, ale nieironicznie polecam też Wikipedię - tematy prawosławia i unitów w Rzeczypospolitej są tam naprawdę przyzwoicie omówione.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
Wasza Ekscelencjo,
Dziękuję za te słowa. Przekażę je w tamtym wątku. Chciałbym jednak zauważyć, że odniesienie do Chrześcijaństwa wschodniego było jeno w propozycji x. abp Mikołaja kard. Dredera, a nikt inny nie miał w związku z tym planów...
Dziękuję za te uwagi i informacje. Chciałbym, aby przyniosły coś także i u nas, w Rzeczypospolitej.
Z poważaniem,
Starosta brzeskolitewski
Takie to moje luźne przemyślenia.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(20.09.2020, 11:19:59)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Wasza Ekscelencjo,
Dziękuję za te słowa. Przekażę je w tamtym wątku. Chciałbym jednak zauważyć, że odniesienie do Chrześcijaństwa wschodniego było jeno w propozycji x. abp Mikołaja kard. Dredera, a nikt inny nie miał w związku z tym planów...
Dziękuję za te uwagi i informacje. Chciałbym, aby przyniosły coś także i u nas, w Rzeczypospolitej.
Z poważaniem,
Szkoda tylko, że nikt mojej propozycji nie wziął na poważnie, a uważam ją za bardzo ciekawą. Natomiast popierana jest propozycja nowicjusza, która została przedstawiona w taki sposób, że nie ma w niej zawartych żadnych konkretów. Coś na zasadzie, "a zróbmy sobie w RON kalwinizm albo zróbmy katolicki kościół narodowy albo zróbmy hybrydę wszystkich wyznań chrześcijańskich".
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
To znaczy moje prywatne zdanie jest takie, że warto by odwzorować jakoś wszystkie znaczące wyznania Rzeczypospolitej szlacheckiej, bo jednak to pierwowzór absolutnie nie był religijnym monolitem, ale no w przypadku tego konkretnego pomysłodawcy mogłoby się to skończyć wrzucaniem postów z samymi tylko zdjęciami.
Również uważam, że propozycja Prymasa Mikołaja Dredera jest ciekawa i warta zastanowienia.
Rzeczywiście ciekawym rozwiązaniem byłoby częściowe odzwierciedlenie realnej historycznej sytuacji, kiedy to w Rzeczypospolitej było więcej wyznań.
Starosta brzeskolitewski
|