Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chirotonia biskupia bpa elekta Gagika Bagratydy
Nowy biskup wymienia z konsekratorami pocałunek pokoju, a następnie wraz z nimi wstępuje na tron. Następuje Liturgia.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 39Thx.png]

Wasza Ekscelencjo,

serdecznie gratuluję przyjęcia chirotonii biskupiej w rycie, o który tak walczyliście. Od dawna imponuje mi Wasza aktywność i zaangażowanie w służbie Kościołowi. Tym bardziej cieszę się, że spotkał mnie zaszczyt bycia Waszym konsekratorem. Na pamiątkę tego niezwykłego i pamiętnego wydarzenia dla całego Kościoła, przyjmij proszę prezent. Oto niezwykle cenna mitra wykonana w Faktorii Zabieraja, specjalnie dla biskupa obrządku welijskiego. Niech Ci, drogi Bracie, służy w Twojej posłudze biskupiej.

+ In Christo
Janusz Adam kardynał Zabieraj SJ

[Obrazek: 3aPgH.jpeg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Bóg zapłać! Wielką radością i zaszczytem jest dla mnie przyjąć chirotonię z rąk Waszej Eminencji.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Gratuluję. To była przepiękna ceremonia. Życzę Bratu wszelakich łask bożych, dużo wytrwałości i cierpliwości, w tej jakże wymagającej posłudze biskupiej.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Mnie również cieszy, że obrządek wschodni, w którego porządkowaniu miałem jakiś tam udział, staje się częścią życia Rotrii. Z tej okazji pozwalam sobie podarować Władyce tradycyjną, bo wykonaną z kości słoniowej, panagiję, abyście nie nosili na piersi byle czego:

[Obrazek: obraz.png]
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 38J8o.png]

Wasza Ekscelencjo,
Czcigodny Władyko,

Z całego serca gratuluję przyjęcia sakry i dziękuję za zaszczyt posługiwania przy niej!
W darze chciałbym przekazać Wam ręcznie wykonaną kandylakię, będącą miniaturą Cerkwi śś. Cyryla i Metodego we Florencji, którą wykonali rzemieślnicy z lokalnej diaspory rotrio-katolików obrządku welijskiego. Kandylakia to z pewnością znana Waszej Ekscelencji tradycja, której przejawy zapewne często można spotkać podczas podróży po Bizancjum. Można postawić ją przed Waszą rezydencją, wewnątrz umieścić ikonę i stale palącą się lampkę oliwną. Niech zawsze przypomina wszystkim, którzy będą ją mijali, o Bożej obecności.
Z uwagi na rozmiar i znaczną wagę, miniaturowa kapliczka zostanie na moją prośbę wysłana do Waszej rezydencji, więc proszę nie martwić się o jej transport.

[Obrazek: 23450268789_d457d93eaa_b.jpg]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Stanisław Wieniawa, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.