Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Cytat:
Wasza Świątobliwość,
Proszę przyjąć moją rezygnację ze stanu kapłańskiego, a także apostazję z Kościoła Rotryjskiego. Nie jestem w stanie patrzeć, jak Państwo Kościelne się rozpada. Proszę zobaczyć - zniknęły z Acta Apostolicae Sedis najważniejsze dokumenty. Sam też nie mogę mu pomóc - brakuje na to czasu, a także pomysłów. Może jednak trzeba zwinąć sztandar, jak pisał biskup Sieniawski i dać Rotrii przejść w spokoju do historii.
ks. prał. Michelangelo Piccolomini SJ
Kapelan Honorowy Jego Świątobliwości
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 17
(12.11.2018, 15:28:34)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Cytat:
Wasza Świątobliwość,
Proszę przyjąć moją rezygnację ze stanu kapłańskiego, a także apostazję z Kościoła Rotryjskiego. Nie jestem w stanie patrzeć, jak Państwo Kościelne się rozpada. Proszę zobaczyć - zniknęły z Acta Apostolicae Sedis najważniejsze dokumenty. Sam też nie mogę mu pomóc - brakuje na to czasu, a także pomysłów. Może jednak trzeba zwinąć sztandar, jak pisał biskup Sieniawski i dać Rotrii przejść w spokoju do historii.
ks. prał. Michelangelo Piccolomini SJ
Kapelan Honorowy Jego Świątobliwości
Bracie szanuję Twoją decyzje lecz czy jesteś tego pewny?
Tak, bo to, że teraz się trochę poruszycie nie oznacza, że wszystko nie padnie znowu za dwa tygodnie.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 17
(12.11.2018, 17:07:01)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Tak, bo to, że teraz się trochę poruszycie nie oznacza, że wszystko nie padnie znowu za dwa tygodnie.
No tak, statek tonie a szczury uciekają... Pozostaną najdzielniejlsi... Takie prawo natury...
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 2
Tym bardziej niezrozumiałe jest w moich oczach takie postępowanie:
http://forum.rotria.pl/showthread.php?ti...85#pid9585
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Były one wydawane kiedy przez ogromną długość (ponad dwa miesiące) nie było nikogo aktywnego. Dlatego.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 2
Ubolewam nad tym. Konstatuję, iż nie należy wstępować do stanu kapłańskiego, jeżeli możliwe będą przerwy w funkcjonowaniu w Rotrii. Zarazem przekreśla to funkcjonowanie jako kapłan gdziekolwiek w mikroświecie.
Niezbyt to fortunna strategia dla długookresowego działania w Rotrii i poza Jej granicami.
Tuszę, że zmiany nie wchodzą w rachubę, toteż zmuszony jestem do szukania sobie tutaj innego zajęcia...
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Drogi Bracie,
Kościół potrzebuje aktywnych duchownych, którzy w kościołach partykularnych będą opiekować się powierzoną im Owczarnią. Jednak wszyscy są wyrozumiali, a najlepszym rozwiązaniem jest poinformować o każdej nieobecności lub planowanym zmniejszeniu aktywności na pewny okres. Wówczas nie będzie żadnych problemów. Życzę powodzenia i wszystkiego dobrego!
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Zachęcam do wstąpienia do Towarzystwa Jezusowego. Tą drogą można sprawnie uzyskać ponowne kapłaństwo i na nowo działać dla Rotrii. Proszę nie zniechęcać się odebraniem nominacji przez Jego Świątobliwość. To zdarza się przy bardzo długich nieobecnościach.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Chyba, że nazywa się ktoś Orański.