Liczba postów: 806
Liczba wątków: 18
Proszę wybaczyć, ale może to długo potrwać
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Niestety obawiam się, że Wielki Mistrz ma rację.. Wedle mojej opinii powinniśmy wrócić do obrad w obecnym składzie.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(26.01.2019, 13:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).
I tak, i nie. Ojcowie Soborowi zadecydowali o zmianie klimatu, jedynie czekamy na publikację stosownego dokumentu mówiącego o tym, przez Ojca Świętego. Po jego publikacji, przystąpimy do wdrażania nowego klimatu w życie codzienne - myślę, że wprowadzanie nowego klimatu to już zadanie dla kolejnego Patriarchy, bo obecnego pontyfikatu zostało ledwie kilka dni.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
(26.01.2019, 13:22:28)Nicolò Dreder napisał(a): (26.01.2019, 13:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).
I tak, i nie. Ojcowie Soborowi zadecydowali o zmianie klimatu, jedynie czekamy na publikację stosownego dokumentu mówiącego o tym, przez Ojca Świętego. Po jego publikacji, przystąpimy do wdrażania nowego klimatu w życie codzienne - myślę, że wprowadzanie nowego klimatu to już zadanie dla kolejnego Patriarchy, bo obecnego pontyfikatu zostało ledwie kilka dni.
Dokumenty raczej też podpisze nowy Patriarcha. Moim zdaniem trzeba mocno zmodyfikować kształt forum i zmienić ustrój. Pewne rzeczy uprościć.
A czy Sobór będzie trwał dalej, czy zakończono obrady?
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Dysputy nr I, II i III zostały zaliczone do I Sesji Soboru - podjęto na nich zmianę klimatu oraz skrócono pontyfikat Patriarchy, rozmawialiśmy także o problemach, z którymi borykała się dotychczas Rotria. Uchwalone reformy - jak już mówiłem - czekają tylko na publikację w Dzienniku Praw.
Ponadto posiadam plany dysput II Sesji na której otwarcie liczę przez następcę Sylwestra I. Obecnie Sobór jest "zawieszony", choć podobnie jak w powyższym, stosowne dokumenty się nie ukazały.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Trzeba doczekać do konklawe.
Liczba postów: 351
Liczba wątków: 17
Kościelne młyny mielą bardzo powoli.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Przedłożyłem Ojcu Świętemu dokumenty do podpisu, czekam tylko na Jego podpis by odpowiednie dokumenta opublikować.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Mam takie pytanie. Czy po reformie klimatu, Rotria utraci wszelkie lenna i pozostanie jej tylko fragment miasta Rotria?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis