Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dysputa III - Klimat i fabuła Stolicy Apostolskiej
Proszę wybaczyć, ale może to długo potrwać
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 2U78e.png]
Odpowiedz

Niestety obawiam się, że Wielki Mistrz ma rację.. Wedle mojej opinii powinniśmy wrócić do obrad w obecnym składzie.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).
Odpowiedz

(26.01.2019, 13:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).

I tak, i nie. Ojcowie Soborowi zadecydowali o zmianie klimatu, jedynie czekamy na publikację stosownego dokumentu mówiącego o tym, przez Ojca Świętego. Po jego publikacji, przystąpimy do wdrażania nowego klimatu w życie codzienne - myślę, że wprowadzanie nowego klimatu to już zadanie dla kolejnego Patriarchy, bo obecnego pontyfikatu zostało ledwie kilka dni.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

(26.01.2019, 13:22:28)Nicolò Dreder napisał(a):
(26.01.2019, 13:16:21)Michelangelo Piccolomini napisał(a): I czy klimat się zmienił? Forum nadal w takim kształcie, jakim było. Nadal mamy np. archidiecezję trydencką, która nie występuje już od dawna (mamy tylko diecezją rotryjską).

I tak, i nie. Ojcowie Soborowi zadecydowali o zmianie klimatu, jedynie czekamy na publikację stosownego dokumentu mówiącego o tym, przez Ojca Świętego. Po jego publikacji, przystąpimy do wdrażania nowego klimatu w życie codzienne - myślę, że wprowadzanie nowego klimatu to już zadanie dla kolejnego Patriarchy, bo obecnego pontyfikatu zostało ledwie kilka dni.

Dokumenty raczej też podpisze nowy Patriarcha. Moim zdaniem trzeba mocno zmodyfikować kształt forum i zmienić ustrój. Pewne rzeczy uprościć.

A czy Sobór będzie trwał dalej, czy zakończono obrady?
Odpowiedz

Dysputy nr I, II i III zostały zaliczone do I Sesji Soboru - podjęto na nich zmianę klimatu oraz skrócono pontyfikat Patriarchy, rozmawialiśmy także o problemach, z którymi borykała się dotychczas Rotria. Uchwalone reformy - jak już mówiłem - czekają tylko na publikację w Dzienniku Praw.

Ponadto posiadam plany dysput II Sesji na której otwarcie liczę przez następcę Sylwestra I. Obecnie Sobór jest "zawieszony", choć podobnie jak w powyższym, stosowne dokumenty się nie ukazały.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Trzeba doczekać do konklawe.
Odpowiedz

Kościelne młyny mielą bardzo powoli.
(-)  Marcin Zagłoba
Odpowiedz

Przedłożyłem Ojcu Świętemu dokumenty do podpisu, czekam tylko na Jego podpis by odpowiednie dokumenta opublikować.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Mam takie pytanie. Czy po reformie klimatu, Rotria utraci wszelkie lenna i pozostanie jej tylko fragment miasta Rotria?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.