Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Cytat:![[Obrazek: 2UWKp.png]](https://funkyimg.com/i/2UWKp.png)
Wasza Świątobliwość,
Wasze Eminencje, Ekscelencje
Czcigodni Księża i Diakoni,
Drodzy Bracia i Siostry!
Otwieram pierwszą debatę, która dotyczyć ma zmian w Rytuale Laterańskim. To ta paląca potrzeba reformy liturgicznej Kościoła Rotryjskiego stała się główną przyczyną zwołania Soboru. Już wkrótce przewodniczący Komisji Soborowej ds. Reformy Liturgicznej zabierze głos i przedstawi swoje propozycje, także nowych ceremonii. Niemniej pragniemy teraz wysłuchać Waszych postulatów dotyczących ewentualnych zmian.
Ze swojej strony - i mówię to jako członek Komisji - sugeruję, aby formularz inwestytury biskupiej z udziałem Patriarchy ujednolicić z formularzem inwestytury biskupiej z udziałem legata, tzn. usunąć wymóg uczestnictwa w nim Arcybiskupa Trydentu i Wikariusza Generalnego. Zamiast nich mogliby posługiwać biskupi z zastrzeżeniem, że w wyjątkowych przypadkach ich funkcję wypełnić by mogli zwykli prezbiterzy.
Podobnie z inwestyturą arcybiskupią - zamiast Wikariusza Generalnego biskup, bądź w nadzwyczajnych przypadkach prezbiter.
Proponowane zmiany ułatwią możliwość odbywania ceremonii nominacyjnych, które z powodu licznych realnych obowiązków duchownych były trudne do przeprowadzenia.
Radźcie Bracia i Siostry, a radźcie mądrze.
dr net. prof. UR Michelangelo arcybiskup Piccolomini SJ
Legat Soborowy
Nikt z Was Bracia nie chce zabrać głosu?
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Popieram postulaty Jego Ekscelencji Relatora, a jednocześnie proponuję porównać obecny rytuał z realnym, aby zobaczyć czy nie zahaczamy o materię sakramentu święceń biskupich (modlitwa konsekracyjna i nałożenie rąk). Jeśli pojawią się jakieś odniesienia do esencji sakramentalnej to może warto byłoby je wyrugować i skupić się bardziej na aspekcie ceremonii feudalnej inwestytury.
Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Widzę dyskusja biskupów. Ale moim zdaniem jedyne co należy zmienić w Rytuale to, ograniczyć udział różnych osób różnych profesji. W tej chwili nie mamy na przykład Arcybiskupa Trydentu, a i bardzo często zastępował go jakiś biskup... No ale co zrobić. Czasami są takie braki kadrowe nawet, że jako biskup musiałem koronować Patriarchę. Myślę, ze tym powinny zająć się zmiany soborowe.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(03.07.2019, 10:56:40)Hieronim Sieniawski napisał(a): Popieram postulaty Jego Ekscelencji Relatora, a jednocześnie proponuję porównać obecny rytuał z realnym, aby zobaczyć czy nie zahaczamy o materię sakramentu święceń biskupich (modlitwa konsekracyjna i nałożenie rąk). Jeśli pojawią się jakieś odniesienia do esencji sakramentalnej to może warto byłoby je wyrugować i skupić się bardziej na aspekcie ceremonii feudalnej inwestytury.
Właśnie to sprawdziłem. W rytuale laterańskim mamy do dyspozycji tylko i wyłącznie "okrojoną" wersję święceń biskupich - przysięgę, też częściowo okrojoną oraz nałożenie mitry i podarowanie elektowi pastorału.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
(03.07.2019, 11:05:38)Pio Maria Facibeni napisał(a): Widzę dyskusja biskupów. Ale moim zdaniem jedyne co należy zmienić w Rytuale to, ograniczyć udział różnych osób różnych profesji. W tej chwili nie mamy na przykład Arcybiskupa Trydentu, a i bardzo często zastępował go jakiś biskup... No ale co zrobić. Czasami są takie braki kadrowe nawet, że jako biskup musiałem koronować Patriarchę. Myślę, ze tym powinny zająć się zmiany soborowe.
O tym mówię. Zmienić do pierwszego biskupa i drugiego biskupa.
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
(03.07.2019, 11:02:12)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.
Dwie sprawy:
1. wybitny?
2.Pius III nie jest autorem Rytuału. Jest nim Tommaso Mancini.
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Eminencjo. Proszę umrzeć, a tez zrobimy Eminencję Patronem Kościoła. Od ręki.
(03.07.2019, 12:28:18)Albert Orański napisał(a): (03.07.2019, 11:02:12)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.
Dwie sprawy:
1. wybitny?
2.Pius III nie jest autorem Rytuału. Jest nim Tommaso Mancini.
Fakt, Pius III to tylko promulgował. Niemniej treść rytuału ułożonego przez Manciniego nie budzi kontrowersji.