Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I debata: zmiany w Rytuale Laterańskim
Cytat:
[Obrazek: 2UWKp.png]

Wasza Świątobliwość,
Wasze Eminencje, Ekscelencje
Czcigodni Księża i Diakoni,
Drodzy Bracia i Siostry!

Otwieram pierwszą debatę, która dotyczyć ma zmian w Rytuale Laterańskim. To ta paląca potrzeba reformy liturgicznej Kościoła Rotryjskiego stała się główną przyczyną zwołania Soboru. Już wkrótce przewodniczący Komisji Soborowej ds. Reformy Liturgicznej zabierze głos i przedstawi swoje propozycje, także nowych ceremonii. Niemniej pragniemy teraz wysłuchać Waszych postulatów dotyczących ewentualnych zmian.

Ze swojej strony - i mówię to jako członek Komisji - sugeruję, aby formularz inwestytury biskupiej z udziałem Patriarchy ujednolicić z formularzem inwestytury biskupiej z udziałem legata, tzn. usunąć wymóg uczestnictwa w nim Arcybiskupa Trydentu i Wikariusza Generalnego. Zamiast nich mogliby posługiwać biskupi z zastrzeżeniem, że w wyjątkowych przypadkach ich funkcję wypełnić by mogli zwykli prezbiterzy. 

Podobnie z inwestyturą arcybiskupią - zamiast Wikariusza Generalnego biskup, bądź w nadzwyczajnych przypadkach prezbiter.
Proponowane zmiany ułatwią możliwość odbywania ceremonii nominacyjnych, które z powodu licznych realnych obowiązków duchownych były trudne do przeprowadzenia.

Radźcie Bracia i Siostry, a radźcie mądrze.

dr net. prof. UR Michelangelo arcybiskup Piccolomini SJ
Legat Soborowy
Odpowiedz

Nikt z Was Bracia nie chce zabrać głosu?
Odpowiedz

Popieram postulaty Jego Ekscelencji Relatora, a jednocześnie proponuję porównać obecny rytuał z realnym, aby zobaczyć czy nie zahaczamy o materię sakramentu święceń biskupich (modlitwa konsekracyjna i nałożenie rąk). Jeśli pojawią się jakieś odniesienia do esencji sakramentalnej to może warto byłoby je wyrugować i skupić się bardziej na aspekcie ceremonii feudalnej inwestytury.
Odpowiedz

Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.
Odpowiedz

Widzę dyskusja biskupów. Ale moim zdaniem jedyne co należy zmienić w Rytuale to, ograniczyć udział różnych osób różnych profesji. W tej chwili nie mamy na przykład Arcybiskupa Trydentu, a i bardzo często zastępował go jakiś biskup... No ale co zrobić. Czasami są takie braki kadrowe nawet, że jako biskup musiałem koronować Patriarchę. Myślę, ze tym powinny zająć się zmiany soborowe.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(03.07.2019, 10:56:40)Hieronim Sieniawski napisał(a): Popieram postulaty Jego Ekscelencji Relatora, a jednocześnie proponuję porównać obecny rytuał z realnym, aby zobaczyć czy nie zahaczamy o materię sakramentu święceń biskupich (modlitwa konsekracyjna i nałożenie rąk). Jeśli pojawią się jakieś odniesienia do esencji sakramentalnej to może warto byłoby je wyrugować i skupić się bardziej na aspekcie ceremonii feudalnej inwestytury.

Właśnie to sprawdziłem. W rytuale laterańskim mamy do dyspozycji tylko i wyłącznie "okrojoną" wersję święceń biskupich - przysięgę, też częściowo okrojoną oraz nałożenie mitry i podarowanie elektowi pastorału.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

(03.07.2019, 11:05:38)Pio Maria Facibeni napisał(a): Widzę dyskusja biskupów. Ale moim zdaniem jedyne co należy zmienić w Rytuale to, ograniczyć udział różnych osób różnych profesji. W tej chwili nie mamy na przykład Arcybiskupa Trydentu, a i bardzo często zastępował go jakiś biskup... No ale co zrobić. Czasami są takie braki kadrowe nawet, że jako biskup musiałem koronować Patriarchę. Myślę, ze tym powinny zająć się zmiany soborowe.

O tym mówię. Zmienić do pierwszego biskupa i drugiego biskupa.
Odpowiedz

(03.07.2019, 11:02:12)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.

Dwie sprawy:
1. wybitny? 
2.Pius III nie jest autorem Rytuału. Jest nim Tommaso Mancini.
Jego Eminencja Albert Orański

[Obrazek: 2VgPQ.png]
Odpowiedz

Eminencjo. Proszę umrzeć, a tez zrobimy Eminencję Patronem Kościoła. Od ręki.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(03.07.2019, 12:28:18)Albert Orański napisał(a):
(03.07.2019, 11:02:12)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Nie sądzę, wszak autorem Rytuału był wybitny Patriarcha Pius III, który na pewno zadbał o takie szczególiki. Mamy tylko przysięgę i nałożenie pontyfikaliów.

Dwie sprawy:
1. wybitny? 
2.Pius III nie jest autorem Rytuału. Jest nim Tommaso Mancini.

Fakt, Pius III to tylko promulgował. Niemniej treść rytuału ułożonego przez Manciniego nie budzi kontrowersji.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.