Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Cytat:
Decretum
VII VIII A.D. MMXVIII
COOPERATORES VERITATIS
de
Michelangelo Piccolomini
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej oraz na mocy Dekretu Biskupa Krakowskiego nr 1/MMXVIII, postanawiam co następuje:
1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako proboszcza w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie, jednocześnie zezwalając Ci na przybywanie na terenie owej parafii podczas, kiedy przebywasz w Stolicy Apostolskiej.
2. Czynię Cię proboszczem Parafii Archikatedralnej pw. świętego Stanisława i świętego Wacława na Wawelu w Krakowie, na terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów, gdzie odtąd będziesz posługiwał.
3. Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
(-) Aurelius Laurentinus Carolus de Medici y Zep
Generalis Ordinis
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Cytat:
Decretum
VII VIII A.D. MMXVIII
ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS
de
Silvestro Silwanelli
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej postanawiam co następuje:
1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako wikariusza w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie.
2. Czynię Cię proboszczem Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie, gdzie odtąd będziesz posługiwał.
Generalis Ordinis
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Cytat:
Decretum
IX VIII A.D. MMXVIII
DEUS IN ADIUTORIUM MEUM INTENDE
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego,
czynię co następuje:
1. Zwołuję na dzień 11 sierpnia 2018 r. Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, której przysługiwały będą wszelkie prawa Kapituły Generalnej.
2. Zobowiązuję każdego Jezuitę, niezależnie od stopnia w hierarchii kościelnej i zakonnej, do stawienia się na obradach.
3. Ogłaszam i ostrzegam, że ujawnienie treści tajnych obrad, które odbędą się w podziemiach klasztornych, w Kaplicy pw. św. Franciszka Ksawerego, spotka się z najsurowszą karą. Zakazane są jakiekolwiek formy utrwalania treści rozmów, przekazywania ich treści światu zewnętrznemu, zarówno w trakcie jak i po zakończeniu obrad, a także uleganie jakimkolwiek formom zewnętrznego oddziaływania.
4. Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
(-) Aurelius Laurentinus Carolis de Medici y Zep
Generalis Ordinis
Cytat:
Decretum
IX VIII A.D. MMXVIII
DEUS IN ADIUTORIUM MEUM INTENDE
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego,
czynię co następuje:
1. Zwołuję na dzień 11 sierpnia 2018 r. Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, której przysługiwały będą wszelkie prawa Kapituły Generalnej.
2. Zobowiązuję każdego Jezuitę, niezależnie od stopnia w hierarchii kościelnej i zakonnej, do stawienia się na obradach.
3. Ogłaszam i ostrzegam, że ujawnienie treści tajnych obrad, które odbędą się w podziemiach klasztornych, w Kaplicy pw. św. Franciszka Ksawerego, spotka się z najsurowszą karą. Zakazane są jakiekolwiek formy utrwalania treści rozmów, przekazywania ich treści światu zewnętrznemu, zarówno w trakcie jak i po zakończeniu obrad, a także uleganie jakimkolwiek formom zewnętrznego oddziaływania.
Generalis Ordinis
Cytat:
Decretum
XVI VIII A.D. MMXVIII
PASCE OVES MEAS
de
Michelangelo Piccolomini
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje:
1. Czynię Cię Progenerałem Towarzystwa Jezusowego.
2. Nadaję Ci wszelkie prawa i obowiązki, które dla tego urzędu przewiduje Konstytucja Generalna.
Generalis Ordinis
Cytat:
Decretum
VII I A.D. MMXIX
MISEREATUR TUI OMNIPOTENS DEUS
de
Silvestro Silwanelli
Ja, Aureliusz Wawrzyniec Karol de Medici y Zep, na mocy władzy danej mi przez art. 10 § 2. Konstytucji Zakonnej postanawiam co następuje:
1. Zwalniam Cię z dotychczasowej posługi jako proboszcz w Parafii Katedralnej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Mediolanie.
2. Czynię Cię wikariuszem w Kościele Klasztornym pw. św. Ignacego Loyoli.
3. Wyrażam wolę przywrócenia Ci utraconego zaszczytu probostwa, gdy powrócisz na łono Państwa Kościelnego.
Generalis
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Cytat:
Decretum
VII III MMIX A.D.
o obowiązku ukończenia Apostolskiego Seminarium Duchownego
Ja, Michelangelo Piccolomini, na działając w trosce o dobro Towarzystwa Jezusowego oraz mając na względzie właściwe wykształcenie przyszłych członków Zakonu, czynię co następuje:
1. Zobowiązuję każdego nowicjusza do ukończenia Apostolskiego Seminarium Duchownego.
2. Wstąpienie nowicjatu Towarzystwa Jezusowego jest równoznaczne z rozpoczęciem nauk w Apostolskim Seminarium Duchownym.
3. Uzyskanie dyplomu absolwenta Apostolskiego Seminarium Duchownego jest warunkiem niezbędnym do otrzymania nominacji prezbiteratu.
(-) Michael Angelus Piccolomini SJ
Generalis Ordinis
Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
Cytat: napisał(a):
Decretum
V VII A.D. MMIX
PASCE OVES MEAS
de
Michelangelo Piccolomini
Ja,Taddeo von Hippogriff-Piccolomini, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje:
1. Czynię Cię Progenerałem Towarzystwa Jezusowego.
2. Nadaję Ci wszelkie prawa i obowiązki, które dla tego urzędu przewiduje Konstytucja Generalna.
(-)Taddeo von Hippogriff-Piccolomini
Generalis Ordinis
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Cytat:
Decretum
II XI A.D. MMXX
Adalbertus Pronobis
Ja, Mikołaj kardynał Dreder SJ, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje:
1. Mianuję Brata Adalbertusa Progenerałem Towarzystwa Jezusowego, aby swoim doświadczeniem w codziennej posłudze wspierał Generała Jezuitów.
3. Dekret Generała Zakonu wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
(-) Mikołaj card. Dreder
Generalis Ordinis SJ
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Cytat:
Decretum
II XI A.D. MMXX
III Kongregacja Generalna
Ja, Mikołaj kardynał Dreder SJ, działając zgodnie z Art. 9, §.1 Konstytucji Generalnej, czynię co następuje:
1. Zwołuję III Kongregację Generalną Towarzystwa Jezusowego, która zainaugurowana zostanie w najbliższą środę, tj. 4 listopada Roku Pańskiego MMXX.
2. Obradom Kongregacji będę przewodniczył osobiście, ze wsparciem Progenerała Zakonu.
(-) Mikołaj card. Dreder
Generalis Ordinis SJ
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
(02.11.2020, 20:50:42)Mikołaj Dreder napisał(a): Cytat:
Decretum
II XI A.D. MMXX
Adalbertus Pronobis
1. Mianuję Brata Adalbertusa Progenerałem Towarzystwa Jezusowego, aby swoim doświadczeniem w codziennej posłudze wspierał Generała Jezuitów.
(-) Mikołaj card. Dreder
Generalis Ordinis SJ
Bóg zapłać Ojcze Generale. Jeśli dobrze rozumiem tę funkcję, to jest ona progenerałem, czy generałem emerytem, czy II generałem?
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
|