01.09.2019, 18:28:36 

Uznajmy tez fakt, ze większość z nas swój urlop miała właśnie w sierpniu. Ja zawiadamialem o swojej nieobecności wielokrotnie. Ale nastał wrzesień, więc czas wrócić do pracy.

† PIO DE MEDICI
![[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]](https://zapodaj.net/images/7920e885f2f0e.png)
| 

Wieści z zagranicy

| 

| 

01.09.2019, 18:28:36 

Uznajmy tez fakt, ze większość z nas swój urlop miała właśnie w sierpniu. Ja zawiadamialem o swojej nieobecności wielokrotnie. Ale nastał wrzesień, więc czas wrócić do pracy.

† PIO DE MEDICI 
![]() 

01.09.2019, 19:25:23 

Umiłowani Bracia, 

urlopy mają wielki negatywny wkład w budowanie nieaktywności, ale kryzys pozostaje kryzysem. Co roku wakacje były okresem rozkwitu, przemijającego zwyczajowo wraz z nastaniem roku akademickiego/szkolnego. Teraz obserwujemy, że pomimo lipcowego okresu prosperity, sierpień był wyjątkowo niełaskawy. Dlatego wspólnie z naszymi najbliższymi współpracownikami planujemy wydarzenia, które obudzą Rotrię z letniego letargu. Niebawem nasz Dwór przekaże więcej informacji. Z apostolskim błogosławieństwem, Clemens PP. IV Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]() 

19.09.2019, 14:48:20 

W Suderlandzie próbują obalić mit „Wielkiego Skarlandu”.

Wilhelm Jan Orański-Nassau 
![]() 

19.09.2019, 15:17:47 

(19.09.2019, 14:48:20)Wilhelm Orański napisał(a): W Suderlandzie próbują obalić mit „Wielkiego Skarlandu”. Po części trzeba się zgodzić z autorem tego postu. Skarland nigdy nie był potężnym państwem, nawet jeśli w unii z nim byłby cały znany nam mikroświat to nie byłby potęgą. A nie był nią, bo był bardzo podzielony i brak jedności to główna przyczyną jego słabości. Oprócz tego jest kilka pomniejszych problemów, między innymi regularny kloning jednej z ważniejszych osób w państwie, który do momentu jej aktywności - przynosił skutek, ale gdy ów dżentelmen miał mało czasu w realu - aktywność leciała na łeb, na szyję. A to zabiło to państwo, zabiła je również detronizacja Karola II, który jako król miał wizję rozwoju Skarlandu i z pewnością rozwinąłby to państwo, ale jak widać nie było mu to dane. (-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 
![]() 

20.09.2019, 08:22:48 

To prawda, Skarland został zniszczony przede wszystkim przez kloning, bo nagle okazywało się, że najważniejsze osoby w państwie są nieaktywne. Co by jednak nie mówić o mieszkańcach, klimat Skarlandu był jednym z najciekawszych, który spotkałem w mikronacjach. 
![]() 

20.09.2019, 08:52:53 

Klimat Skarlandu polegał na rozdmuchiwaniu w opisach wielkiej potęgi Imperium. A jak było naprawdę - każdy wie, i miałem tego świadomość jako król, że nie rządzę Sarmacją, czy Dreamlandem. Ale imperialny klimat dworu cesarskiego był naprawdę unikatowy. Stare... Dobre... Czasy.

† PIO DE MEDICI 
![]() 

20.09.2019, 10:45:54 

Przeczytawszy relację z suderlandzkiej ekspedycji do Skarlandu, muszę z ogromnym żalem stwierdzić, że kultura słowa pisanego  - wśród przedstawicieli najmłodszego pokolenia - znajduje się na tragicznym poziomie... Całość opisu wyprawy została ubrana w niestrawne dla odbiorcy ramy oralnego języka potocznego (charakterystycznego raczej dla, modnych obecnie, filmików z "testami" różnych produktów, miejscy, wydarzeń, etc.), czego nie można zaakceptować w przypadku teksu prozatorskiego.

20.09.2019, 14:38:08 

Niestety, również to zauważyłem. Teraz liczy się wygoda oraz to, aby przekazać jak najwięcej treści w jak najkrótszej formie, często nie zwracając przy tym uwagi na jakość przekazu. Dobitnym tego przykładem jest skrót skrótu, czyli „k”, mający zastępować „ok”... 
![]() 

20.09.2019, 14:39:53 

(20.09.2019, 14:38:08)Wilhelm Orański napisał(a): Lub "sb" zamiast "sobie"... (-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 
![]() 

20.09.2019, 20:21:17 

To jest bardzo denerwujące. Ale z tym "k" zamiast "ok", to jestem w szoku. Przecież "ok" jest już tak bardzo krótkie.

| 

| Użytkownicy przeglądający ten wątek: | 
| 1 gości |