04.10.2019, 11:45:12
A z tym krucyfiksem, zgadniecie?
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
04.10.2019, 11:45:12
A z tym krucyfiksem, zgadniecie?
04.10.2019, 13:43:16
Chrystus oddany Medyceuszom, choć miał być na nagrobku twórcy... A przepaska, no cóż. Nie chciałbym oglądać genitaliów kochanka Celliniego.
† PIO DE MEDICI
![]()
04.10.2019, 13:54:39
Ekscelencja mnie zaskakuje.
To prawda. Pozował kochanek Celliniego, a co więcej - podobno artysta go ukrzyżował, aby zobaczyć w jaki sposób podczas krzyżowania napinają się mięśnie i ścięgna. Papież go z tego rozgrzeszył. Na ile to prawda. Nie wiem.
09.10.2019, 17:49:57
Bilety kupione. To poza "Klerem" będzie moja druga wizyta w kinie w dzień premiery. Nie mogę się doczekać!
10.10.2019, 16:41:34
Dzisiaj, obok nowej polskiej noblistki, p. Olgi Tokarczuk (której należy pogratulować), świat obiegła informacja o rozpoczęciu przez Archidiecezję krakowską procesu beatyfikacyjnego Państwa Wojtyłów, Karola Wojtyły Seniora oraz Emilii z d. Kaczorowskich. Co sądzicie o tym? Moim zdaniem jest to próba beatyfikacji ich, głównie za to, że są rodzicami przyszłego papieża, Świętego Kościoła Katolickiego. Chyba, że są jakieś przesłanki o ich męczeństwie (w co wątpię) lub cudzie za ich wstawiennictwem. Zachęcam do dyskusji.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]()
10.10.2019, 16:54:57
Gdyby w Polsce miało się rozwinąć coś jeszcze na wzór mariawityzmu, to tym razem Jan Paweł II byłby traktowany jako Osoba Boska. Ten kult już stał się tak silny.
11.10.2019, 17:25:42
(10.10.2019, 16:41:34)Mikołaj Dreder napisał(a): Dzisiaj, obok nowej polskiej noblistki, p. Olgi Tokarczuk (której należy pogratulować), świat obiegła informacja o rozpoczęciu przez Archidiecezję krakowską procesu beatyfikacyjnego Państwa Wojtyłów, Karola Wojtyły Seniora oraz Emilii z d. Kaczorowskich. Co sądzicie o tym? Moim zdaniem jest to próba beatyfikacji ich, głównie za to, że są rodzicami przyszłego papieża, Świętego Kościoła Katolickiego. Chyba, że są jakieś przesłanki o ich męczeństwie (w co wątpię) lub cudzie za ich wstawiennictwem. Zachęcam do dyskusji. Prawo kościelne stanowi, że warunkiem sine qua non do rozpoczęcia procesu - oprócz pewnych formalnych zgód - jest istnienie opinii świętości (fama sanctitatis) wśród wiernych. Osobiście jakiejś wzmożonej pamięci Ludu Bożego w Krakowie o Państwie Wojtyłach nie zauważyłem, ale jak widać tli się płomień szacunku i czci. Cud jest potrzebny do samej beatyfikacji, jeśli sprawę prowadzi się z heroiczności cnót (innej drogi nie widzę w tym przypadku), a do tego jeszcze długa droga. (10.10.2019, 16:54:57)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Gdyby w Polsce miało się rozwinąć coś jeszcze na wzór mariawityzmu, to tym razem Jan Paweł II byłby traktowany jako Osoba Boska. Ten kult już stał się tak silny. Kult św. Jana Pawła II jest silny, bo świeży - ludzie mają w pamięci życie oraz działalność Papieża Polaka. Za kilka pokoleń wszystko powinno się unormować - obecnie silny kult rokuje na przyszłość, że nie wygaśnie (spójrzmy chociażby na św. Stanisława BM, który jest żywo czczony w Krakowie po przeszło dziewięciu wiekach od męczeńskiej śmierci). W mojej opinii ta diagnoza jest co najmniej chybiona - znane są w Kościele przypadki, po pierwsze wynoszenia na ołtarze małżeństw, a po drugie rodziców wielkich świętych (tutaj jako przykład mogę podać mamę i tatę św. Teresy od Dzieciątka Jezus).
11.10.2019, 17:31:14
I to jest prawdziwy ekspert.
11.10.2019, 17:46:00
(11.10.2019, 17:31:14)Michelangelo Piccolomini napisał(a): I to jest prawdziwy ekspert. Podpisuję się pod tym. Wiedza bp Sieniawskiego dotycząca Kościoła i wielu zagadnień z nim związanych jest powalająca. Takich mieszkańców potrzebuje Rotria - mądrych i zaznajomionych z każdą dziedziną Kościoła. (-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |