Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(03.11.2019, 01:30:04)Fiodor Godunow napisał(a): A co złego w paleniu papierosów?

Jak się peta nie wyrzuca do śmieci. Na Białorusi jest za to mandat, a później kara śmierci.

(03.11.2019, 10:06:37)Joahim-von-R napisał(a): Nie wiem, czy chciałbym żeby jacyś obcy ludzie tuż przy grobie papierosy palili

Tradycyjne niech sobie palą, i tak to robią przy mnie za życia. Niezdrowe to, ale taki tradycyjny papieros to ładny i fotogeniczny atrybut. Grunt, aby nie palili tych elektrycznych, którymi gówniarze robią wielki dym drąc przy tym niemiłosiernie mordy.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fiodor Godunow
Odpowiedz

(03.11.2019, 13:35:45)Ametyst I Dziecię napisał(a):
(03.11.2019, 01:30:04)Fiodor Godunow napisał(a): A co złego w paleniu papierosów?

Jak się peta nie wyrzuca do śmieci. Na Białorusi jest za to mandat, a później kara śmierci. 

Poważnie?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Dziś wieczorem odprawimy celebrę za zmarłych, a w jej czasie ogłosimy kilka ważnych rzeczy.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Nie no, tak naprawdę to tylko mandat, ale konsekwentnie to egzekwują.
Odpowiedz

Według prawa kanonicznego cmentarz jest takim samym locus sacer, jak kościół czy kaplica, więc należy zachowywać się tam z szacunkiem należnym miejscu świętemu. Zatem raczej spożywanie posiłków (w naszej kulturze, bowiem w krajach latynoskich wygląda to inaczej), przychodzenie z balonikami czy palenie nie powinny być akceptowane.
  • Michelangelo Piccolomini
Odpowiedz

Widzę zatem, że w tym wypadku moja intuicja miała pokrycie w prawie kanonicznym.
Zgadzam się co do elektrycznych papierosów. Nastąpił jakiś ogromny wybuch ich popularności, zwłaszcza wśród młodzieży i dzieci, które tym sposobem coś sobie udowadniają. Nie wiem dlaczego, ale denerwują mnie Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Co do e-papierosów. Ja dzięki ich pomocy zerwałem z potwornym i śmierdzącym nałogiem palenia papierosów tradycyjnych. I wiele osób, które znam też przestało dzięki e-papierosom. Jak widać wcale nie są takie "be", a sam uważam, że jest to lepsza alternatywa, niż wyroby tytoniowe i nawet nie mam na myśli względów ekonomicznych - są dużo zdrowsze Wink
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Ja wypalam średnio jednego papyrosa na miesiąc i właśnie całą przyjemność odczuwam z estetyki tradycyjnego peta, niczym w Młodym Papieżu.
Odpowiedz

W moim odczuciu - palić jednego na miesiąc to lepiej nie palić. Sam tak wciągnąłem się w nałóg w szkole średniej, zaczęło się od jednego na tydzień Big Grin Teraz całkowicie unikam papierosów, bo obawiam się, że jeden wypalony przeze mnie papieros to powrót do nałogu, a tego nie chce
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Zgadza się z Eminencją. Dawno, dawno temu też zaczynałem od okazjonalnego papierosa. Potem paliłem
Na szczęście dzięki Bogu od dłuższego czasu nie palę.
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 2U78e.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
3 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.