Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Wagans jakiś sedek tradycjonalista.
Odpowiedz

Słyszałem, że w Państwie Kościelnym brakuje już karpi na święta. Czy to prawda?
Odpowiedz

(23.12.2019, 00:15:49)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Słyszałem, że w Państwie Kościelnym brakuje już karpi na święta. Czy to prawda?

Tylko nie karp, jak uwielbiam wigilijne dania, czy ogólnie ryby tak karpia... Nie, nie. Wolę inne rybki Wink
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Ja również nie przepadam za karpiem. Na szczęście nie ma go u nas na wigilijnym stole Wink
Czy oglądali już Bracia film "Dwóch papieży"?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Niestety nie, jedynie Star Wars i było tak beznadziejne jak pozostałe filmy nowej trylogii. Warto obejrzeć "Dwóch papieży"?
Odpowiedz

(23.12.2019, 10:21:34)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Warto obejrzeć "Dwóch papieży"?
Oczekiwałem czegoś więcej od tego filmu, lecz jak najbardziej polecam, warto obejrzeć Wink Tak naprawdę film przedstawia historię Bergolio oraz dyskusję pomiędzy tradycjonalistą i modernistą. Brakowało mi rozbudowania niektórych wątków, ale mimo wszystko dobrze się oglądało.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

To coś ciekawego, bo ja przeszedłem drogę od bycia tradycjonalistą do modernistą.
Odpowiedz

gdzie można zobaczyć ten film

W sprawie jedzenie jedźcie nie narzekajcie. bo przyjdzie moment kiedy będzie chcieli zjeść, ale nie będziecie mogli
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 2U78e.png]
Odpowiedz

(23.12.2019, 16:18:33)Wilhelm Orański napisał(a):
(23.12.2019, 10:21:34)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Warto obejrzeć "Dwóch papieży"?
Oczekiwałem czegoś więcej od tego filmu, lecz jak najbardziej polecam, warto obejrzeć Wink Tak naprawdę film przedstawia historię Bergolio oraz dyskusję pomiędzy tradycjonalistą i modernistą. Brakowało mi rozbudowania niektórych wątków, ale mimo wszystko dobrze się oglądało.

Poczuliśmy niesmak. Benedykt XVI został przedstawiony jako autokrata, z nikim się nie liczący despota, zasłaniający się Prawem i Tradycją. A Franciszek jako "ta dobra opcja, współczesna, dla Kościoła". Bardzo mnie bolał ten dysonans, jakoby Benedykt XVI był najgorszym papą w historii, a w cale tak nie było. Bóg daje takiego papieża, jaki jest potrzebny na dane czasy. A sam mam ogromne umiłowanie do Benedykta za jego myśl i refleksję, o tym co dzisiaj w świecie brakuje, a więc o miłości.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Adalbertus Pronobis, Maurycy Orański, Michelangelo Piccolomini
Odpowiedz

Hehe.. A ponoć to Bergolia w Rzymie nazywają "małym dyktatorkiem".
[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.