(11.01.2020, 19:28:17)Ametyst I Dziecię napisał(a): Na HBO Go już są dwa.
Obejrzałem pierwszy i mam bardzo mieszane uczucia.
Ostrzegam, bo spojleruję. Nie oglądałeś, a chcesz obejrzeć - nie czytaj dalej!!!
Już mogę pisać. Przede wszystkim pomimo tego, że z tradycjonalisty stałem się liberałem, wyrozumiałym i tolerancyjnym, to jednak scena pierwsza z masturbującą się zakonnicą przy pogrążonym w śpiączce Piusie XIII mnie zniesmaczyła. Podobnie jak zakonnice tańczące przed ołtarzem w wyzywającym makijażu. Właściwie przewinąłem ten fragment, bo był tak nudny. Absurdalna była także scena operacji Piusa XIII, w trakcie której (nie wiem, to były zwidy czy co), wstał cudownie i w samych slipkach chodził sobie po sali operacyjnej.
Akcja z konklawe i wyborem Franciszka II była już nieco lepsza, choć moim zdaniem postać tego papieża to przerysowana karykatura Bergoglia. Zbyt przerysowana, aż do absurdu. Sposób wypowiedzi tego papieża wskazywał, że był chory psychicznie. Wydaje się mi też, że kard. Voilello, który kreowany jest na bardzo inteligentnego i przebiegłego powinien wyciągnąć wnioski z poprzedniego konklawe i zrozumieć, że bardzo trudno jest wybrać papieża-marionetkę, którym będzie mógł sterować. A teraz popełnia ten sam błąd.
Rozbawiło mnie to, że przeciwnika Voiello na konklawe grał ten sam aktor. Byli tacy sami (poza prypciem na policzku), a Voiello wciąż powtarzał, że się różnią. To było zabawne.
I jeszcze pytanie do speców od prawa kościelnego - co robić, jeżeli papież rzeczywiście zapada w śpiączkę? Czekać latami czy możliwe jest konklawe? W filmie nie podano niestety podstaw prawnych, więc nie wiem czy to fikcja (albo fiksja jak mawia pewien Major), czy nie.