Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z Diecezji Albano
Cytat:
[Obrazek: 31xrv.jpg]

Wieści z Diecezji Albano

Po odebraniu przez niesprawiedliwą reformę ukochanej Sieny kardynał Piccolomini nie mógł znaleźć dla siebie miejsca w Państwie Kościelnym. Jeszcze bardziej schudł, zmizerniał, wrócił także do nałogu tytoniowego. I tak pewnego dnia wszedł na kopułę Bazyliki Welijskiej i obserwując z góry Apostolskie Miasto palił jednego papierosa za drugim. Wtenczas go olśniło. Przypomniał sobie, że posiada diecezję suburbikarną Albano, która znajduje się w pobliżu Apostolskiego Miasta Rotria. Wszak jest on kardynałem biskupem i tam znajduje się jego tytularna katedra. 
-O, jak to dobrze! Mogę wreszcie ją nawiedzić i być może nawet tam zamieszkać - westchnął Piccolomini. -Trzeba zorientować się czy pałacyk biskupi jest wystarczająco wygodny.
Kardynał Piccolomini pamiętał, że Albano leżało w niezwykle malowniczej okolicy, a także cieszyło się piękną zabudową. Od tej chwili wiedział, iż będzie to dla niego istny raj na ziemi.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Dziękuję Waszej Eminencji, że w końcu ktoś przypomniał sobie o działach, które utworzyłem za mojego pontyfikatu. Oby i tutaj zaczęła tętnić rotryjskie życie. Powodzenia! Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Musicie robić w tych diecezjach tego typu imprezy.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(20.01.2020, 23:55:40)Ametyst I Dziecię napisał(a): Musicie robić w tych diecezjach tego typu imprezy.

• Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Cytat:

Wieści z Diecezji Albano

Do południa tego pięknego styczniowego dnia w okolicach pałacu biskupiego w Albano niosły się odgłosy stukania młotkiem. To kardynał Piccolomini montował w swoim gabinecie ikonę świętego Michała Archanioła, którą otrzymał w prezencie od prawosławnego arcybiskupa Divogradu - głowy Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu. Duchowni w duchu ekumenizmu rozmawiali ze sobą w Wolnogradzie, gdzie kardynał Piccolomini przebywa na obradach rektorów uniwersytetów.
[Obrazek: 2019-09-04-cardinal-dolan.jpg]

[Obrazek: 31Ca1.jpg]
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Cytat:

Wieści z Diecezji Albano

Dziś w Bazylice Katedralnej pw. św. Pankracego w Albano w konfesjonale zasiadł sam kardynał Piccolomini SJ. Wcześniej wyspowiadał się po jezuicku przed jednym z kapłanów (ojców Kapucynów) posługujących w parafii. Do kardynała ustawiła się kolejka wiernych, chcących wyznać mu swoje grzechy. Jego Eminencja w czasie spowiedzi był wierny swojej dewizie - "Bądźmy łagodni". Nigdy nie potępiał, lecz zwracał uwagę na Boże miłosierdzie oraz starał się doradzać wiernym, jak mają postępować w codziennym życiu. Dlatego też cieszył się takim zaufaniem penitentów. Po każdej rozmowie kardynał wychodził z konfesjonału i serdecznie ściskał się i przytulał z penitentami. Każdego z nich zapraszał do pałacu biskupiego, w którym dziś oferowano darmową kawę oraz szarlotkę.

[Obrazek: 31Dx2.jpg]
Odpowiedz

Po spowiedzi chodziliśmy na szarlotkę.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Dla mnie serniczek będzie? Wink
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Oczywiście, u mnie każdy może się posilić. Posługujące w pałacu siostry Klaryski Kapucynki gotują i pieką bez wytchnienia. Wink

[Obrazek: 31DP6.jpg]
Odpowiedz

Cytat:

Wieści z Diecezji Albano

Dziś w niedzielne popołudnie po Mszy Świętej kardynał Piccolomini SJ rozdawał zgromadzonym w Bazylice dzieciom maskotki w kształcie Patriarchy Jana I. Dzieciaki tuliły przytulanki i były bardzo szczęśliwe.

[Obrazek: 5e2726f8ae612_o,size,640x400,q,71,h,08728d.jpg]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.