01.03.2020, 21:10:27 

Wasza Świątobliwość,

jest mi niezmiernie przykro, że na progu Wielkiego Postu piszę niniejszy wniosek, jednakże niegodziwy postępek Jego Eminencji Michała Anioła Piccolominiego staje się uciążliwy nie tylko dla mojej osoby, wobec której kierowane są ordynarne ataki, ale również pozostałych mieszkańców Państwa Kościelnego, a także wiernych Kościoła.
Niniejszym oskarżam Jego Eminencję Michała Anioła Piccolominiego o to, że:
1) w sposób publiczny i powtarzający się naruszył dobre obyczaje poprzez używanie wulgaryzmów, linkowanie wulgarnych filmów, wyśmiewanie się z wypowiedzi Ojca Świętego Jana Pawła II, nieustannie przytaczając je w kontekście żartobliwym (por. kan. 116);
2) notoryjnie sieje niechęć oraz nienawiść wśród wiernych względem mojej osoby z racji wydania wyroku, w którym jako Ponens nie podzieliłem argumentów Księdza Kardynała (por. kan. 120);
3) przeszkadzał mi w procedowaniu w wyżej wymienionej sprawie poprzez wysyłanie obraźliwych wiadomości (por. kan. 122);
4) jawnie sprzeniewierzył się obowiązkowi dawania przykładu świętości poprzez miłość, pokorę i prostotę życia, który spoczywa na biskupie diecezjalnym (por. kan. 77).
W związku z godnością Księcia Kościoła, jaką posiada Oskarżony - na podstawie kan. 97 § 1, 2° wnoszę o wymierzenie surowej kary, która nadto winna zostać zaostrzona z racji wskazanej okoliczności, kończąc wreszcie ten festiwal nienawiści. Przedstawione zarzuty są wyrazem złej woli Jego Eminencji, chęci obrażenia mojej osoby, a także publicznego wywołania zgorszenia, na co dowody jawne przedstawiam poniżej. Zgromadzony materiał z korespondencji prywatnej dostarczę bezpośrednio przed oblicze Sądu i Strony Oskarżonej, chyba że zostanie zarządzona ich publikacja.