Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Herby diecezji
Bracia,

W czasach II Państwa Kościelnego, każda diecezja, archidiecezja i inne prowincje kościelne posiadały swój herb. Obecnie z tego co widzimy, zwyczaj ten wymarł - bo nie znaleźliśmy na obecnym forum śladów tychże herbów. Uważamy, że należałoby powrócić do dawnego zwyczaju i krok po kroku wytwarzać herby dla obecnych prowincji Kościoła Rotryjskiego. Jeśli chodzi o rotryjskie archiwalne forum, to wszystkie herby diecezji (duchowieństwa również) przepadły. Jedynie na forum Rzeczypospolitej Obojga Narodów uchowały się herby dla Gniezna i Krakowa, oto herb archidiecezji gnieźnieńskiej. Herb diecezji krakowskiej również jest widoczny na forum, ale w postaci miniaturki. Wypadałoby posiadać większą wersję.

[Obrazek: abpgnieznoherb.png]
Herb archidiecezji gnieźnieńskiej

Biorąc pod uwagę obecny dynamiczny wzrost zasięgu Kościoła Rotryjskiego, który objawia się poprzez powoływanie nowych diecezji, należy przygotować nowy wykaz herbów. Posiadając nowe diecezje, chociażby w Księstwie Sarmacji czy Magnifikacie, należy wyposażyć je w herb. Dlatego liczymy tutaj na pomoc wszystkich prymasów oraz biskupów diecezjalnych, a także legatów i innych duchownych posługujących poza granicami Państwa Kościelnego, w przygotowaniu odpowiednich herbów lub nawet samych tarcz tegoż herbu. Zapraszamy do dyskusji.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Taki herb znalazlem u siebie w Wenecji

[Obrazek: 2sxDf.png]
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

A Bóg zapłać! Chociaż diecezja wenecka już została chyba rozwiązana. Niemniej do archiwum się nada.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

W przypadku diecezji Dreamopolis można się pokusić o jakąś wariację opartą albo o dwugłowego czerwonego orła albo o pięciolistny biały kwiat z flagi Królestwa (niestety zapomniałem jego nazwy).
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

W przypadku Magnifikatu znalazłem fajne Herby z dewizą Magnifikatu, ale lepiej chyba zrobić jakiś. Jeśli każdy duchowny przeleje kase w Sarmacji na konto kościoła to mamy już opłaconego herolda. /jak ktoś w kaesach da mi wkoncu dostęp w instytucji bo jestem chyba jedyną osobą tam która ogarnia DSG, no i jestem jednak biskupem/
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Niech Brat podlinkuje te herby.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Przekopując dawne archiwa rotryjskie w Skarlandzie znalazłem herb Archidiecezji w Walencji:

[Obrazek: archidiecezja-walencji.png]
(-) Norbert I de Catalán
Król Skarlandu, Acri, Agurii, Białogóry i Estelli Wschodniej, Cesarz Aztec, Tytularny Król Francji, Wielki Książę Rotrii etc...
[Obrazek: 1041.png] [Obrazek: passport-id.png]
Odpowiedz

W międzyczasie na moją prośbę przygotowano herb diecezji dreamlandzkiej. Przydałoby się przygotować dokładny spis diecezji istniejących, nieistniejących wraz z herbami, zasięgami terytorialnymi, listami pasterzy.

[Obrazek: 05e00a26fc786.png]
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

Piękny herb.

Mam w planach opracowanie herbarza rotryjskiego, lecz skutecznie od tego zamiaru odciąga mnie chroniczny brak czasu, na takie poboczne aktywności.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.