Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
W sobotę ksiądz proboszcz dokładnie sprawdził stan techniczny bazyliki. Towarzyszyli mu specjaliści inżynierowie którzy stwierdzili że wszystko jest w porządku. Po powodzi została bardzo dobrze odrestaurowana. Pewne niedociągnięcia niedomalowania są do naprawy. Ksiądz Zabieraj wystawił przed wejściem do świątyni skarbonę aby zbierać na ten cel.
Około południa kapłan zeszedł do podziemi bazyliki i tam nawiedził groby zmarłych duchownych i zasłużonych dla Wenecji którzy byli pochowani własnie tam. Gdy wrócił odprawił mszę w ich intencji.
Jak zwykle towarzyszyło mu wielu ministrantów którzy mimo dnia wolnego chetnie służyli do mszy. Z księdzem Zabierajem mogli sobie potem o wszysktim porozmawiać. KSiądz chetnie doradzał młodzieży i lubił z nimi dyskutować. Później ksiądz poszedł sobie pospacerować i wypić kawe w jednej z weneckich kawiarni. Gospodyni dał dzień wolnego więc obiad zjadł na mieście i były to pyszne owoce morza. Proboszcz uwielbia też pizze. Na deser wsunął panna cottę.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Gratulujemy Bracie ciekawie prowadzonej narracji. Masz do tego talent. Zachęcamy, abyś ten talent zaangażował w zabawę fabularną "Tajemnica Wielkiego Bractwa".
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
nie wiem bo ja za bardzo nie wiem o co chodzi z tym wielkim bractwem
O godzinie osiemnastej ksiądz proboszcz w fioletowym ornacie przystąpił do odprawiania mszy. Mszę odprawił pobożnie dokładnie wykonując wszystkie gesty. Wino przemienił w Krew w drogocennym kielichu pamiątce po poporzednich proboszczach. Po mszy ksiądz Janusz spotkał się z młodzieżą która przygotowywała się do bierzmowania. Msza była jej dedykowana. Proboszcz przepytał ich z katechizmu i nawet nakrzyczał na nieprzygotowanych. Po spotkaniu zaprosił młodych na kolację na plebanie. Tam wydeklamował im dwa swoje wiersze. Ksiądz Zabieraj publikuje wiersze w Periodyku Zwykłego Człowieka czyli gaziecie którą założył w Sarmacji. Wiersze spodobały się młodym którzy nagrodzili księdza gromkimi brawami. Gospodyni też sie wzruszyła.
Cytat:
O samotności
Czuje sie samotny
choć mam dla kogo żyć.
Jestem jednak wewnętrznie pusty,
rozdarty i niezdecydowany.
Mam dość smutku mej duszy,
rozerwanej i rozedrganej
niczym kawałki papieru
płonącego na wietrze.
O Bogu
Kim jest Bóg w którego wierzymy?
Czy on jest tym o kim myślimy?
Na ile jesteśmy mu wierni,
a na ile on jest wierny nam.
Nie znam go choć staram się poznać
i nie wydaje mi się to łatwe.
Bo trudno dostrzec i zrozumieć to,
czego nie widać i nie można dotknąć.
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Podoba mi się szeroko pojęta prostota powyższych utworów (dotycząca konstrukcji, użytych sformułowań oraz przesłania), a także pewna mądrość egzystencjalna, która bije z tej poezji w wykonaniu owego "Zwykłego Człowieka". Moje gratulacje
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
My z kolei zachęcamy do częstszych publikacji na forum rotryjskim Brata poezji. Cieszy na fakt, że w końcu mamy w Państwie Kościelnym poetę. Prosimy, aby premierowe wydania czasopisma redagowanego przez Wielebnego ukazywały się również w Rotrii.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Trochę rymów przydałoby się w tych wierszykach...
a bo to wiersze białe. tak mi w duszy gra. Rymowane nieco gorzej mi wychodzą ale też poprubuje. DZiękuję za pochwały ze strony tak wysokich dostojników. Nic specjalnego takie wiersze zwykłego prostego człowieka.
Ksiądz Janusz zachęcony pozytywnym obiorem jego wierszy rozpoczął prace nad całym tomikiem. Zadziwił swoją gospodynię gdy po porannej mszy i śniadaniu zamknął się w swoim gabinecie i pisał przy dźwiękach nastrojowej muzyki z patefonu. Planowane ukazanie tomiku 25 marca na łamach Periodyku Zwykłego Człowieka w Ksiestwie Sarmacji.
Ksiądz Janusz po mszy pracował nad swoimi wierszami. Także i parafianom zapowiedział premierę swojego pierwszego tomika wierszy pt. "Wiosna na plebani". Będzie ona miała miejsce 25 marca.