Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I Konsystorz Kurialny
Poproszę o głos Ich Ekscelencje Tadeusza i Adalbertusa z Piccolominich-Hippogriffów oraz Wielebnego Gudonowa. Fiodorze, wiesz, że zawsze jestem otwarty na Twoje propozycje.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Martwi mnie, że Kurialiści nie chcą podzielić się swoimi pomysłami, do czego naprawdę nalegam.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Moją wizję przedstawiłem na Synodzie.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Bracia,

Dla lepszej widoczności i dla potomnych, przenieśliśmy wątki o rewolucji komunistycznej oraz pożarach Apostolskiego Miasta do siedziby Kongregacji ds. Dyscypliny. I życzymy sobie, aby kolejne wątki dotyczące akcji fabularnych rownież tam znalazły swój kąt.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Ekscelencjo Sekretarzu Stanu,
Czy konsystorz dalej trwa? Nikt go formalnie nie zamknął, a jako członek Kurii akurat wpadłem na pomysł, o czym moglibyśmy debatować. Czcgodni Bracia, jak wiecie po wieli patriarchach, a przede wszystkim po inkwizytorze, którego imienia nie można wymawiać odziedziczyliśmy bałagan w naszym systemie prawnym. Bałagan tutaj to zdecydowanie za lekkie słowo. Nie śmiem jednak na Kwirynale używać języka nieparlamentarnego. Mamy wiele aktów prawnych, które są sprzeczne ze sobą, ale też takie które są mocno nieostre, tworząc przez to poważne luki w naszym systemie prawnym. Poza tym Acta Apostolicae Sedis jest nieuporządkowane w stopniu bardziej niż znacznym. Trudno cokolwiek tam znaleźć. Marzyłby mi się taki dziennik praw, jaki obowiązuje w Księstwie Sarmacji, jednak obawiam się, że na tę chwilę, jest to niemożliwe. Co nie zmienia faktu, że możemy zrobić tam ordnung.
[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
  • Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Przychylamy się do Waszej propozycji, Monsignore. Jesteśmy ciekawi opinii pozostałych kurialistów, odnośnie tego problemu.
Kardynał biskup Ostii

• Fiodor Godunow
Odpowiedz

Co na to powie Ekscelencja Sekretarz Stanu? Panowie prefekci?
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Odpowiedz

Wasza Świątobliwość,
Przewielebni,

uważam, że ordnung prawny na pewno by się nam przydał. To prawda, że wiele aktów sobie przeczy, wiele aktów jest już nieaktualnych, albo są w nim niepotrzebne/lub i niezrozumiałe zwroty, itd. Ja nie jestem prawnikiem, ale jeśli zgłosi się ekipa do odgracenia Acta Apostolicae Sedis, to w jakikolwiek sposób będę mógł, to pomogę.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Wydaje mi się, że Kongregacja ds. Dyscypliny mogłaby się tym zająć. Jeśli Prefekt się zgodzi, to przygotuję odpowiedni dokument do zatwierdzenie przez Kurię.
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Odpowiedz

(29.03.2020, 16:27:05)Fiodor Godunow napisał(a): Wydaje mi się, że Kongregacja ds. Dyscypliny mogłaby się tym zająć. Jeśli Prefekt się zgodzi, to przygotuję odpowiedni dokument do zatwierdzenie przez Kurię.

Jeśli chodzi o nasze osobiste działania to tak - za pierwszego pontyfikatu Piusa Leona uporządkowany został dział Bulle. Pojawiły się poddziały: Konstytucje Apostolskie, Bulle o Kościele Powszechnym oraz Bulle Archiwalne. I zgodnie z przesłaniem, odpowiednie bulle zostały posortowane w stosownych działach. Stale też pracowaliśmy nad wyrzucaniem archiwalnych (bez mocy prawnej) bulli i umieszczaniu ich w archiwum bulli patriarszych. Te działania poczynione zostały również w trakcie obecnego pontyfikatu. Bez wątpienia, te działania znacznie zwiększyły przejrzystość działu poświęconego bullom oraz ułatwiło poruszanie się w tym dziale; nie istnieje bałagan taki jak dawniej, gdzie często trzeba było tracić cenne godziny na poszukiwanie konkretnego dokumentu.

Naszym marzeniem, ale wydaje się, że nieosiągalnym, jest dodanie funkcji opisu treści danego tematu - to również ułatwiłoby nawigację wśród bulli, gdzie często ich łacińskie nazewnictwo utrudnia znalezienie żądanego dokumentu. Porozmawiamy na ten temat z Kawalerem Orjonem, wszak on dysponuje znacznie większą wiedzą o administracji forum, a forum rotryjskie zna jak własną kieszeń.

Zaś w kwestii brewe oraz motu proprio, uważamy, że panuje tam bardzo dobry ład i porządek i raczej nie należy tam nic zmieniać. Novum za naszego pontyfikatu jest powolne wprowadzanie nazewnictwa poszczególnych brewe po łacinie, dla zaakcentowania klimatu, na wzór tytułów bulli.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.