Liczba postów: 309 
    Liczba wątków: 20

Zgadzam się z Ojcem Świętym, ale zwracam też uwagę, że nie chodziło mi o zwykłe uporządkowanie działów. Trzeba przejrzeć całość od A do Z. Zobaczyć co obowiązuje, a co nie. Zderogować niepotrzebne akty prawne. Jeśli zaś będzie potrzeba, to sporządzenie nowych lub powazne uzupełnieni starych wraz z ogłoszeniem tekstów jednolitych. Swego czasu że śp. Michałem Aniołem Piccolominim rozmawialiśmy o zrobieniu kompilacji lub katalogizacji rotryjskich aktow prawnych. Przykładowo mogłoby to mieć formę podobna do Decreta Autentica Świętej Kongregacji Rytów. Proponuję delegacje tego zadania albo nasze kongregacji albo specjalnie utworzonej do tego zadania komisji.

![[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]](https://lh3.googleusercontent.com/pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW56r9O7ShxpnndMTSVZwpg-iL7L_kOxIP2fZxGHlcenfOffp5qvR5ExBq-9vJ4cDdBE4TvJfswsnvyNJTI4o_9MMlqJhN5zB6J_Ytgsv4pGibMK0A6IcvvbMgOagOZzWcKk5Y8dbJBG7wGSaWHvDp3o7Pv13PYwKocg-C9wSTwtL6NhTDXvZpLudNjwMEBZtmMPWGMiS-G7KKmPFg9AjrtQrU4K24M4k5F19OlxRc1eGwcrdTGosH1Qjte-Q_DntvfPRfDn5WTmX4rRbzXQPel12Ude08xDZsP8EoJU1RfbE2FN2sb9CXSoOJez8LLrQwHmtJ7-goYFqDFj2D4tbFh5-tuDVcnWplmweWhsIVRrQsZw9-oW-p-WWzmeJV4VjdQYdQAWCkApjJ4IsD2BPehdjCUhQTmpYM6dmqlKP0IhA2J_3omRu5kEcxT58S_PnG2RCby16jo1bNlj562IpELivSHVB_pKWQH1Q4usbanZlbQoFyP4mJtsFNF4rQInQQlvTH6OzlKfOMtObSR2C-2J_QenS6601F-FrEbYODtwY-ytOGy_jb43QxDdRSMrUpfSKnlQW9ttBzrDrEDuJgpviCrCMH6VJKgDTs1LxBqEqGf-d-ftNl00ern8sWCxWWODikuLwgMsoJhjv9atp7zS4udHEY0enPBRaoTP2rDqdfHLjLcT6TorzhbGNuJK-PkkffQ4KJY-rSyOtl2uJz6upW2Z4xCJfm5GkFAunLoxkDVT3Z45iN12bBedrnSGooMNNYMACq-zkhAmEKU7BXHeWJRmIIA7ZF91V5Evm2AHVk4-Nhp0nMTa6LFSXPpSvTH90lYSNypU5_OODBCRYOp4jy0f57QZnRC2ctS9UbqtNZMQRftCNv0oXRBpAxOTp6X4WzdWhc-jI2HQixdYdUJg5pu4LNNj8SopFOy8dCzIw=w68-h86-no?authuser=0)  
+ Fiodor Godunow 
Wielki Inkwizytor 

Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

Czy mógłby Monsignore podesłać link do owych Decreta Autenica? Google wskazuje kilka pozycji, ale nie wiemy o której konkretnie Brat mówi.

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 413 
    Liczba wątków: 24

Ten nieporządek pośród rotryjskiej bazy prawnej także i mi dał się we znaki, gdy próbowałem wyszukać kilka "ustaw". Z pewnością przydałoby się to jakoś lepiej poukładać, dobrze, że ktoś to wreszcie głośno powiedział. Jako, że mam troszku doświadczenia w kwestii takiej mrówczej roboty, mogę pomóc w tych działaniach, jeśli będzie wola.

My zaś, chcielibyśmy, aby III Państwo Kościelne otrzymało swój artykuł na Micropedii. I to taki artykuł z prawdziwego zdarzenia! Pod rozwagę bierzemy dwie możliwości: 

1. Tworzenie nowych artykułów na popularnej Micropedii. 
2. Bazując na dostępnych plikach darmowej Wiki, instalację na naszym serwerze Rotriopedii i pisanie artykułów poświęconych Państwu Kościelnemu oraz Kościołowi Rotryjskiemu na jej łamach. 

Oczekujemy, że Kuria Rotryjska będzie w tej kwestii nas wspierać, a ogół mieszkańców pomoże opracowywać nowe artykuły, a także na bieżąco redagować nowe artykuły, czy to poświęcone sprawom bieżącym czy nowym postaciom.  

Zachęcamy do dyskusji nad tą kwestią.

Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 309 
    Liczba wątków: 20

Tym powinna zająć się Kongregacja ds. Kościoła. Chętnie posłucham opinii Prefekta i Proprefekta.

![[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]](https://lh3.googleusercontent.com/pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW56r9O7ShxpnndMTSVZwpg-iL7L_kOxIP2fZxGHlcenfOffp5qvR5ExBq-9vJ4cDdBE4TvJfswsnvyNJTI4o_9MMlqJhN5zB6J_Ytgsv4pGibMK0A6IcvvbMgOagOZzWcKk5Y8dbJBG7wGSaWHvDp3o7Pv13PYwKocg-C9wSTwtL6NhTDXvZpLudNjwMEBZtmMPWGMiS-G7KKmPFg9AjrtQrU4K24M4k5F19OlxRc1eGwcrdTGosH1Qjte-Q_DntvfPRfDn5WTmX4rRbzXQPel12Ude08xDZsP8EoJU1RfbE2FN2sb9CXSoOJez8LLrQwHmtJ7-goYFqDFj2D4tbFh5-tuDVcnWplmweWhsIVRrQsZw9-oW-p-WWzmeJV4VjdQYdQAWCkApjJ4IsD2BPehdjCUhQTmpYM6dmqlKP0IhA2J_3omRu5kEcxT58S_PnG2RCby16jo1bNlj562IpELivSHVB_pKWQH1Q4usbanZlbQoFyP4mJtsFNF4rQInQQlvTH6OzlKfOMtObSR2C-2J_QenS6601F-FrEbYODtwY-ytOGy_jb43QxDdRSMrUpfSKnlQW9ttBzrDrEDuJgpviCrCMH6VJKgDTs1LxBqEqGf-d-ftNl00ern8sWCxWWODikuLwgMsoJhjv9atp7zS4udHEY0enPBRaoTP2rDqdfHLjLcT6TorzhbGNuJK-PkkffQ4KJY-rSyOtl2uJz6upW2Z4xCJfm5GkFAunLoxkDVT3Z45iN12bBedrnSGooMNNYMACq-zkhAmEKU7BXHeWJRmIIA7ZF91V5Evm2AHVk4-Nhp0nMTa6LFSXPpSvTH90lYSNypU5_OODBCRYOp4jy0f57QZnRC2ctS9UbqtNZMQRftCNv0oXRBpAxOTp6X4WzdWhc-jI2HQixdYdUJg5pu4LNNj8SopFOy8dCzIw=w68-h86-no?authuser=0)  
+ Fiodor Godunow 
Wielki Inkwizytor 

Raczej to dzieło powinno być dziełem ogółu mieszkańców - w końcu Rotryjska Wikipedia ma być tworzona dla pożytku publicznego oraz archiwizacji naszej historii, a także jako dodatkowa forma aktywności. W realu, każdy hierarcha Kościoła Katolickiego posiada artykuł o swojej osobie na Wikipedii, podobnie jak diecezje, etc. etc. Bardzo trafny byłby również poczet patriarchów, na wzór pocztu papieży z realnej Wiki - z portretem, herbem oraz okresem rządów.

Kardynał biskup Ostii 

Liczba postów: 983 
    Liczba wątków: 88

Przepraszam za brak odpowiedzi, jednak w niedzielę realnie musiałem odpocząć po ciężkim tygodniu. Po prostu już sam nie wiem co się dzieje.  

1. Niestety nie jestem znawcą prawa, ale mam zaufanie do osób które się na tum znają i jeśli jest widoczna potrzeba uporządkowania Acta Apostolicae Sedis to chętnie pomogę. Może nie będzie moja pomoc polegać na Radzie w kwestiach prawniczych, mogę jedynie zatroszczyć się o wygląd naszego dziennika praw.  

Nie wiem czy mamy jakieś osoby, które chciałyby grzebać w kodzie by stworzyć coś na wzór DP Księstwa Sarmacji. Jest to projekt, który wygląda pięknie, również panel administratorski do wpisywania aktów jest wygodny i zabezpieczony hasłami (miałem okazję użyć go). Na pewno przydałby się, gdy będzie dużo obowiązujących aktów, ale czy na chwilę obecną jest nam to potrzebne? Wiele mikronacji zaspokaja się odpowiednim działem na forum.  

2. Co do Micropedii to w porozumieniu z administracją powstał artykuł, do którego dałem link na Karczmie. Wzorując się na artykułach I i II Rotrii przygotowuję z pomocą naszej strony poczet Patriarchów z herbami i krótkimi opisami. Oprócz tego opiszę nasz klimat biorąc pod uwagę budzący się do życia system gospodarczy. Myślę, że nie trzeba tworzyć osobne artykuły opisujące każdego następcę św. Pawła, wg mnie starczy na wór artykułu II Rotrii poczet Patriarchów z krótkimi opisami. Mogą oczywiście powstać osobne artykuły o Patriarchach,o których nie da się opisać pontyfikat w dwóch zdaniach. Jeśli będą powstawać osobne artykuły związane z Rotrią należy w kategoriach wybrać kategorię Rotria, przez co łatwiej się takich artykułów szuka.

Niektórzy już chyba zapomnieli o tym.  Powołałem na Stanowisko Podprefekta księdza Mateusza. 
Ostatnio myślałem o tym jak zreorganizować sensownie  Acta Apostolicae Sedis. Podział na Bulle, Brewe, MP itepe jest dobry jednak podział w nich na, za którego pontyfikatu wydano dokument jest kłopotliwy dla osoby szukającej czegoś; nieaktualne dokumenty nie są w ich miejscu tj. archiwum. Postaram się do końca tygodnia przygotować i opublikuję tu "mapkę" jak ja widzę AAS. Zastosowałbym tu podział na to co zawierają dokumenty, nadania orderów, ziem lennych, tytułów. Wszystkie nominacje kapłańskie znalazłyby się we właściwym miejscu, tj. wyodrębniony dział. Do soboty w południe opublikuję tutaj. 

Tylko co do brewe - one w większości obowiązują za danego pontyfikatu. Większość z nich wygasa, gdy Kamerling ogłasza sede vacante lub w momencie, gdy nowy Patriarcha nominuje swoich urzędników. Dopiero za naszego pontyfikatu brewe otrzymało trochę większą range, niż tylko dekret administracyjny, bo wiele naszych decyzji (synod, reforma formacji kapłańskiej, rozkazy dla Jezuitów ws. sekty wieniawitów, komisja obrządku bizantyjskiego) zostały ogłaszane w formie brewe, które też dla podkreślenia nowej, lepszej pozycji w naszym prawodawstwie, otrzymały łacińskie nazewnictwo i śmiało można je obecnie nazywać "małą bullą". Uważamy, że obecny podział w Motu Proprio oraz Brewe, który wyszczególnia kolejne pontyfikaty jest bardzo dobry. 

Mimo wszystko, czekamy na nową propozycję Kurii wobec tego podziału.

Kardynał biskup Ostii 

Najbardziej myślałem nad zmianą z MP, tam są rzeczy które obowiązują dłużej. Na początku było mi bardzo trudno się tam odnaleźć. Bulli bym już nie tykał, bo porządek tam jest. Rozejrzę się jeszcze raz po brewe, może tam też nie ma potrzeby porządków, chociaż liczba działów przeraża jak się na to patrzy   

|