Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Próba systematyki państw na podstawie statystyki mikronacyjnej
Chodziło mi przede wszystkim o ilość nawiązanych i sformalizowanych relacji dyplomatycznych. Przy analizie można również wziąć pod uwagę trwałość danych traktatów czy zakres regulowanych spraw (choć znakomita większość to umowy uznaniowe, które są powielanie i mechanicznie podpisywane, a nie każdorazowo negocjowane). Zatem uwzględniwszy te racje, przeważające oraz najbardziej miarodajne (choć dalekie od ideału) pozostaje kryterium kwantytatywne.
Odpowiedz

Czytałem wykład Wielebnego Dmowskiego i jestem pod wrażeniem kunsztu pracy statystycznej. Ja przy tylu liczbach dostałbym oczopląsu.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(04.04.2020, 08:59:59)Pio Maria de Medici napisał(a): Czytałem wykład Wielebnego Dmowskiego i jestem pod wrażeniem kunsztu pracy statystycznej. Ja przy tylu liczbach dostałbym oczopląsu.

Statystyki, zabawa liczbami - wspaniała rzecz. Osobiście uwielbiamy tego typu działalność. Wink
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Cieszę się z tak dobrego przyjęcia, może kiedyś spróbuję kolejnego podejścia w temacie matematyki. Jeszcze przed Wielkanocą chciałbym zrobić zrzutkę na wydział teologiczny z tematem biblijnym.
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.